2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Ma hirdet ítéletet az Ab: a földtörvény sorsa forog kockán

Ma délelőtt hirdeti ki az állami földvagyon kezelésének módosításáról és a 2013-as földtörvényről szóló határozatait az Alkotmánybíróság (AB). A testülettől korábban Áder János köztársasági elnök kért normakontrollt, miután az Országgyűlés a közelmúltban elfogadta az állami földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítását. Az ellenzék és egyes szakmai szervezetek elsősorban azért bírálták a korábban elfogadott módosítást, mert a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) tulajdonosi joggyakorlása alá sorolta azokat az állami földeket is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak.
 
 

Mai nyilvános ülésén hirdeti ki az AB az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosításról és a 2013-as földtörvényről szóló határozatait – írja az MTI. Korábban ugyanis Áder János, köztársasági elnök normakontrollt kért a testülettől, mivel szerinte a parlament által jóváhagyott módosítás nincs összhangban az alaptörvénnyel. Ezért az AB bírói kezdeményezésre vizsgálta a mezőgazdasági és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló, 2013-ban elfogadott törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét.

A 2013 júniusában elfogadott földtörvénnyel újraszabályozták a földtulajdonjog és haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást is. Lényeges változtatás az is, hogy az állattartó telepek üzemeltetői és a vetőmag-előállítók a korábban tervezett 1200 helyett 1800 hektár földet birtokolhatnak. Emellett a törvény döntött a gazdákból álló földbizottságok felállításáról, amelyek jóváhagyása nélkül nem lehet földet vásárolni.

Az ellenzék és a szakmai szervezetek főként azért bírálják a módosítást, mert a nemzeti parki igazgatóságoktól védett természeti területek is a NFA felügyelete alá kerülnének. A kormány az egységesítés szükségességével érvelt a módosítás mellett, az ellenzéki pártok szerint viszont a szabályozási változtatások gyengítik a természetvédelmi érdekeket, miközben erősítik a „földmutyit és a földrablást”.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben