MEGOLDÁST KÍNÁLUNK - Extrém viszonyok a műtrágya piacon

MEGOLDÁST KÍNÁLUNK - Extrém viszonyok a műtrágya piacon (x)

agrarszektor.hu
A többet ésszel, mint erővel mondás igazsága soha nem volt olyan aktuális a tápanyag visszapótlásban, mint manapság.

Olyan helyzet alakult ki a műtrágya piacon, ami még példa nélküli. Éppen ezért nehéz ilyenkor a múltból párhuzamokat vonni, az adott helyzetre kell reagálni és megoldásokat találni.
Tényként kell kezelni, hogy a régióban - itt most nem részletezett okok miatt - a nitrogén műtrágya gyárak a kapacitásaikat nem használták ki, ami a tavaszi szezonban legalább logisztikai vonalon érezhető lesz. Kérdés, hogy a kialakult alacsonyabb kínálat hol találkozik a magas árakból feltételezhetően bekövetkező kereslet csökkenéssel, azaz a piaci egyensúly eltolódik-e valamerre?

A növénytermesztés eredménye ugyan nem csak a kijuttatott hatóanyagok mennyiségétől és minőségétől függ, de alkalmazásuk módja eleve determinálja a későbbi lehetőségeket.
Abban biztosak lehetünk, hogy intenzív növénytermesztés és vele a mai szinteken értékelhető termésátlagok megfelelő mennyiségű termésnövelő anyag alkalmazása nélkül nem képzelhetők el. A növény táplálására fordítandó erőforrások mennyisége azok bekerülési értéke miatt minden termelőnek szűk keresztmetszet fog jelenteni, ezért ezekkel okszerűen és céltudatosan szükséges gazdálkodni.

Ilyen közegben - egy okszerűen gazdálkodó - magas eredményt elérő termelőnek azonban kifizetődik a ráfordítása a megtermett termés és felvásárlási ár szorzatában.

Merre tovább?

Mindenki számára tudott és nyilvánvaló, hogy a koncentráltan a növény mellé tett tápanyagok hasznosulása jóval hatékonyabb egy teljes felületre szórtéhoz képest, így kevesebb mennyiséggel ugyanaz a hatás elérhető. Saját kísérleti eredményeink szerint ez az impulzus helyes alkalmazással 1,5-2 szeres is lehet.
Kerüljük az egyoldalú nitrogén táplálást, melynek egy nem kívánatos hatása, hogy a növény ellenálló képessége csökken a környezeti srtesszhatásokkal szemben. Szemléletes példa erre a kukorica hidegben történő lila színe foszfor hiányában. Gondolkodjunk komplex megoldásban, harmonikus növénytáplálással növelhetjük a hatékonyságot, ahol minél többféle tápelemet alkalmazunk párhuzamosan.
Starter trágyázással biztosíthatjuk kultúrnövényünk kezdeti gyors fejlődését. Ezzel elkerüljük az elhúzódó korai fejlődést, ami alatt különböző stresszhatások érhetik őket.

 

Az indító műtrágya könnyen oldódó és gyorsan felvehető alakban tartalmazza a növényi tápanyagokat és azokból lehetőleg minél több félét. Egy jó minőségű starter mindenképp fejlődési előnyt ad a kezelt növényállománynak a kezeletlenhez képest, ez az előny jellemzően egy-két hét.
Fontos, hogy a fejlődés korai szakaszában differenciálódnak a növény genereatív szervei, például kukoricánál 6 leveles állapotnál kialakulnak a csőkezdemények.

A mezoelemeknek különösen nagy jelentőségük van, ugyanis a magnézium, kén és kalcium megfelelő mennyiségben lévő jelenléte feltételezi a nitrogén beépülését a növénybe.
A magnézium, a klorofill molekula központi elemeként meghatározza a növény legfontosabb életfolyamatának, a fotoszintézisnek elérhető maximumát, gyakorlatilag ennek üzemanyagaként funkcionál.
A kalcium meghatározó a többi tápelem hatékony felvétele és növényen belül történő transzportja szempontjából.
A nitrogénbeépülés szemszögéből a legfontosabb a kén jelenléte. Műtrágyázási gyakorlatunkból és kontinentális klímánkból adódóan a talajon keresztül legnagyobb mennyiségben felvett nitrogén hatóanyag a nitrát. A nitrát ammóniummá alakulásához - bizonyos folyamatok miatt - pedig kén szükséges. Ha nincs elegendő kén, akkor a nitrát felhalmozódik a növényekben, ez blokkolja a további nitrogén felvételt és a fehérje szintézist is.
Azt is szem előtt kell tartani, hogy a talajok szulfát típusú kéntartalma a nitrát nitrogénhez hasonlóan folyamatosan kimosódik, ezért folyamatos pótlására van szükség.

Az IKR AGRÁR Kft. által kínált megoldás

Granulált starter műtrágyáink ezekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek és nyújtanak megoldást a kialakult helyzetre.

CORN STARTER PLUS
NPK 15:20:10
+ 2% MgO + 4% CaO + 10% SO3 + 1% Zn + 0,05% B

A Corn Starter Plus termékünk 15% nitrogén, 20% foszfor és 10% kálium, valamint jelentős kén, kalcium és magnézium hatóanyag-tartalom mellett, 1% cink és bór mikroelemek kiegészítésével készül. A műtrágya valamennyi makro tápelemet vízben nagyon jól oldódó, a növények számára gyorsan felvehető formában hordozza.
NPK 15-20-10 összetétele kedvező a fiatal kukoricanövény kezdeti fejlődéséhez, a startert megfelelő dózisban alkalmazva biztosítja a növény első néhány hetes tápanyag igényét.
A hatóanyagok minősége kifogástalan, a legmagasabb szintű elvárásoknak is megfelel, vízoldhatóságuk legalább 95%.
A nitrogént ammónium és nitrát formában is tartalmazza a termék, így az azonnali és a rövid távú nitrogén ellátás is biztosított a növények kezdeti fejlődéséhez.
A foszfor teljes mennyisége a legjobb minőségű foszfor forrás, azaz ammónium foszfát alakban van a műtrágyában. Az első nitrogénadaggal kiadott foszfor kiegészítés, a FRISS FOSZFOR HATÁS, a növényállománynak szemmel látható fejlődési előnyt ad a csak nitrogénnel kezelt állományhoz viszonyítva.
1% cink tartalma egyedülállóan magas a jelenleg a magyar piacon hozzáférhető granulált műtrágyák között, melynek minősége és szabályozott hatóanyag leadása is kiemeli a versenytársak közül.
A bór jelenléte a megtermékenyülési folyamatokat befolyásolja kedvezően, illetve a nappal, a levelekben keletkezett szénhidrátvegyületek felhasználásra történő kibocsátásában van jelentősége.

IKR HELIASTART
NPK 15-10-10
+ 14% SO3 + 12% CaO + 2,5% MgO + 0,5% Fe + 0,2% Mn + 0,05% B

IKR HeliaStart termékünkben kilenc tápelemből összeállított hatóanyag tartalom található, a napraforgó igényei szerint. Kétféle nitrogén, csúcsminőségű foszfor, megemelt kéntartalom az olajszintézishez.
Mikroelemanyag-tartalmában ez a Corn Starter Plus-tól eltérően nem tartalmaz cinket, viszont más elemekből szélesebb spektrum került bele. A készítmény tartalmaz vasat, valamint mangánt, amelyek az anyagcsere és a fotoszintézis folyamatait segítik, illetve növényi immunreakciókat erősítő mikroelem csoportként funkcionálnak. Az összetevők között találunk még bórt is, amely a napraforgó szempontjából kiemelten fontos a teljes megtermékenyüléshez, hozzáadásával kerülhetjük el a lyukas tányérokat.

Mindkét termék melegen granulált formája és csomagolása is a felhasználók igényeit támogatja. 25 kg-os PE zsákban vagy 500 kg-os big-bag zsákban is megvásárolható, így a kis és nagyüzemek egyaránt hatékonyan tudják kezelni.

Csúcstermés reális ráfordítással? Válassza az IKR Agrár starterműtrágyákat! Személyre szabott ajánlatokért forduljon az IKR Agrár területileg illetékes értékesítőihez: www.ikragrar.hu/kapcsolat.

Fáy András
Műtrágyaüzletág igazgató
IKR Agrár Kft.
www.ikragrar.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03