2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Hírek - Föld

Kőkemény civil fellépés a földkérdésben - Mit lépnek erre Orbánék?

Civil szervezetek azt sürgetik, hogy a földjogi szabályozást úgy alakítsa át a kormány, hogy az hatékonyan akadályozza meg a magyar termőterületek külföldi kézbe jutását, illetve járuljon hozzá nagybirtokrendszer lebontásához.
 
 

A Magyarországért Kulturális Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Szülőföld Mozgalom földjogi szabályozásról rendezett szakmai konferenciáján ismertették a földügyekben több állásfoglalást kezdeményező hét civil szervezet legújabb javaslatcsomagját, amelyet eljutattak a kormányzatnak.

A közlemény szerint Molnár Attila, a Szülőföld Mozgalom ügyvivője kiemelte, hogy a földmoratórium jövő évi lejárta kíméletlen versenyhelyzetet eredményez majd a magyar földpiacon a hazai gazdálkodók rovására. Addigra a magyar kormánynak olyan jogi szabályzást kell alkotnia, amely képes lesz megakadályozni a magyar termőterületek rohamos külföldi kézbe jutását.

Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke hangsúlyozta: meg kell szüntetni azt a kiskaput, amely megengedi a cégeknek, hogy ne vegyék figyelembe bérelt területeik nagyságának számításánál a tagoktól bérelt földeket. Lényeges, hogy a településen élő gazdákból álló helyi földbizottság minden, helyrajzi szám szerint a településhez tartozó föld birtoklását, illetve használatát illető ügyben rendelkezzen döntési joggal.

A civil szervezetek szerint emellett módosítani kell az uniós csatlakozási szerződést, amely a földet tőkeként értelmezi. Magyarország számára kérni kell az uniós jogegyenlőség elvét, hogy más uniós tagországokhoz hasonlóan a magyar föld is korlátozott forgalomképességű legyen. Az állam szerepét erősíteni kell, forgalomképtelenné kell nyilvánítani a jelenleg állami tulajdonban lévő területet.

Szorgalmazzák, hogy a településen kívüli igénylők számára csak akkor engedélyezzék a földhöz jutást, ha a településen élők közül nincs olyan, aki az adott területet megvásárolná vagy bérelné. A fiatal és családot vállaló gazdák, valamint a fenntartható módon gazdálkodók támogatását előtérbe kell helyezni a szabályozás megalkotásánál - kérik a civil szervezetek.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke szerint minél előbb meg kell alkotni a mezőgazdasági üzemtörvényt. Ennek hatályát a teljes földalapra, valamennyi árutermelő gazdaságra ki kell terjeszteni, illetve a szabályozást össze kell kapcsolni az agrártámogatással. Az ügyvezető elnök szerint törvénybe kell iktatni, valamint végrehajtatni és ellenőrizni kell az "egy földműves-egy mezőgazdasági üzem" elvet.

A javaslatcsomag kitér arra is, hogy a kisgazdálkodók piaci versenyhelyzetének erősítése érdekében lehetővé kell tenni beszerzési, feldolgozási és értékesítési szövetkezetek létrejöttét, az ehhez szükséges törvényi és finanszírozási háttérrel, országos hitelszövetkezeti háló létrehozásával. Emellett a zsebszerződések felszámolására külön apparátust kell felállítani, egyszemélyes felelős vezetővel - áll a közleményben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu