2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Föld

Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

Rendkívül kevés csapadék esett idén télen, és úgy tűnik, elmaradt a talajok téli nedvességgel való szokásos feltöltődése. Habár egyelőre jó állapotban vannak az őszi vetése, ha marad a csapadékszegény időjárás, komoly veszélybe kerülhetnek a növénykultúrák.
 
 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint Magyarország délnyugati és északkeleti sarkait kivéve jelentős, 50-90 milliméternyi nedvesség hiányzik a felső egyméteres talajrétegből - mondta az Inforádiónak Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakújságírója. Hozzátette, az ország jelentős részében 60-70 százalék körül áll a talajnedvesség jelen pillanatban a 100 centiméteres felső rétegben, ami ilyenkor általában jóval magasabb szokott lenni. Ezzel szemben most a főváros környékén, illetve az Alföld élszaki és nyugati részén a talajnedvesség a kritikus 40 százalék közelébe került a felső 20 centiméteres rétegben.

Bár az őszi vetések - a kalászosok és a repce is - egyelőre jó állapotban vannak, a talajok jelenlegi állapota miatt már egy rövidebb aszály is érzékenyebb veszteséget okozhat a növénykultúrákban - emelte ki Polgárné Sarok Edit. Nagy a kockázata tehát annak, hogyha a következő hónapokban szárazabb időszak fog beköszönteni, a szokásosnál is rosszabban fogják átvészelni ezt az időszakot a vetések, miután nincsenek tartalékok a talajban. 

A megoldás az öntözés lehet, ami viszont meglehetősen összetett kérdés. A mezőgazdasági területek öntözése óriási beruházás, költséges feladat, hiszen számos feltételnek kell megfelelnie annak, aki öntözni szeretne. Nem is csoda, hogy jelenleg mindössze a hazai mezőgazdasági terültek 2 százalékán végeznek ilyen tevékenységet

 - mutatott rá az Agroinform.hu munkatársa. Magyarországon tavaly 5,049 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek, ezek 82 százaléka szántó volt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben