2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Föld

ENSZ-főtitkár: nem leszek bűnrészes az otthonunk lerombolásában

Európában sorra dőlnek meg a melegrekordok, aszályos a nyár, míg Amerikában áradások és tornádók pusztítanak. António Guteres ENSZ-főtitkár szerint már nem kellenek grafikonok ahhoz, hogy elfogadjuk a közelgő klímaválság tényét. Aki nem így tesz, az többé már nem bujkálhat azok elől, akik szerint éppen most rabolják el a jövőjüket. Szerencsére egyre nagyobb az összefogás a klímaváltozás lassításáért.
 
 

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a klímakatasztrófa miatt felvonuló fiataloknak igazuk van, a klímaváltozás tudományos tényei cáfolhatatlanok, a szeptemberi klímacsúcs után a tagadók és a legnagyobb szennyezők többé már nem tudnak elrejtőzni. Az ENSZ-főtitkár írása az Indexen jelent meg.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

António Guterres szerint sok helyen az embereknek nincs is szükségük táblázatokra vagy grafikonokra ahhoz, hogy megértsék a klímaválságot. Elég csak kinézniük az ablakon. Nem véletlen, hogy egyre szélesebb az összefogás a klímakatasztrófa megfékezésére. Több mint hetven ország kötelezte el magát a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás mellett 2050-ig, még ha a legnagyobb kibocsátók eddig nem is tettek így. Több mint száz város, köztük a világ legnagyobb városai jelezték, hogy csatlakoznak a zéró nettó szén-dioxid-kibocsátás eléréséhez. Legalább hetven ország jelentette be a szándékát, hogy a párizsi megállapodás alapján elfogadott nemzeti terveinek végrehajtását 2020-ra felgyorsítja - sorolja írásában az ENSZ-főtitkár.

António Guteres a szentpétervári gazdasági fórumon, 2017-ben (Forrás: shutterstock)

A magánszektor több mint száz vezetője vállalta, hogy cégük felgyorsítja a zöld gazdaságra való áttérést. A világon legnagyobb, több mint 2 billió amerikai dollár értékű vagyonért felelős tulajdonosok csoportja megfogadta, hogy 2050-re szén-dioxid-semleges befektetési portfóliókra tér át. A globális bankszektor egyharmada vállalta, hogy üzletvitelüket összehangolják a párizsi megállapodás céljaival és a fenntartható fejlődési célokkal. António Guterres hangsúlyozta: a klímacsúcs a kezdetektől fogva globális színpadként szolgált a kemény igazságok kimondásához, és ahhoz, hogy megmutassa, kik a valódi vezetők. A tagadók és a legnagyobb kibocsátók pedig többé már nem tudnak elrejtőzni.

45 százalékra kell csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig, el kell érnünk a szén-dioxid-semlegességet 2050-ig, valamint meg kell állítanunk a hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-foknál a század végéig.

Csak így tudjuk biztosítani világunk fennmaradását - írja az ENSZ-főtitkár. Ha ugyanis a jelenlegi úton haladunk, legalább 3 Celsius-fokos globális felmelegedéssel kell számolnunk a század végéig.

Én már nem leszek itt akkor, de az unokáim igen. És én nem fogadom el, hogy bűnrészes legyek az egyetlen otthonuk lerombolásában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu