Amerikai farmer: Generációkon átívelő tapasztalatok a magyar gazdálkodóknak

Amerikai farmer: Generációkon átívelő tapasztalatok a magyar gazdálkodóknak

Takarék Agrár24
Magyarországon a hagyományos családi gazdaságok történelmi folytonosságát a földállamosítások és a téeszesítés közel 50 évre (1945-1990) megszakították, és a rendszerváltás után most jutottunk el újra az első jelentős generációváltáshoz, így nem tudott több generációnyi gazdálkodási tapasztalat összegyűlni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Államokban más a helyzet, ezért is indítottuk el az Amerikai farmer rovatot a Takarék Agrár24 Blog-on, hogy megosszuk a tudást, tapasztalatot és a termelési adatokat, amelyek révén sikerülhet felzárkózni a magyar családi gazdaságoknak is a tengerentúli versenytársakhoz.

Forrás: Carl Zulauf (2004): Attributes of U.S. Farm by Number of Generations the Farm Has Been in a Family, Journal of the ASFMRA

Az Egyesült Államokban a kisebb méretű gazdaságok is képesek több generáción át megmaradni. A több mint 5 generációváltást megélt esetre konkrét példa a New York-tól északra, 2 órányi autóútra fekvő 100 hektáros Hull O Farm, amely a Hull család tulajdonában állt 7 generáción keresztül 240 évig.

Sajnos a múltbéli sikerek nem garantálják, hogy az alapító család tulajdonában folytatódik a Hull farm jövője is, ugyanis Frank és Sarah Hull 70 évesen már nem bírják a fizikai munkával járó állattartást és húsfeldolgozást, valamint a fennmaradáshoz jelenleg szükséges falusi vendéglátást.

A farmgazdaság bevételei alig fedezik a fenntartási költségeket és adókat, a gyerekeik közül pedig már csak egy fiuk dolgozik a farmon, de ő sem szeretné önállóan tovább vinni a gazdaságot. Egészen az 1980-as évekig elsősorban tejelő tehenészettel foglalkoztak 260 tehénnel, nyereségesen.

A 80'-as évek végén a tejárak csökkenésével el kellett adniuk a teheneket és diverzifikálni a termelésüket, így szállást, helyi ételeket és tematikus farmon zajló programokat is biztosítottak a városi, New York-i vendégeiknek. A háziasszony, Sarah képes volt egy hétvégen önmaga 80 vendégre főzni, de 67 évesen már nem bírja ugyanazt a fizikai munkát. A sok éves fizikai munka miatt Frank-nek egészségügyi műtétekre is szüksége van, amit a kukorica-, vadászati- és szénagyűjtési szezonok között próbál elvégeztetni. A pihenést is lehetővé tevő nyugdíjas évek érdekében szeretnék úgy értékesíteni a farmot, hogy még ott lakhassanak, és reményeik szerint lesz olyan érdeklődő, aki szeretné majd tovább vinni a mezőgazdasági tevékenységet. Aki még részleteseben szeretné megismerni a Hull család történetét a https://www.nytimes.com cikkében elolvasva megteheti ezt.

Szerző: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?