Ez sokat hozhat a konyhára a gazdáknak: most bárki nagyot kaszálhat vele

Ez sokat hozhat a konyhára a gazdáknak: most bárki nagyot kaszálhat vele

agrarszektor.hu
Május a sokszínűség hónapja, a természet esetében pedig az egyik legfontosabb fenntarthatósági célkitűzés a biodiverzitás, az élőlények sokféleségének védelme. Kiemelten fontos ez a rovaroknál, németországi kutatások szerint ugyanis a repülő rovarok száma negyedére csökkent az elmúlt 25 évben. A K&H minden 25 millió forintnyi szerződésérték után egy 25 kilogrammos vetőmagcsomagot biztosít, amely körülbelül 2 hektár bevetésére elegendő. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évente mintegy 3,5 milliárd forint értékben kötnek új finanszírozási szerződéseket, és ügyfeleik a növénytermesztésre használt területek jelentős részét művelik - írja a K&H közleményében. Velük együtt ezért a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításában és a hazai élővilág gazdagságának megőrzésében a vállalatnak is komoly felelősségünk van Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért is döntöttünk úgy, hogy a mezőgazdasági eszközöket lízingelő ügyfeleink tudatosságát szerződéskötéskor környezet- és talajvédő vetőmag-keverékkel köszönjük meg. Minden 25 millió forintnyi szerződésérték után egy 25 kilogrammos vetőmagcsomagot biztosítunk, amely körülbelül 2 hektár bevetésére elegendő. Az elvetett magokból kisarjadó növények nem csak védik a termőföldet, de hozzájárulnak a biodiverzitás fenntartásához is

- tette hozzá Demeter Zoltán.

Kevesebb műtrágya több biomassza

A fenntartható földművelés a talajvédelmet okszerű növényvédelemmel és műtrágyázással oldja meg, emellett egyre nagyobb mértékben alkalmaz talajtakaró másodvetést. A vetőmagcsomagban mézontófű és olajretek magjait keverik össze, amelyek gyors növekedésük, jó életképességük és fagyállóságuk miatt a legnépszerűbb köztes növények. Segítik a nitrogén megkötést, valamint a tápanyag feltáródást és mivel lazítják a talajt ezért talajművelési költségeket is lehet vele csökkenteni. Rövid tenyészidejük alatt nagy mennyiségű zöldtakarmányt adnak, amely állatok takarmányozására is alkalmas. Mivel növekedésük során nitrogént és kalciumot halmoznak fel, elhalásuk után lebomló gyökérzetük nitrogénben, foszforban, káliumban és kalciumban gazdag, így a biomassza kiváló zöldtrágyaként is szolgál.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mézontófű (Phacelia) aszálytűrő növény, ami vonzza a méheket. A növény enyhén illatos virágai negyedrészben nektárt tartalmaznak, hektáronként 4-6 méhcsaládot képesek eltartani, amelyek akár öt-hat hétig is gyűjthetik a virágport, így 600-800 kilogramm mézet adnak a méhészeknek. Az olajretek elpusztítja a talajban lévő káros fonálférgeket. Előveteményként jelentősen csökkenti egyes növények betegségeit. A gyomirtásban betöltött jótékony szerepe bizonyított, egyben kiváló tápanyagfeltáró képességgel rendelkezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13