2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Föld

FHB Termőföldindex 2011 - sajtótájékoztató

Szerdán zajlott az FHB Termőföldindex 2011-es publikációjáról tartott sajtótájékoztató. Az FHB Termőföldindex szolgáltatásról publikált éves áttekintésének célja változatlanul a szakmai párbeszéd és a nagyközönség földpiaci tájékozódásának elősegítése.
 
 

Az FHB 2010 novemberében tette közzé először a termőföldindexet, amelyet 2010. második félévi és 2011. első félévi tranzakciós adatok alapján frissített. Az FHB termőföldindex a 2010. évi 192,1 pontos értékről 2011 első félévében 201,3-ra emelkedett.

Harmati László, az FHB vezérigazgatója elmondta, Magyarország összterületének 83 százaléka, azaz 7,8 millió hektárnyi a termőföld, ennek pedig 60 százalék van művelés alatt.

A magyar földterületeknek 2-3 százalékát teszi ki az éves tranzakció, a földpiacon tehát relatív limitált a forgalom. A hazai termőterületek 50 százaléka szántóföld, 20 százaléka erdő.

A tulajdonlásban kiemelt szerepet játszik az állam mind a földszabályozás, mind a tulajdonlás, vásárlás, értékesítés, hasznosítás és támogatások tekintetében.

A Magyarországon megvalósult tranzakciók alapján 2011. első félévi adatai alapján a termőföld átlagára 499ezer forint /hektárra nőtt a tavalyi 472 Ft/hektárhoz képest, ezen belül is leginkább a szántóföldek és az erdőterületek ára mutat növekvő tendenciát. Harmati szerint a termőföld árának emelkedése leginkább annak köszönhető, hogy a szabályozásokkal változott a földpiac, a mezőgazdasági hozamok igen kedvezően alakultak az elmúlt egy évben, a külföldiek földvásárlási moratóriumát pedig az Európai Bizottság meghosszabbította.

Úgy véli, a termőföld mindenképpen megbízható befektetésnek minősül, hiszen hozama kiszámítható, értéke pedig folyamatosan és stabilan növekszik.

A sajtótájékoztató prezentációját elérhetik itt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu