Jövőre konkrét intézkedésekké formálódik az unió Biomassza alapú stratégiája

agrarszektor.hu
A sikeres európai biomassza alapú gazdaság létrehozása érdekében összehangolt erőfeszítéseket sürgetett az Európai Bizottság főigazgatója tegnap a témában tartott budapesti konferencián. Az európai bioenergia-gazdaság az unió egyik legnagyobb és legfontosabb ágazataként 18 millió embert foglalkoztat, éves forgalma mintegy 2 trillió euró. Csak Magyarországon a teljes biomassza-készlet 350-360 millió tonnára becsülhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"A biomassza alapú gazdaság a nemzeti politikák látókörében" címmel tartottak szakmai konferenciát november 8-án Budapesten az Agrárminisztérium és az Akadémia közös szervezésében. A rendezvény a közép- és kelet-európai nemzeti és regionális szintű biogazdasági stratégiák fejlesztésének lehetőségeire összpontosított, és szorosan kapcsolódott az EU nemrégiben közzétett Bioenergia stratégiájához. A tanácskozáson részt vett Jean-Eric Paquet, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs főigazgatója is, aki elismerését fejezte ki Magyarország számára a nemzeti biotechnológiai stratégia és a regionális BIOEAST kezdeményezés okán.


Az európai bioenergia-gazdaság az EU egyik legnagyobb és legfontosabb ágazata, amely a mezőgazdaságot, az erdőgazdálkodást, a halászatot, az élelmiszeripart, a bioenergia és a bioalapú termékeket foglalja magában, éves forgalma mintegy 2 trillió euró, és mintegy 18 millió embert foglalkoztat. 2018. október 11-én az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő egy olyan fenntartható és körkörös biomassza alapú gazdaság kialakítására, amely Európa társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóságát szolgálja. A stratégia a hatóságok és az ipar összehangolt erőfeszítéseit irányozza elő. Ennek a kollektív erőfeszítésnek a megvalósulására a Bizottság 2019-ben 14 konkrét intézkedést indít el, többek között a bioalapú ágazatok  erősítésére, a bioenergia-termelő gazdaságok gyors bevezetésére egész Európában, de a biogazdaság ökológiai korlátainak megértése is szerepel majd az elérendő célok között.

Közép-Kelet-Európa kiterjedt mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati tevékenységének köszönhetően biomasszában alapvetően gazdag, mégis jelentős fel nem használt vagy alulhasznosított biomassza-kapacitással rendelkezik, legyen szó élelmiszer, takarmány, ipari alapanyag, bioüzemanyag vagy energiahasznosítási irányról - erről már Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár beszélt a konferencián. Csak Magyarországon a teljes biomasszakészlet 350-360 millió tonnára becsülhető, évente közel 60 millió tonna növénytermesztési és állattenyésztési fő- és melléktermék és mintegy 9 millió tonna újratermelődő biomassza keletkezik az erdőkben, melyet csak részlegesen hasznosítunk. Aktívabb és az európai unió által is támogatott kutatás-fejlesztési tevékenység nélkül ezt a potenciált csak nehezen lehet kihasználni a vidéki térségek számára jövedelmet termelő, nagyobb hozzáadott értéket produkáló módon - fűzte hozzá az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?