Óriási birtokrendezés jön: a földtörvényre is hatással lesz

agrarszektor.hu
A Portfolio Agrárszektor 2019 konferencia záró kerekasztal-beszélgetése az osztatlan közös földtulajdon rendezésének és az agráröröklés szabályozásának témáját járta körül. A résztvevők azonban a beszélgetés hevében egészen más terepre is elsodródtak: szóba kerültek a méretkorlátok, a bérleti díjak és az előhaszonbérleti jogosultságok is. A siófoki rendezvény utolsó panelje sok száz embert a székéhez szegezett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Andréka Tamás, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián tartott előadásában az osztatlan közös tulajdon problémájáról és a lehetséges megoldásról beszélt.  A probléma lényege, hogy

  • ezeken a földeken gyengébb a tulajdonosi szemlélet, ami földhasználati hibákhoz vezet,
  • a közös tulajdonra nem lehet beruházásokat tervezni, és ezeket hitelezni sem lehet,
  • a földhasználati bizonytalanságok miatt a támogatásigénylés is sokszor hibásan kerül benyújtásra, sok a vita emiatt.

Az osztatlan közös tulajdon háromféleképpen alakult ki az idők során: az egykori szövetkezeti tagok számára juttatott részarány-tulajdonok révén, a kárpótlási eljárások során létrejött tulajdonokkal és az öröklés révén keletkező tulajdonosi közösséggel.

Andréka Tamás, főosztályvezető, Agrárminisztérium

Andréka sajnálatosnak nevezte, hogy csak 6 százalékos a végrendelkezési arány a mezőgazdaságban, így nemcsak a részaránykiadással, hanem az örökösödéssel is aprózódik a földvagyon. A fenti problémákat megoldandó 2012-ben indított a kormányzat egy projektet a közös földek kimérésére. Tanulság: a hivatal eljárásnak - ami az egyik tulajdonostárs kérésére indul - nagy a költség- és az időigénye: akár az 500 napot is meghaladhatja a területek kimérése. A másik út a tagok teljes megegyezése egymással arról, hogy ki melyik területet használja ezután, majd ennek a földnyilvántartásba való bejegyzése. A gyakorlatban ennek is kicsi az esélye, már csak amiatt is, mert a tulajdonosok egy része nem fellelhető. Ha mégis, nem feltétlenül egyeznek bele a kimérés eredményébe.

Megoldás lehet, ha nem teljes egyetértésre van szükség a kiosztáshoz, hanem egyszerű többségre - vetette fel Andréka. Fontosnak nevezte továbbá, hogy földterületeket cserélni, összevonni és más tulajdonostársakat kivásárolni is lehessen a birtokrendezés keretén belül, továbbá legyen területi minimum - szántó esetében egy hektár, kertészet esetében 3000 m2 - amely alatt nem maradhat vissza terület.

A panelbeszélgetés gyakorlati gazdálkodója, Pásztor Tamás megerősítette, hogy a teljes egyetértés megkövetelése rendkívül elnyújtja a megegyezést. A  Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője egy példával is szolgált:

Egy 130 hektáros legelő megosztását két év alatt végeztük el, és így is vannak elégedetlenek. Az egyszerű többségi döntés meggyorsította volna a folyamatot, de attól félek, az még nagyobb indulatokat szült volna a kisközösségben."

Ami az öröklést illeti, azt véleménye szerint most is meg lehet oldani: osztályos egyezséggel egyetlen leszármazott örökölhet, csakhogy erről a lehetőségről mintha nem tudnának az emberek. Pásztor hozzátette: nagyobb probléma, hogy egyre ritkábban fordul elő az, hogy egy rokonnak tudná átadni a gazdaságot a termelő, hamarabb jelentkezik be egy idegen a birtok átvételére. Éppen ezért egy speciális agráröröklési törvény helyett inkább a gazdaságátadás egyéb szabályait kellene megalkotni. Ehhez az üzem egységként való kezelése és kedvező hitelkonstrukciók is kellenek.

Balogh Brigitta, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezető stratégiai szakértője ezzel kapcsolatban úgy vélte, aggasztó, hogy még mindig emelkedik a föld ára, így az örökösök kiváltása is egyre nagyobb anyagi terhet ró a leendő földművesre. Mint mondta, Angliában már annyiba kerül a föld, hogy a gazdálkodó nem tudja kitermelni az árát. Nem lenne jó, ha mi is eljutnánk ide. Ezért helyes volt a földtörvényben rögzíteni azt az elvárást, hogy nemcsak a vevő személyét, de a vételárat is vizsgálnia kell a "földbizottságnak". A szakember egyetértett azzal, hogy az osztatlan közös föld kiosztását a mostani módszerekkel nem lehet elvégezni. Célszerűnek tartotta a végrendelkezés ösztönzését is az agráriumban, és úgy vélte, megfelelő hitelprogrammal az örököstársak kifizethetőek lennének.

Sáhó András az Agrotax Kft. ügyvezetőjeként a földértékelésben szerzett nagy tapasztalatot. Mint megtudtuk, idén 11 százalékkal drágultak a szántók, de az emelkedés üteme lassul, és nagy a szórás. A Hajdúságban ér a legtöbbet a föld, ahol egy hektár szántóért már 5-6 milliót kell leszurkolnia a vevőnek. A haszonbérleti díjakra a földminőségen túl a területalapú támogatás is hatással van. Mint megjegyezte: pusztán a bizonytalanság az új Közös Agrárpolitika kifizetései miatt máris fékezni kezdte ezek emelkedését. A szórás itt is nagy: 25 ezertől indul a bérleti díj, de van ahol 120-140 ezer forinba kerül egy hektár szántó használata. Sáhó megjegyezte: az osztatlan közös tulajdon a földforgalomban is akadályt képez. Ha most nem oldjuk meg a problémát, akkor hamarosan nem néhány ember sérelméről, hanem mindnyájunk veszteségéről fogunk beszélni.

Szabolcs megyében 1-3 millió forintba kerül most egy hektár szántó - mondta Pásztor Tamás, aki reális esélyét látta annak, hogy a föld ártrendje megfordul. Ennek oka prózai:

A demográfiai helyzet alapján a mi térségünkben 10 éven belül 1000 hektár fog felszabadulni. Márpedig 1000 hektárt nem lehet egyben kibérelni, és megvenni sem."

Ennek egyrészt anyagi oka van, bár a kínálati nyomás miatt ez idővel kisebb teher lesz a gazdálkodónak, mint ma. A másik gát most nagyobbnak tűnik, ez szabályozási jellegű: csak természetes személy birtokolhat legfeljebb 300 hektárt, bérelni pedig elvileg csak 1200 hektárt lehet. Jakab Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének főtitkára megjegyezte: a földtörvény korlátai mögött az a világos jogalkotói szándék áll, hogy a magyar föld magyar tulajdonban maradjon - bár ez nem ad választ a méretkorlátokra.

Hazafi László (Portfolio, Agrárszektor.hu), Andréka Tamás (Agrárminisztérium), Balogh Brigitta (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), Jakab Tamás (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége), Pásztor Tamás (Vetőmag és Szárító Kft.), Sáhó Ákos (Agrotax Kft.)

Andréka Tamás helyzetjelentést adott az uniós kötelezettségszegési eljárásokról is a földtörvénnyel kapcsolatban. A haszonélvezeti jogok megszüntetése ügyében elítélték Magyarországot, ezért vagy vissza kell állítani a korábbi helyzetet, vagy kompenzációt kell fizetnie az államnak a károsultaknak. A jogi személyek földhöz jutása ügyében viszont még mindig vita van a felek között, ebből is bírósági ügy lesz.

Ha a jogi személyek földszerzési korlátai miatt is elítélnek minket, akkor vannak alternatíváink a helyzet megoldására

- mondta az Agrárminisztérium szakembere.

Balogh Brigitta az Agrárkamara oldaláról megjegyezte: korántsem biztos, hogy eljut idáig az ügy, mivel a németek éppen most állnak szemben egy új jelenséggel: nem védték meg a földvagyonukat, amit most ezer hektárszámra vásárol fel a kínai állam. Át fogják értékelni az álláspontjukat.

Andréka Tamás zárszavában azt ígérte, az osztatlan közös tulajdon felszámolásának törvénytervezete tavasszal már a döntéshozók elé kerül. Ami biztosan nem lesz, az az életjáradéki szerződés, mivel ez általában adásvételi szerződéseket leplez, hiszen ezt nem kell a hatóságnak vizsgálnia. A tömeges visszaélések miatt magánszemélyek egymás javára a földdel kapcsolatban nem köthetnek életjáradéki szerződést. Az öntözésfejlesztési törvénycsomag kapcsán pedig elmondta, rögzítik a földtörvényben, hogy

az, aki öntözőberendezést telepít a földre, mindenki mást megelőzve előhaszonbérleti jogosultságra tesz szert mindaddig, amíg a berendezés teljesen le nem amortizálódik.

A Portfolio Agrárszektor 2019 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Stiller Ákos
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?