2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Föld

Igazi áttörés: egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a marsi növénytermesztéshez

A Georgiai Egyetem (University of Georgia - UGA) geológusai olyan mesterséges talajkeverékeket fejlesztettek ki, amelyek a Marson megtalálható anyagokat imitálják. A kutatók azt próbálják felmérni, hogy mennyire lehetnek termékenyek ezek a mesterséges talajok.
 
 

Alig egy hónapja tartottak nagyszabású online konferenciát a nagy kínai dróngyártó, a XAG, a Wageningeni Egyetem (WUR), az ID Capital Pte és a VCearth szakemberei arról, hogy hogyan lehetne növényeket termeszteni a Marson, és hogy hogyan lehetne zárt mezőgazdasági ökoszisztémát kialakítani a vörös bolygón. Az eseményről az Agrárszektor is beszámolt.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az, hogy valaha is embert küldjünk a Marsra, attól függ, hogy tudunk-e ott élelmiszert termelni. A Georgiai Egyetem geológusai ezért próbálják megtalálni az ott rendelkezésre álló anyagok legjobb felhasználási módjait. Ezért alkottak meg olyan mesterséges talajkeverékeket, amelyek a marsi talajok összetételét imitálják, írta meg a Future Farming. Ezért vizsgálták meg a tudósok a marsi talajok termékenységét, eredményeikről pedig tanulmányt tettek közzé az egyetem honlapján.

A vörös bolygón könnyűszerrel megtalálható anyagok egyes jellegzetességeit akarjuk szimulálni. Az, hogy milyen ásványokból és sókból állnak ezek a talajok, sokat elárulnak nekünk a lehetséges termékenységükről

– jelentette ki Laura Fackrell, a tanulmány vezető szerzője, aki geológiából PhD-zik.

A kutató elmondta, hogy a tápanyagok, a talaj sótartalma, savassága mind-mind közrejátszanak abban, hogy mennyire termékeny egy talaj. Ha fel tudják mérni, hogy ezeken a spektrumokon hol állnak a marsi talajok, azzal arra is erős becslést adhatnak, hogy alkalmasak-e arra, hogy életet adjanak, és ha nem, milyen megoldással lehet őket életképessé tenni.

A művész elképzelése szerint ilyen lenne egy üvegház a Marson (Forrás: NASA)

A vékony légkör, az extrém hideg és az alacsony oxigénszint ellenére a Mars felszínén megtalálhatóak a növények számára szükséges tápanyagok, így a nitrogén, a foszfor és a kálium is. Ezeknek a jelenléte elhárítja a marsi növénytermesztés elől az egyik nagy akadályt, de vannak még bőven kihívások.

Az egyik probléma az, hogy ezek az anyagok ugyan megtalálhatóak a talajban, de ez még nem jelenti azt, hogy hozzáférhetőek is a növények számára. Ha egy növényt azért ültetünk el egy adott helyre, mert ott sok a vas és a magnézium, még nem jelenti azt, hogy a növényünk ezt fel is tudja használni

– mondta Laura Fackrell.

A tudós rámutatott, hogy emellett az is előfordulhat, hogy a szükséges tápanyagok egyike-másika elégtelen mennyiségben van jelen a talajban, vagy épp ellenkezőleg, olyan nagy koncentrátumban, hogy az már mérgező a növény számára. A szimulált talajkeverékekkel Laura Fackrell és csapata arra jöttek rá, hogy a marsi talajok – textúrájukat tekintve – szárazak és kérgesek, ami tovább nehezíti a felhasználásukat.

A kutatók a mezőgazdasági tudományokat alkalmazva most olyan eljárásokat próbálnak meg a marsi talajokon, amelyek a Földön már hatékonynak bizonyultak, ilyen például az átöblítés, baktériumok és gombák hozzáadása oltóanyagként. A talajban bizonyos baktériumok és gombák jó hatással vannak a növényekre, ezért most a tudósok azt is vizsgálják, hogy ezek a marsi körülmények között is így működnek-e. A tudósok emellett vallják, hogy a kutatási eredményeik a földi mezőgazdaság számára is hasznosak lehetnek. Ahogy Laura Fackrell fogalmazott, amit megtanulnak a marsi mezőgazdaságról, az a Földön is hasznunkra lehet egy fenntarthatóbb jövő létrehozásában.

(A cikkben szereplő képek a NASA tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó