2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Zsebszerződések: bírságolhatnának az ügyészek

A gyanús földügyek felderítéséhez pluszjogosítványokat kapnának az ügyészek.
 
 

Újabb jogosítványokat adna az ügyészségeknek a zsebszerződések felderítéséhez egy parlament előtt lévő fideszes törvényjavaslat. Az ügyészek 5-ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki azokra, akik megtagadják az információnyújtást. A kormányzati erőfeszítések eddig nem voltak túlságosan sikeresek, hiszen az ügyészségek tizenkét zsebszerződés gyanús üggyel foglalkoztak az utóbbi időszakban.

Elsősorban az ügyészek információhoz jutásához adna többletjogosítványokat az a parlament előtt lévő törvényjavaslat, amely et a fideszes Nagy István nyújtott be. Az elképzelések célja, hogy hatékonyabbá váljon a zsebszerződések elleni hatósági fellépés. Mint az agrarszektor.hu beszámolt róla, a kormányzati törekvések ellenére az ügyészségek mindössze tizenkét zsebszerződés gyanús ügyben kezdeményeztek pert 2012 eleje óta, és ezek közül valójában egyik sem minősíthető „klasszikus” zsebszerződéses ügyletnek.

Nagy István javaslata azt szeretné elérni, hogy könnyebb legyen feltárni és semmisnek nyilvánítani az ilyen megállapodásokat. Többletjogosítványokat kapnának az ügyészek, hogy információhoz juthassanak. Ötezertől 5 millió forintig terjedő bírságot lehetne kiszabni azokra, akik az információszolgáltatást megtagadják. Lehetőség lenne továbbá arra is, hogy a zsebszerződéssel eladott termőföldek tulajdonjoga adott esetben az államhoz kerüljön.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a parlamenti vitában támogatásáról biztosította a javaslatot. Gőgös Zoltán, az MSZP képviselője az MTI szerint arra emlékeztetett, hogy pártja korábban támogatta a javaslat általános vitára bocsátását és az indítvány lényegi elemeivel továbbra is egyetért. Az ellenzéki politikus ugyanakkor aggályosnak nevezte az ügyészség kiemelt szerepvállalását.

Hegedűs Lórántné (Jobbik) úgy fogalmazott, köszönettel tartozik az előterjesztésért a kormányoldalnak, mert egy nagyon fontos témáról van szó. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy az erről szóló vitát a késő esti órákban tartja a parlament. Kiemelte, Magyarországnak nagyon kevés ideje van, a kormányoldalra pedig sok feladat vár annak érdekében, hogy érdemi lépéseket tegyen "eljátszott földjeinek visszaszerzésére".


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben