Rendkívül fontos törvény van készülőben: ennek rengeteg vidéki magyar örülhet

Rendkívül fontos törvény van készülőben: ennek rengeteg vidéki magyar örülhet

agrarszektor.hu
Magyarországon a gazdaságok átadásának jelenleg még nincsenek hagyományai, így bejáratott gyakorlata sem, pedig egyre sürgetőbb lenne ennek a szabályozása. A generációváltás kérdése ugyanis mind sürgetőbb problémát jelent a magyar agrárium számára. Éppen ezért az Agrárminisztérium új törvényjavaslat-tervezetet készít a családi gazdaságok és agrárvállalkozások a sikeres és gördülékeny átadása érdekében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon a gazdaságok átadásának jelenleg még nincsenek hagyományai, így bejáratott gyakorlata sem. Ezek hiányában viszont állami beavatkozásra van szükség, mivel az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége kizárólag folyamatos generációs megújulás mellett garantálható - írta meg a Portfolio a Magyar Nemzet értesülései alapján. A rendszerváltást követően létrejött gazdaságok alapítói ugyanis mostanra érték el azt az életkort, amikor már egyre többekben felmerül, hogy gazdaságukat át kellene adniuk a fiatalabb generációnak.

Nagy István agrárminiszter szerint mostanra elkerülhetetlenné vált az átruházás megkönnyítése. Az ügy jelentőségét az adja, hogy a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások hatékony átadásán is múlik az agrárium sikeres generációváltása, miközben a jelenlegi szabályok számos nehézséget gördítenek ezek elé. Az adatok szerint az egyéni gazdaságok irányítóinak 61%-a már betöltötte az 55. életévét. Szerencsés esetben az átadás családon belül történik meg, az agrárium fiatal termelőinek mintegy 90%-a egy működő gazdaságot vesz át. Mindezek miatt fontos az állami beavatkozás, mivel kizárólag a folyamatos generációs megújulás mellett biztosítható az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége.

Az Agrárminisztérium ezért törvényjavaslattal él. A tervezett szabályozás a gazdaságok átruházásával kapcsolatos ügyintézést lényegesen leegyszerűsíti, az eljárást meggyorsítja

- jelentette ki Nagy István.

A tárcavezető kifejtette, hogy egy agrárgazdaság a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekből, a gépekből, a terményekből vagy a jószágokból, a szerződésekből fakadó jogokból és kötelezettségekből és sok más elemből álló vagyonösszesség. A gazdaságnak számos hatósági engedélyre is szüksége van - részletezte Nagy István, hozzátéve hozzátette azt is, hogy az átadást bonyolítja a tulajdonosok szervezeti sokszínűsége, hiszen ezek működhetnek őstermelőként, egyéni vállalkozóként, cégként vagy családi alapon közösségbe szerveződve.

A tervezett új szabályozás célja, hogy a lehető legegyszerűbbé váljon a gazdaság családon belüli vagy akár családon kívüli átadása. Fontos, hogy a majdani új eljárás arra ösztönözze az átadót, hogy még életében rendelkezzen gazdasága sorsáról - érzékeltette Nagy István, aki azt is elárulta, hogy a legfontosabb változás az lenne, hogy a felek egy szerződéssel rendezhetnének minden kérdést. Ezek lennének még a lényeges újítások:

  • Az általános jogutódlást a törvény rögzítené.
  • Egyablakossá válna a hatósági engedélyek módosítása, valamint jelentősen egyszerűsödne a vagyonelemek átadása.
  • Az agrárminiszter úgy számol, egy jól előkészített szerződéssel kevesebb mint felére csökkenhet az ügyintézés ideje azáltal, hogy az adminisztráció több területen is párhuzamosan zajlik.
  • Az átadás finanszírozhatóságára is figyelmet fordítanak, mert az agrárium megújulása összetett probléma. Nem lehet csak törvényi úton megoldani.
  • Fókuszálnak a fiatal generáció képzésére mind a középfokú, mind a felsőfokú, mind a szakképzésre, felnőttképzésre gondolva.
  • Csak az élők közötti átadásra koncentrálnak, így az öröklést ez a tervezet nem érinti.

Nagy István kiemelte azt is, hogy a törvénytervezettel az a céljuk, hogy arra ösztönözzék az idősebb generációt, hogy élvezzé a megérdemelt nyugdíjaséveket. A másik cél, hogy az időseb gazdák már ne kényszerüljenek dolgozni akkor, amikor már nem szeretnének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?