Ma hirdet ítéletet az Ab: a földtörvény sorsa forog kockán

agrarszektor.hu
Ma délelőtt hirdeti ki az állami földvagyon kezelésének módosításáról és a 2013-as földtörvényről szóló határozatait az Alkotmánybíróság (AB). A testülettől korábban Áder János köztársasági elnök kért normakontrollt, miután az Országgyűlés a közelmúltban elfogadta az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását. Az ellenzék és egyes szakmai szervezetek elsősorban azért bírálták a korábban elfogadott módosítást, mert a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mai nyilvános ülésén hirdeti ki az AB az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosításról és a 2013-as földtörvényről szóló határozatait - írja az MTI. Korábban ugyanis Áder János, köztársasági elnök normakontrollt kért a testülettől, mivel szerinte a parlament által jóváhagyott módosítás nincs összhangban az alaptörvénnyel. Ezért az AB bírói kezdeményezésre vizsgálta a mezőgazdasági és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló, 2013-ban elfogadott törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét.

A 2013 júniusában elfogadott földtörvénnyel újraszabályozták a földtulajdonjog és haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást is. Lényeges változtatás az is, hogy az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmag-előállítók a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Emellett a törvény döntött a gazdákból álló földbizottságok felállításáról, amelyek jóváhagyása nélkül nem lehet földet vásárolni.

Az ellenzék és a szakmai szervezetek főként azért bírálják a módosítást, mert a nemzeti parki igazgatóságoktól védett természeti területek is a NFA felügyelete alá kerülnének. A kormány az egységesítés szükségességével érvelt a módosítás mellett, az ellenzéki pártok szerint viszont a szabályozási változtatások gyengítik a természetvédelmi érdekeket, miközben erősítik a "földmutyit és a földrablást".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03