Szintet lépett az agrár-együttműködés Magyarország és Románia között

Szintet lépett az agrár-együttműködés Magyarország és Románia között

agrarszektor.hu
Románia Magyarország második legfontosabb agrár-külkereskedelmi partnerországa, agrár- és környezetügyi partnereinkkel élénk és jó az együttműködés, ezért is fontos számunkra a jó kapcsolatok elmélyítése - fogalmazott a Román-Magyar Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság budapesti plenáris ülésén Farkas Sándor.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese felszólalásában megemlítette, hogy az elmúlt időszakban hazánk több esetben is örömmel tett eleget a román kollegák tudástranszferre irányuló kéréseinek. Az akvakultúra területén Magyarország támogatja a további közös együttműködést romániai intézményekkel és vállalkozásokkal, ezért különösen az édesvízi akvakultúra és halgazdálkodás fejlesztése, új projektek kialakítása, valamint kutatás, tudástranszfer és tudáscsere tekintetében készek vagyunk felajánlani az Agrárminisztérium és háttérintézményeinek közreműködését.

Farkas Sándor megköszönte a román fél határon átterjedő szennyezésekkel kapcsolatos tájékoztatását és kérte ennek a gyakorlatnak a fenntartását. A Szamos nehézfém szennyezése végső soron Románia természeti értékét, a Duna-delta élővilágát is veszélyezteti, ezért közös érdekünk ennek megszüntetése - mondta.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta a Román-Magyar Környezetvédelmi Vegyes Bizottság összehívásának fontosságát. Mint kifejtette, ennek a bizottságnak a keretében zajló tárgyalások teszik lehetővé a legjobb gyakorlatok megosztását, valamint az utóbbi években felmerült környezetvédelmi kérdések megvitatását. Magyarország üdvözli Románia aktív bekapcsolódását a V4-es partnerségbe. 2018-ban a magyar V4-es elnökség agrár- és környezetvédelmi miniszteri találkozóinak meghívottja és aktív résztvevője volt Románia, a mezőgazdasági és környezetügyi eseményeken számítunk a román részvételre a 2021 júliusában induló elnökségi programokon - mondta Farkas Sándor.

A miniszterhelyettes említést tett a nagy sikerrel zárult 2018-as Fegyver-Horgászat-Vadászat kiállításról, amelyen Románia díszvendégként vett részt. Egyúttal jelezte, hogy az idén őszre tervezett Vadászati és Természeti Világkiállításon Magyarország számít a nagy vadászati hagyományokkal rendelkező román részvételre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?