Szemünk előtt az igazság: elképesztő, ami a magyar nemzeti parkokkal történt

Szemünk előtt az igazság: elképesztő, ami a magyar nemzeti parkokkal történt

agrarszektor.hu
Szerencsésnek mondhatja magát, aki szívesen töltekezik a hazánk természeti örökségének felfedezése közben. Élménygazdag programok, sokszínű élővilág és felújított, családbarát szálláshelyek várnak mindenkit, a védett természeti területektől csupán egy karnyújtásnyira. Számok bizonyítják, hogy eredményes évet zártak a hazai nemzeti park igazgatóságok. 2021 során 30 jelentős beruházás fejeződött be együttesen 8,7 milliárd forint összértékben. A fejlesztések - a leromlott élőhelyek helyreállítása, védett területek felértékelődése, turizmus élénkítése és optimálisabb látogatómenedzsment révén - a gazdálkodók, kis- és középvállalkozások, valamint a természetjárók számára is közvetlen hasznot jelentenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár a járványhelyzet a legtöbb ágazatra rányomta a bélyegét, össztársadalmi visszaigazolást nyert, hogy a nemzeti park igazgatóságok munkájára nagyobb szükség van, mint valaha. Az emberek 95%-a saját bevallása szerint szívesen tölti szabadidejét a természetben, 70%-uk járt is már valamelyik hazai nemzeti parkban, 98%-uk pedig fontosnak gondolja a természeti és táji értékek ismeretét. Nem is csoda tehát, hogy míg az igazgatóságok bemutatóhelyeinek és programjainak látogatószáma folyamatosan növekszik (2010 óta csaknem 30%-kal), az utóbbi két év lezárásainak következtében a természetjárás az egyetlen biztonságos feltöltődési, kikapcsolódási pontot jelentette.

Ebben a helyzetben sem állhatott le a nemzeti park igazgatóságok értékteremtő munkája, mintegy 11 ezer hektáron hajtottak végre elengedhetetlen élőhely-fejlesztéseket, ami a viszonyítás kedvéért 22 ezer focipálya méretével egyezik meg. Ennek köszönhetően jelentősen javult a védett gyepek, lápos, vizes- vagy éppen pusztai élőhelyek, erdős területek állapota új élőhelyek alakultak ki az adott térségre jellemző állat- és növényfajok számára, az idegenhonos növényeket pedig felváltották az őshonos fajok. Mivel a legtöbb igazgatóságnál a régi háziállatfajták (a magyar szürke szarvasmarha, cikta juh, stb.) közül már kiemelten szelektált, a legmagasabb genetikai értéket képviselő tenyészállatok állománya is megtalálható, új, korszerű állattartó telepek is létesültek (pl. Kőmagtári Állattartó telep).

A természetjárók számára a legszembetűnőbb változás lehet, hogy folyamatosan bővül a nemzeti parkok természeti értékeket bemutató kínálata is. Országszerte immár összesen 65 bemutatóhely, 34 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház, 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang várja a látogatókat. Büszkeségeik közül említendő a Balaton északi oldalán frissen átadott Lóczy-barlang Látogatóközpont, nyugati oldalán a Kis-Balaton Látogatóközpont, az Ős-Dráva Látogatóközpont mentén 50 fő befogadására alkalmas Kolokán Szálló, a Kikerics panorámasétány, a Körös-völgyi Állatpark megújult kínálata, vagy a Pilisi Len Látogatóközpont. A közeljövőben megnyílik a Közép-Európai léptékben is egyedülálló Bükki Csillagda, a Balaton déli partján a Berek Világa Látogatóközpont, megkezdődött a Szeleta Park Látogatóközpont építése, de a sort hosszan folytathatnánk. Az igazgatóságok az állandó kínálatukon felül összesen mintegy 1600 program segítségével mutatják be a területükön található védett és különleges természeti értékeket. Az idén átadott 9 új tanösvénnyel már 200 tagú fölé emelkedett a csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózat, amely hazánk védett területeinek természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerteti meg az érdeklődőket.

A nemzeti parkokat felkereső látogatók ebben az évben számos más újdonsággal is találkozhattak, hiszen a nagyközönség birtokba vehette a felújított Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Látogatóközpontot, a megújított Salföldi Majort és a mecseki Jakab-hegyen álló, felújított Új templom turistapihenőt. Ettől az évtől kezdve komfortosabb környezetben kapcsolódhatnak ki a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen, a pécsi Pintér-kert Arborétumban is befejeződtek a fejlesztések, ahol egy új kilátó is épült. Idén fejeződött be az Aggteleki- és Szlovák karszt barlangjainak gyógyturisztikai fejlesztése, a projektnek köszönhetően a szakemberek elvégezték a szükséges méréseket, kiépítették a szolgáltatásokhoz elengedhetetlen infrastruktúrát, beszerezték a gyógyterápiás eszközöket. Szintén élettelen természeti értékeink megóvása érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén 38 barlangban történtek természetvédelmi beavatkozások, emellett szintén idén zárultak le a fülkés sziklák, kaptárkövek valamint földvárak megőrzését szolgáló fejlesztések.

Magyarország 10 nemzeti park igazgatósága komoly fejlődést könyvelhetett el az elmúlt évtizedben is. 30%-kal növelték regisztrált látogatóik számát, mára már évente mintegy 1,6 millióan keresik fel az igazgatóságok ökoturisztikai létesítményeit. Az elmúlt 10 évben az igazgatóság munkatársainak száma is megduplázódott, a nemzeti parkok éves költségvetése pedig megnégyszereződött.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?