Hatalmas drágulás a földpiacon - Erősítenek a befektetők

agrarszektor.hu
Óriási mértékben, helyenként 60 százalékkal is emelkedtek a termőföldárak a hazai piacon, mivel számos pénzügyi befektető még azelőtt igyekszik földterületekhez jutni, hogy a parlamenti elfogadás előtt álló földforgalmi törvényjavaslat hatályba lép.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Óriási mértékben, helyenként 60 százalékkal is emelkedtek a termőföldárak a hazai piacon, mivel számos pénzügyi befektető még azelőtt igyekszik földterületekhez jutni, hogy a parlamenti elfogadás előtt álló földforgalmi törvényjavaslat hatályba lép. A kínálat ugyanakkor korlátozott, így a fokozódó kereslet földpiaci szakértők szerint bizonyos földterületek esetében valóságos árrobbanást idézett elő az utóbbi időszakban.


Egy évvel ezelőtt aranykoronánként 48 ezer forint körüli átlagáron lehetett termőföldeket venni, most viszont az ár sok helyütt már eléri a 60-80 ezer forintot is. Így 25-60 százalékos drágulás figyelhető meg, és például egy 30 aranykoronás föld esetében nem ritka a 2,5 millió forintos hektáronkénti árajánlat sem, szemben a tavaly ilyenkori 1,2-1,5 millió forinttal. Ez azonban nem minden területre igaz, mert a befektetők elsősorban a nagyobb, egybefüggő földeket keresik, és fontos szempont az azonnali birtokba vehetőség is - közölték földpiaci szakértők.


Mint ismert, a kormány földforgalmi törvényjavaslata - amelyet várhatóan pénteken fogad el a parlament - a hatályba lépés után lényegében csak földműveseknek engedélyezi a termőföldvásárlásokat. Így az új jogszabály a hazai földpiacról nem csak valamennyi gazdasági társaságot tiltja ki, hanem mindazokat a magánszemélyeket is, akik nem végeznek mezőgazdasági tevékenységet. Az 1994-ben elfogadott, ma hatályos termőföldtörvény viszont még lehetővé teszi, hogy magánszemélyként bárki földterületeket vegyen, bár a magyar államot képviselő nemzeti földalapkezelő szervezetnek (nfa), illetve a helyben lakóknak elővásárlási jogosítványokat biztosít. Így megadja a lehetőséget arra, hogy az nfa vagy a helyben lakók valamelyike a megkötött adásvételi szerződésekben szereplő vevők helyére lépjen, ha átvállalja a megállapodásokban rögzített feltételeket.


Az ár ugyanakkor döntő szempont lehet abban, hogy a kedvezményezettek ne tudjanak élni elővásárlási jogosítványaikkal, így feltehetően ez is szerepet játszik abban, hogy a pénzügyi befektetők most ráígérnek a korábbi árakra. A kormány viszont - közölte az agrarszektor.hu-val Font Sándor, a parlamenti mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke - a befektetői földvásárlásokat spekulációs ügyleteknek minősíti, és igyekszik visszaszorítani azokat. Az ilyen vásárlások megakadályozása érdekében a földforgalmi törvény egyes rendelkezései már december közepétől vagy január elsejétől életbe léphetnek, holott a jogszabály más passzusai csak 2014. május elsejétől lesznek hatályosak, amikor az uniós állampolgárok itteni földszerzéseit tiltó magyar moratórium lejár.


Ha a földvásárlásokat már a jövő év elejétől szigorítanák - vagyis már akkortól csak földműveseknek engednék meg -, a mai feltételekkel nem mezőgazdasági termelőként legkésőbb ez év október közepéig lehetne "biztonságos" földvásárlási szerződéseket kötni - vélik szakértők. A mai jogszabályi rendelkezések ugyanis a megállapodások hatvan napos kifüggesztését írják elő, és további időt igényel a szerződések előkészítése és benyújtása is. Így a későbbi közzétételek esetében a kifüggesztési határidő már a nem földműves földvásárlásokat tiltó előírások életbe lépése után járna le, így e megállapodások jogszerűségét a földforgalmi törvény várhatóan nem ismerné el - állítják földpiaci szakértők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?