Indul a Károly-korszak a brit konyhában? Óriási változásokat hozhat az új király

Indul a Károly-korszak a brit konyhában? Óriási változásokat hozhat az új király

Szászi Zoltán
III. Károly, az új brit uralkodó évtizedek óta a környezetvédelem és a fenntartható gazdálkodás mellett kampányol. Saját maga is biokertészetbe fogott, az uralkodói pár pedig még az étrendjét is a fenntarthatóság köré szabja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Egyesült Királyságban május hatodikán, szombaton fogják királlyá koronázni Károlyt, a tavaly elhunyt II. Erzsébet királynő fiát. Az új uralkodó és felesége, Kamilla királyné személyében pedig Nagy-Britannia az első zöld szellemiségű királyi párosát tisztelheti. Uralkodói nevén III. Károly walesi hercegként évtizedekig kampányolt a környezetvédelem mellett, ami sokáig szinte töretlen támogatásnak örvendett, ám az utóbbi évtizedben kritikus hangok is felcsendültek a királyi pár organikus élelmiszertermelés iránti elkötelezett aktivizmusa kapcsán. Az új brit uralkodó mindenesetre határozott elképzelésekkel lép a trónra a gazdálkodás, a fenntartható élelmiszerek, és még az alacsony karbon-lábnyomú étkezések kapcsán is.

Királyi biogazdaság

Károly évtizedek óta a biogazdálkodás bajnoka. A Guardian beszámolója szerint utolsó, még trónörökösként megtartott beszédében tavaly az új király arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor negyven éve a biogazdálkodás mellett tette le a garast, „mindenki teljesen bolondnak nézte,” ő viszont már akkor meg volt győződve róla, hogy a mezőgazdaságban például a túlzott antibiotikum-használat rezisztens törzsek kialakulásához fog vezetni. Károly walesi hercegként biogazdasággá formálta át a Londontól nyugatra lévő, Gloucestershire-ban fekvő, 1100 hektáros birtokát. A királyi biogazdaság termelte zöldségeket és húst pedig a saját maga alapította, Duchy Originals nevű cég értékesíti máig is. A céget a trónörökös 1990-ben hozta létre, és a Duchy Originals név az évtizedek alatt egészen jövedelmező, többmillió brit fontot érő márkává nőtte ki magát, amit az elit termékekkel foglalkozó kiskereskedelmi lánccal, a Waitrose-zal való partnerségének is köszönhetett. A Duchy Originals a bevételét karitatív célokra fordítja. A New York Times értesülései szerint pedig a bioételekkel foglalkozó márkát a következő trónörökös, a leendő király legidősebb fia, Vilmos herceg fogja átvenni. Nem csak az élelemtermesztéssel foglalkozik azonban az új uralkodó. A Guardian 2021-ben számolt be róla, hogy a koronaherceg átalakított Aston Martin márkájú sportkocsija például üzemanyagként fehér bort és tejsavót használ.

A király biogazdálkodás iránti elkötelezettségére azonban sokan szkeptikusan tekintenek. Egy, a The Hill által tavaly lehozott véleménycikk szerint Károly mindig is lelkes környezetvédő volt, ám a mostani, vehemens küzdelme a biotechnológia, főleg a génkezelt növények (GMO) ellen Vandana Shiva indiai globalizmus-ellenes aktivistához vezethető vissza, akivel Károly 2013-ban az indiai Navdanya-farmon tett látogatása alkalmával találkozott. Shiva GMO-ellenes nyilatkozatai kapcsán egyébként 2021-ben ötven, biotechnológiával foglalkozó tudós írt nyílt levelet, az aktivistának a University of Misouri-Kansas City egyetemre tervezett előadássorozata ellen tiltakozva. A tudósok szerint Shiva tudománytalan állításokat kever szenzációhajhász kijelentésekkel.

Mindeközben mások elismerően nyilatkoznak a király több évtizedes, környezetvédelemért és fenntartható gazdálkodásért folytatott küzdelméről. A BBC vezető környezet-, vidék-, és élelempolitikai elemzője arról írt márciusban, hogy Károly király immár ötven éve tartó kiállása a környezeti problémákkal szembeni fellépés mellett már akkor meghatározó volt, amikor a köztudatba még nem jutott be a környezetvédelem és főleg a biogazdálkodás kérdésköre. Dmitri Houtart kiemelte, hogy 1971-ben Károly, frissen beiktatott walesi hercegként, első nyilvános beszédét a környezetszennyezés és a természetvédelem kérdéskörére való figyelemfelhívásnak szentelte, és már ebben az évben a természetvédelem évét hirdette ki Wales-ben. Az ifjú Károly herceg akkor olyan témákról beszélt, mint a fatelepítések fontossága, a szennyező anyagok és az egyszer használatos műanyagok káros hatása.

Károly-korszak indul a brit konyhában?

Az új királyi pár ízlése, a fenntartható élelemtermeléssel összhangban, egyértelműen a könnyed, egészséges, és főként organikus ételeket preferálja - Amiket lehetőleg saját biogazdaságukban termelnek meg. Kamilla királynénak a kertjükből származó gyümölcs és zöldség a kedvenc fogása, és ebédre leginkább a halat és salátát preferálja. Károly király pedig a napot hatféle mézből és egy különleges müzli-specialitásból álló reggelivel kezdi, minden étkezést pedig helyi készítményekből álló sajttállal fejez be. Az új uralkodó a karbon-lábnyomát csökkentendő, heti kétszer vegetáriánus kosztot fogyaszt, egy nap pedig teljesen kihagyja a tejtermékeket.

Hogy a briteket mennyire fogja tudni új királyuk áttéríteni a fenntartható, zöld, helyben termesztett ételekre, az jó kérdés. Az elmondható, hogy az új uralkodó ebben a küldetésében nem lesz egyedül. Károllyal például a brit gasztrovilág sztárja, Jamie Oliver is együttműködött a múltban. A két férfi a jelek szerint egy véleményen van a fenntartható és egészséges táplálkozás kapcsán. Jamie Oliver egyébként tavaly egészséges iskolai étkeztetés mellett kampányolt a brit kormánynál, és ki is állt az új király zöld értékrendje mellett, méltatva Károly elkötelezettségét. A sztárséf szerint az új királynak jó esélye van a brit konyhában haladást elérni, mivel míg közszereplők jönnek-mennek, az uralkodó elkönyvelheti, hogy az idő neki dolgozik.

Mindenesetre, talán az egészséges életmód felé elmozdulásként is lehet értelmezni, hogy a koronázási héten a Waitrose kereskedelmi láncnál a Duchy Organic termékei iránt erősen megnőtt a kereslet. Igaz, a Retail Gazette beszámolója szerint bár az uralkodó saját márkájára ráfért egy kis lendület, a vásárlók főleg a szuvenírként szolgáló, kifejezetten a koronázásra készült limitált szériás termékeket keresik, mint például a Duchy koronázási fémdobozos vajaskekszét, de nagyon kelendő lett a mazsolás kuglóf és a sörös-csokoládés süteményük is. Ezek biotermékek, de talán nem tekinthetők egy egészséges brit konyha előfutárainak.

Az, hogy a közízlést, különösen, ami a gasztrokultúrát illeti, egy adott korszak államfői, kormányfői erősen befolyásolni tudnak, nem újkeletű dolog. Az amerikai köztudatba például akkor került be a francia konyha, amikor 1961-ben John F. Kennedy elnök felesége, a First Lady, Jacqueline Kennedy, újító módon egy francia séfet vett fel a Fehér Házba. A fiatal francia séf kifinomult ételkompozíciói nem csak a diplomáciai estélyeket, de az ország közízlését is átalakították. Magyarországon a XV. században Mátyás király udvartartása honosította meg a reneszánsz kultúrával együtt a konyhaművészet egy teljesen új nemzedékét. Mátyás királyi ételei újfajta húsokat, újfajta fűszereket hoztak be, amik gyökeret vertek a magyar konyhában. Azonban máig a magyar konyha szerves részét képezik olyan ételek is, mint a császármorzsa, ami I. Ference József kedvenc desszertje volt, vagy a Rudolf trónörökös feleségéről elnevezett Stefánia vagdalt. Ám az uralkodókon kívül a magyar konyhában más híres emberekhez is kötődnek különleges fogások. Ilyen az Ujházy Edéről elnevezett Ujházy tyúkhúsleves, illetve a Gundel János által Mikszáth Kálmánról elnevezett Mikszáth szelet is.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Neil Hall

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03