Saját előterjesztését szavazta le az agrárminiszter (3.)

agrarszektor.hu
Leszavazta saját törvénymódosítási előterjesztését a parlamentben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Arról a nagy vitát kiváltó indítványról van szó, amely a nemzeti földalapkezelő szervezetet (NFA) jelölné ki az állami földvagyon kizárólagos kezelőjéül a nemzeti parkokhoz tartozó területeknél is. Nemmel voksolt Varga Mihály nemzetgazdasági és Hende Csaba honvédelmi miniszter is. A parlament végül elhalasztotta a zárószavazást, mert az indítvány egyes passzusai nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget. Rogán Antal fideszes frakcióvezető máris arra kérte Fazekas Sándort, tárgyaljon az ellenzékkel a kialakult "politikai hisztéria" miatt. A jegyzőkönyv szerint mindhárom miniszter jelezte: véletlenül szavazott nemmel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Négy fideszes képviselő is leszavazta ma a parlamentben azt a törvényjavaslatot, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyújtott be az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosítása érdekében. Az MTI szerint Fazekas Sándor is nemmel voksolt saját előterjesztésére, rajta kívül pedig Bencsik János, illetve Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elutasította azt.

A nemmel voksoló fideszes képviselők közül később ketten is azt közölték az ülésvezetésnek, hogy ők igennel szavaztak. Így Fazekas Sándor is jelezhette, hogy valójában igennel akart voksolni, de az MTI nem részletezte, pontosan kik fordultak az ülésvezetéshez. A parlament sajtóirodája az agrárszektor.hu-nak későbbre ígért választ az ügyben.

A határozathozatalnál 125-en szavaztak igennel, 71-en nemmel. Így az indítvány minősített többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget, amelyhez 131 voks kellett volna. A parlament ezt követően rövid tárgyalási szünetet tartott, majd az előterjesztő kérésére úgy határozott, hogy elhalasztják a zárószavazást.

A törvénymódosítási javaslat elsősorban azért váltott ki politikai vitákat az elmúlt hetekben, mert az NFA-t jelölné ki azon állami területek kizárólagos kezelőjéül is, amelyek a nemzeti parkokhoz tartoznak. Kormánypárti vélemények szerint szükség van az egységesítésre, míg az ellenzéki pártok "környezetrombolónak" minősítették az előterjesztést.

A módosítási tervek megosztották a kormánypárti képviselőket is. Így például korábban a parlament fenntartható fejlődés bizottsága sem támogatta a javaslatot. Bencsik János, a testület fideszes tagja a mai parlamenti szavazáson is nemmel voksolt.

Rogán: a miniszterek véletlenül szavaztak nemmel - Fazekas tárgyaljon az ellenzékkel
Véletlenül nyomta meg a három miniszter a mai szavazáson a nem gombot - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Bencsik János azonban frakciós pénzbüntetésre számíthat, csakúgy, mint Vécsey László, aki nem ért be a szavazásokra. Rogán Antal szerint a Fidesz legutóbbi frakcióülésén - Bencsik János kivételével - mindenki támogatta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, mert szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie. A jelenlegi gyakorlatot átláthatatlannak tartják, vagyis hogy az állami földek egy részét az NFA kezeli, a többit pedig gazdasági társaságok, beleértve a nemzeti parkokat is.

Ezért javasoltak egy egységes bérbeadási gyakorlatot, amely alapján továbbra is a nemzeti parkok birtokolták volna az érintett földeket, de azok bérbeadásáról - a nemzeti park által kijelölt szempontok alapján - a földalap döntött volna. Rogán Antal szerint azonban politikai hisztéria alakult ki az ügyben, ami oda vezetett, hogy az ellenzék nem támogatta az előterjesztést, így most marad az "átláthatatlan gyakorlat". Ennek "feloldásáról" érdemes tárgyalásokat folytatni az ellenzéki frakciókkal,és  erre - tette hozzá a frakcióvezető - kéri is a földművelésügyi minisztert. Két hét áll rendelkezésre, hogy a törvényalkotási bizottság és a szaktárca áttekintse, hogyan hozzák összhangba a törvényjavaslat rendelkezéseit.

 

A jegyzőkönyv szerint mindhárom miniszter jelzett
A jegyzőkönyv szerint Fazekas Sándor, Hende Csaba és Varga Mihály egyaránt szóban jelezte, hogy igennel akart szavazni - közölte az agrárszektor.hu-val az Országgyűlés sajtóirodája. A három miniszter jelzése a szavazás érvényességén nem változtatott.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03