Évekkel növelhetjük gépeink életét - Hogyan?

Agrárszektor
Sok módja van a megtakarításnak a mezőgazdaságban, az egyik legfontosabb mégis az, hogy gépeink minél tovább és minél megbízhatóbban maradjanak partnereink a munkában. Ehhez fontos tudnunk, hogy hogyan készítsük fel őket a munkamentes hónapokra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tél beálltával a mezőgazdasági gépek a háttérbe szorulnak, mivel ebben az időszakban nemigen kell olyan tevékenységet folytatnunk, melyek indokolnák használatukat.  Bár  ebben az évben sajnos ez nem volt igaz minden esetben, hiszen a talaj nedvességtartalma megakadályozta a munkálatok megszokott lejártát, és volt, aki még decemberben is kénytelen volt a gépeivel dolgozni, hogy a föld művelésével szükséges eljárásokat legalább megközelítően elvégezze. Mások azonban szerencsésebbek voltak, és még a komolyabb fagyok előtt téli álomba küldhették gépeiket.

Első lépés a tisztítás

Nem mindegy azonban, hogy milyen állapotukban veszünk búcsút  tőlük több hideg hónapon keresztül. Különösen igaz ez a betakarító gépekre, hiszen optimális esetben a kombájnt egy, maximum két hónapig használjuk az adott évben.

Steinhauser Gábor, az Axiál Kft. szervizmérnöke lapunknak elmondta, hogy a téli felkészítés első és nagyon fontos lépése az alapos tisztítás. Ilyenkor érdemes eltávolítani előzőleg a lehető legtöbb burkolatot, így könnyítve, illetve alaposabbá téve a tisztítást. Ezt  követően levegős tisztítással takarítsuk le alaposan a szennyeződést. Nagyobb sár, illetve kosz esetén alkalmazhatunk vizet is, de a motornál, továbbá az elektronika környékén legyünk nagyon óvatosak, így kerülve el a bemosás veszélyeit.

A vegyszer alkalmazása bizonyos esetekben ajánlott, de általában a nagynyomású levegő, illetve melegvizes megoldás elegendő.Ám vannak olyan területek a szerkezeteken belül, ahol kénytelenek vagyunk vegyszert alkalmazni, hiszen zsíros, olajos foltokat máshogy nincs esélyünk eltávolítani.

Az első lépés második fázisaként  fontos, hogy ellenőrizzük az olajszinteket, és szükség esetén pótoljuk a hiányt. A zsírzó és olajzó felületeket gondosan kenjük át, majd annak érdekében, hogy megfelelően eloszlassuk a kenőanyagot a felületeken, alapjárati fordulatszámon járassuk kicsit a gépet.

Élettartam növelés

Miután a masinánk már megfelelően tiszta, fontos úgy tárolnunk azt, hogy a problémásabb alkatrészek élettartamát a lehető legjobban elnyújtsuk. A szakértő elmondta, hogy ennek első lépéseként, ha lehetséges, távolítsuk el a gépről a láncokat, majd tisztítás és szárazra törlés után felmelegített zsírba mártva készítsük elő a téli tárolásra azokat. Amennyiben nincs lehetőségünk erre, akkor a helyükön zsírozzuk be jó alaposan mindet, így tudjuk őket a legmegfelelőbben konzerválni.

Ha a láncokkal végeztünk, semmiképp sem szabad elfelejtenünk az ékszíjakat, mindenképpen lazítsunk a szíjfeszítőkön, ezzel jóval tovább marad használható az alkatrész.

Fontos, hogy minden alkatrész tárolása esetén olyan helyet válasszunk erre a célra, ahol van egy minimális légmozgás, szellőzés, hiszen ha a pára lecsapódik rájuk, korrózió következhet be.

Ha ezekkel az alkatrészekkel készen vagyunk, nézzük meg, hogy vannak-e olyan felületek, ahonnan lekopott a festék. Ha igen, akkor ezeket a területeket legcélszerűbb festékkel javítani, vagy lekenni zsírral, mivel ezek a felületek könnyen rozsdásodhatnak.

Hol érdemes tárolni?

Miután ezekkel a műveletekkel megvagyunk, ellenőrizzük a fagyálló folyadék minőségét és mennyiségét. Ha szükséges, töltsük újra, ha pedig már a csereperiódusát elérte, cseréljük azt le. Normál esetben 2 évente új folyadékot kell tennünk a régi helyére, mivel ezeknek a szavatossága nagyjából eddig tart, hosszú csereperiódusú folyadék esetében azonban akár 3-5 évig is húzódhat a szavatossága.

Ha ezekkel készen vagyunk, helyezzük a gépet a hangárba, amennyiben rendelkezünk olyannal, ha nincs, akkor a szabad ég alatt hagyjuk. A  szakértő külön kiemelte, hogy a gépeket fóliával letakarni semmiképpen nem érdemes, mert az alatt befülledhetnek.

Ha a gép a kijelölt téli nyughelyén van, mindenképpen érdemes úgy felbakolnunk, hogy a kerekei ne érjenek a talajra, mert ha ezt nem tesszük meg, a sok hónapos állás miatt maradandóan deformálódhatnak az abroncsok.

Az utolsó lépés

Legvégül, miután már minden ápolási, karbantartási munkát elvégeztünk, áramtalanítanunk kell a munkagépet. Vegyük ki az akkumulátort, és ne egymásra pakolva tároljuk azokat. Mivel ezek az alkatrészek önkisülés miatt folyamatosan veszítenek a töltöttségükből, érdemes néha áram alá helyezni őket, így elkerülhetjük el a lemerülésüket.

Steinhauser Gábor elmondta, hogy ha ezeket a műveleteket elvégezzük a tél előtt, akkor komoly anyagi megtakarítást érünk el, ami mellé párosul még az is, hogy munkagépünk sokkal tovább lesz alkalmas a mezőgazdasági munkálatokra, meghálálva ezzel fáradozásainkat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58