Indul a Károly-korszak a brit konyhában? Óriási változásokat hozhat az új király

Indul a Károly-korszak a brit konyhában? Óriási változásokat hozhat az új király

Szászi Zoltán
III. Károly, az új brit uralkodó évtizedek óta a környezetvédelem és a fenntartható gazdálkodás mellett kampányol. Saját maga is biokertészetbe fogott, az uralkodói pár pedig még az étrendjét is a fenntarthatóság köré szabja.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az Egyesült Királyságban május hatodikán, szombaton fogják királlyá koronázni Károlyt, a tavaly elhunyt II. Erzsébet királynő fiát. Az új uralkodó és felesége, Kamilla királyné személyében pedig Nagy-Britannia az első zöld szellemiségű királyi párosát tisztelheti. Uralkodói nevén III. Károly walesi hercegként évtizedekig kampányolt a környezetvédelem mellett, ami sokáig szinte töretlen támogatásnak örvendett, ám az utóbbi évtizedben kritikus hangok is felcsendültek a királyi pár organikus élelmiszertermelés iránti elkötelezett aktivizmusa kapcsán. Az új brit uralkodó mindenesetre határozott elképzelésekkel lép a trónra a gazdálkodás, a fenntartható élelmiszerek, és még az alacsony karbon-lábnyomú étkezések kapcsán is.

Királyi biogazdaság

Károly évtizedek óta a biogazdálkodás bajnoka. A Guardian beszámolója szerint utolsó, még trónörökösként megtartott beszédében tavaly az új király arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor negyven éve a biogazdálkodás mellett tette le a garast, „mindenki teljesen bolondnak nézte,” ő viszont már akkor meg volt győződve róla, hogy a mezőgazdaságban például a túlzott antibiotikum-használat rezisztens törzsek kialakulásához fog vezetni. Károly walesi hercegként biogazdasággá formálta át a Londontól nyugatra lévő, Gloucestershire-ban fekvő, 1100 hektáros birtokát. A királyi biogazdaság termelte zöldségeket és húst pedig a saját maga alapította, Duchy Originals nevű cég értékesíti máig is. A céget a trónörökös 1990-ben hozta létre, és a Duchy Originals név az évtizedek alatt egészen jövedelmező, többmillió brit fontot érő márkává nőtte ki magát, amit az elit termékekkel foglalkozó kiskereskedelmi lánccal, a Waitrose-zal való partnerségének is köszönhetett. A Duchy Originals a bevételét karitatív célokra fordítja. A New York Times értesülései szerint pedig a bioételekkel foglalkozó márkát a következő trónörökös, a leendő király legidősebb fia, Vilmos herceg fogja átvenni. Nem csak az élelemtermesztéssel foglalkozik azonban az új uralkodó. A Guardian 2021-ben számolt be róla, hogy a koronaherceg átalakított Aston Martin márkájú sportkocsija például üzemanyagként fehér bort és tejsavót használ.

A király biogazdálkodás iránti elkötelezettségére azonban sokan szkeptikusan tekintenek. Egy, a The Hill által tavaly lehozott véleménycikk szerint Károly mindig is lelkes környezetvédő volt, ám a mostani, vehemens küzdelme a biotechnológia, főleg a génkezelt növények (GMO) ellen Vandana Shiva indiai globalizmus-ellenes aktivistához vezethető vissza, akivel Károly 2013-ban az indiai Navdanya-farmon tett látogatása alkalmával találkozott. Shiva GMO-ellenes nyilatkozatai kapcsán egyébként 2021-ben ötven, biotechnológiával foglalkozó tudós írt nyílt levelet, az aktivistának a University of Misouri-Kansas City egyetemre tervezett előadássorozata ellen tiltakozva. A tudósok szerint Shiva tudománytalan állításokat kever szenzációhajhász kijelentésekkel.

Mindeközben mások elismerően nyilatkoznak a király több évtizedes, környezetvédelemért és fenntartható gazdálkodásért folytatott küzdelméről. A BBC vezető környezet-, vidék-, és élelempolitikai elemzője arról írt márciusban, hogy Károly király immár ötven éve tartó kiállása a környezeti problémákkal szembeni fellépés mellett már akkor meghatározó volt, amikor a köztudatba még nem jutott be a környezetvédelem és főleg a biogazdálkodás kérdésköre. Dmitri Houtart kiemelte, hogy 1971-ben Károly, frissen beiktatott walesi hercegként, első nyilvános beszédét a környezetszennyezés és a természetvédelem kérdéskörére való figyelemfelhívásnak szentelte, és már ebben az évben a természetvédelem évét hirdette ki Wales-ben. Az ifjú Károly herceg akkor olyan témákról beszélt, mint a fatelepítések fontossága, a szennyező anyagok és az egyszer használatos műanyagok káros hatása.

Károly-korszak indul a brit konyhában?

Az új királyi pár ízlése, a fenntartható élelemtermeléssel összhangban, egyértelműen a könnyed, egészséges, és főként organikus ételeket preferálja - Amiket lehetőleg saját biogazdaságukban termelnek meg. Kamilla királynénak a kertjükből származó gyümölcs és zöldség a kedvenc fogása, és ebédre leginkább a halat és salátát preferálja. Károly király pedig a napot hatféle mézből és egy különleges müzli-specialitásból álló reggelivel kezdi, minden étkezést pedig helyi készítményekből álló sajttállal fejez be. Az új uralkodó a karbon-lábnyomát csökkentendő, heti kétszer vegetáriánus kosztot fogyaszt, egy nap pedig teljesen kihagyja a tejtermékeket.

Hogy a briteket mennyire fogja tudni új királyuk áttéríteni a fenntartható, zöld, helyben termesztett ételekre, az jó kérdés. Az elmondható, hogy az új uralkodó ebben a küldetésében nem lesz egyedül. Károllyal például a brit gasztrovilág sztárja, Jamie Oliver is együttműködött a múltban. A két férfi a jelek szerint egy véleményen van a fenntartható és egészséges táplálkozás kapcsán. Jamie Oliver egyébként tavaly egészséges iskolai étkeztetés mellett kampányolt a brit kormánynál, és ki is állt az új király zöld értékrendje mellett, méltatva Károly elkötelezettségét. A sztárséf szerint az új királynak jó esélye van a brit konyhában haladást elérni, mivel míg közszereplők jönnek-mennek, az uralkodó elkönyvelheti, hogy az idő neki dolgozik.

Mindenesetre, talán az egészséges életmód felé elmozdulásként is lehet értelmezni, hogy a koronázási héten a Waitrose kereskedelmi láncnál a Duchy Organic termékei iránt erősen megnőtt a kereslet. Igaz, a Retail Gazette beszámolója szerint bár az uralkodó saját márkájára ráfért egy kis lendület, a vásárlók főleg a szuvenírként szolgáló, kifejezetten a koronázásra készült limitált szériás termékeket keresik, mint például a Duchy koronázási fémdobozos vajaskekszét, de nagyon kelendő lett a mazsolás kuglóf és a sörös-csokoládés süteményük is. Ezek biotermékek, de talán nem tekinthetők egy egészséges brit konyha előfutárainak.

Az, hogy a közízlést, különösen, ami a gasztrokultúrát illeti, egy adott korszak államfői, kormányfői erősen befolyásolni tudnak, nem újkeletű dolog. Az amerikai köztudatba például akkor került be a francia konyha, amikor 1961-ben John F. Kennedy elnök felesége, a First Lady, Jacqueline Kennedy, újító módon egy francia séfet vett fel a Fehér Házba. A fiatal francia séf kifinomult ételkompozíciói nem csak a diplomáciai estélyeket, de az ország közízlését is átalakították. Magyarországon a XV. században Mátyás király udvartartása honosította meg a reneszánsz kultúrával együtt a konyhaművészet egy teljesen új nemzedékét. Mátyás királyi ételei újfajta húsokat, újfajta fűszereket hoztak be, amik gyökeret vertek a magyar konyhában. Azonban máig a magyar konyha szerves részét képezik olyan ételek is, mint a császármorzsa, ami I. Ference József kedvenc desszertje volt, vagy a Rudolf trónörökös feleségéről elnevezett Stefánia vagdalt. Ám az uralkodókon kívül a magyar konyhában más híres emberekhez is kötődnek különleges fogások. Ilyen az Ujházy Edéről elnevezett Ujházy tyúkhúsleves, illetve a Gundel János által Mikszáth Kálmánról elnevezett Mikszáth szelet is.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Neil Hall

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 22. 15:32