2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Föld

Földet venne? - Drasztikus változások jönnek

Szigorítanák a földvásárlási és földbérleti lehetőségeket azok a törvénymódosítási javaslatok, amelyeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nyújtott be az Országgyűléshez. A földvételek miatti pereknél a bíróságok ezután nem változtathatnák meg a helyi kamarai földbizottságok döntéseit, másik lényeges módosításként pedig a jövőben elvennék a földeket azoktól, akik az elővásárlási jogosultság kapcsán nem tartanák be vállalt kötelezettségeiket. A javaslatok elfogadása után nem lehetne kötni feles bérleti és részesművelési szerződéseket.
 
 

Jelentősen erősítené a NAK pozícióit a földadásvételi ügyletekben az a törvénymódosítási javaslat, amelyet Győrffy Balázs, a köztestület elnöke, Jakab István, a Magosz elnöke és Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnöke nyújtott be az Országgyűléshez. A földadásvételeknél a szerződéseket helyben véleményező, úgynevezett földbizottságok feladatait a kamara területi szervezetei látják el, amelyek döntései ellen eddig az önkormányzati képviselő-testületekhez lehetett kifogást benyújtani, ezek állásfoglalása ellen pedig a bíróságokon lehetett fellebbezni. A törvénymódosítási indoklás szerint ugyanakkor a perköltségek megfizetése sok kistelepülés működését veszélyeztette, ezért a jövőben a képviselő-testületek nem vennének részt az eljárásokban. További változtatásként a földadásvételeknél a bíróságok nem változtathatnák meg a NAK területi szervezeteinek állásfoglalásait, hanem csak új eljárások lefolytatására adhatnának utasításokat.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia kiemelten foglalkozik azzal, milyen joszabályi változások várhatók a hazai földszabályozásban? Mit kell tudni a földadásvételeket, földbérleteket és a földörökléseket érintő módosítási elképzelésekről, illetve az osztatlan földtulajdonok megszüntetésére irányuló tervekről? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!


A benyújtott jogszabályi javaslatok módosítanák az állattartók elővásárlási és előhaszonbérleti jogosítványait is. Ezzel az eddigi visszaéléseket akadályoznák meg, és azt akarnák elérni, hogy az igazságosabb földforgalmi szabályozás érekében a földek művelési ága igazodjon a tartott állatok takarmányszükségletéhez.

A jövőben szigorodnának a következményei annak is, ha valaki nem tartaná be az elővásárláskor előnyt adó, vállalt kötelezettségeket. Ebben az esetben azok a gazdák, akik az elővásárlási sorban hátrébb szorultak, eredeti áron megvásárolhatnák az érintett termőföldeket. Amennyiben egyikük sem élne vételi jogával, az állam venné meg a birtokot.

A törvénymódosító csomag szerint a jövőben nem lehetne kötni visszaélésekre lehetőséget adó feles bérleti, illetve részesművelési szerződéseket. A földcseréknél pedig szükség lenne a helyi földbizottságok feladatait ellátó területi kamarai szervek jóváhagyására is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu