2021. május 10. hétfő Ármin, Pálma

Hírek - Föld

Óriási éghajlati átalakulás jön: több milliárd ember élelmezése kerülhet veszélybe

Egy friss tanulmány alapján a klímaváltozás miatt a jövőben nem egyenletesen fog eltolódni a trópusi esőöv, ami pedig több milliárd ember élelmezését sodorhatja veszélybe. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársának és csapatának munkája a neves tudományos folyóirat, a Phys.org oldalán jelent meg.
 
 

Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, Antonios Mamalakis és csapata szerint a jövőben nem egyenletesen fog eltolódni a trópusi esőöv. Ez pedig több milliárd ember élelmezését sodorhatja veszélybe, írta meg a 24.hu.

A kutatók úgy gondolják, hogy a trópusokat igen változatosan fogja befolyásolni az éghajlati átalakulás. A nyugati félgömbön az esőöv egyes részei déli, míg a keleti félgömbön északi irányba tolódnak majd el. A folyamat Délkelet-Afrikában és Madagaszkáron, illetve Közép-Amerikában jelentősen növelheti a szárazságok erejét, Dél-Indiában pedig emelkedhet az áradások veszélye.

A szakértők klímamodellek és számítógépes szimulációk segítségével mérték fel a trópusok jövőjét. James Randerson, a csapat tagja szerint a Föld egyes régiói eltérő ütemben melegednek, Ázsiában például gyorsabban fog nőni az átlaghőmérséklet. Az esőöv igazodik a melegedéshez, a keleti féltekén így északi elmozdulás lesz megfigyelhető.

A friss eredmények ismét igazolják, hogy bolygónk éghajlati rendszere rendkívül összetett. A következő cél annak felmérése lehet, hogy a trópusok eltolódása milyen konkrét hatásokkal járhat, illetve hogy milyen módszerekkel enyhíthetőek a következmények.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu