2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Föld

Elfogadta az Európai Parlament a KAP átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt

A 2021-es és a 2022-es évben a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján lesz biztosítva az agrártámogatások folytonossága. Az Európai Parlament decemberi plenáris ülésén elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) átmeneti időszakára vonatkozó jogszabályt. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP EP-képviselője kiemelte, hogy magyar sikerként könyvelhető el, hogy lehetőség lesz az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatások folytatására is, mely az állattenyésztési ágazat számára különösen fontos.
 
 

Fontos állomás ez, hiszen a mezőgazdaságban a stabilitás és a kiszámíthatóság elengedhetetlen a biztonságos termelési környezet megteremtéséhez. Ez létfontosságú a gazdatársadalom számára, hiszen sok tényező nehezíti munkájukat, elég, ha csak a koronavírus-járványra gondol az ember. Emellett az új Közös Agrárpolitika (KAP) tárgyalásai sem zárultak még le, hangsúlyozta közleményében Hidvéghi Balázs.

Szintén fontos, hogy az átmeneti időszak hossza két év lesz. Ez elegendő időt biztosít a 2023. január 1-jén hatályba lépő új uniós agrárpolitikára történő felkészüléshez, mind a termelők, mind a tagállami adminisztráció számára.

Magyar sikerként könyvelhető el, hogy mind a Tanácsban, mind az Európai Parlamentben sikerült elérni az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatások folytatásának lehetőségét is, mely az eredeti bizottsági javaslatban nem szerepelt. Ez az állattenyésztési ágazat számára különösen fontos

– tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Ezen túlmenően ez a rendelet teremti meg annak az uniós szintű 8 milliárd eurós többletjuttatásnak a felhasználási kereteit, melynek kedvezményezettje a vidékfejlesztési politika. Az Új Nemzedék EU (NGEU) keretéből az összeg a koronavírus válság okozta károk enyhítését szolgálja, ösztönözve a beruházások és fejlesztések felgyorsítását a vidéki térségekben.

A Tanács várhatóan a következő napokban fogadja el a rendeletet. Ezzel zárul le a jóváhagyási folyamat, így a KAP átmeneti rendelet 2021. január 1-jével hatályba lép.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu