2023. október 5. csütörtök Aurél
Ezt sokan nem tudják: így vezetnek traktort a földeken a legprofibb gazdák

Ezt sokan nem tudják: így vezetnek traktort a földeken a legprofibb gazdák

agrarszektor.hu
Az egyre gyakrabban jelentkező időjárási szélsőségek és a munkaerő hiánya mind kisebb és kisebb időablakot hagynak nyitva a gazdák számára a munkák elvégzésére a földeken, emiatt pedig folyamatosan egyre nagyobb méretű és teljesítményű járművek beszerzésére is készteti a gazdálkodókat. Ezek a gépek azonban nagyobb üzemi tömeggel járnak, ami komoly hatással lehet a hazai termőtalajokra és azok szerkezetére.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az elmúlt időszakban egyre több időjárási szélsőséget tapasztalhattak meg a magyar gazdák, ami - az egyre égetőbbé váló munkaerőhiány mellett - arra sarkalja őket, egyre nagyobb méretű és tömegű gépeket szerezzenek be. A nagyobb teljesítményű gépek azonban nagyobb üzemi tömeggel járnak, éppen ezért nagyon fontos a megfelelő járószerkezet kiválasztása és annak helyes üzemeltetése - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A traktorok esetében például az a legfontosabb, hogy az adott motorteljesítménnyel és üzemi tömeggel rendelkező traktorral az ember a lehető legjobb vontatási teljesítményt érje el úgy, hogy közben minél kevésbé tapossa, tömörítse a talaját. Bogdán Gábor, a Deraland Kft. szakértője szerint ebben az esetben az alábbi szempontok a legfontosabbak:

  • Megfelelő méretű és szerkezetű gumiabroncsra (szükség esetén ikresítésre)
  • Megfelelően súlyozott traktorra (első és hátsó tengelyek súlyozása adott munkaművelethez és üzemeltetési körülményhez),
  • Gumiabroncsok nyomásának szabályozására.

Ez utóbbihoz fontos megemlíteni, hogy már Magyarországon is elérhetőek az abroncsnyomás szabályozó termékek, a kézi készlettől kezdve egészen a traktor vezetőfülkéjéből szabályozható rendszerekig. Az abroncsgyártók az utóbbi időben már szabályozásra alkalmas abroncsokat ajánlanak a gazdálkodók számára: az alkalmazható nyomásértékeket a haladási sebesség és abroncsterhelés függvényében az abroncsok műszaki adatlapján adják meg. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt az adottságot a felhasználók alig használják ki.

De miért fontos az abroncsnyomás szabályozása közúton és szántóföldi körülmények között?

Azért, mert közúton megfelelő (magasabb 1,6-1,8 bar) nyomás beállításával kisebb az abroncs gördülési ellenállása, ami alacsonyabb üzemanyag fogyasztást (-5%) és kisebb gumiabroncs kopást (-20%) eredményez és növekszik a jármű stabilitása. Szántóföldi munkák során viszont azért fontos az abroncsok belső nyomásának szabályozása (csökkentése 0,6-1,0 bar), hogy a traktor motorteljesítménye és munkaművelethez igazított motor teljesítménnyel arányos üzemi tömege minél nagyobb arányban tudjon hasznosulni, minél kisebb kerékcsúszás mellett. Ehhez viszont megfelelő bordaszám és felfekvési felület szükséges - emelte ki a szakember. A nyomáscsökkentéssel elért jelentős felfekvési felület növekedés - (akár 100%-os növekedést is elérhető) - hatására jelentősen csökken a nyommélység és talajtaposás, azaz a talajtömörítő hatás. Ezzel a módszerrel akár 50%-os csökkenés is elérhető, ami a talajéletnek és a vetett növényeknek jobb életkörülményeket (optimális talajszerkezetet, levegő- és vízháztartást) biztosít. Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a tömörödött, megfelelő levegő- és vízháztartással nem rendelkező talajban a talajkondicionáló szerek sem hasznosulhatnak megfelelően, tehát a ráfordítások jelentős része is veszendőbe megy, valamint a víztározás mértéke is jelentősen csökken - mutatott rá Bogdán Gábor.

A tapasztalatok alapján több profilborda kapaszkodásának köszönhetően csökken a kerékcsúszás, aminek hatására növekszik a vonóerő, a területteljesítmény és csökken az üzemanyag fogyasztás, CO2 kibocsátás és a munkaidő is, valamint gépkezelő és gépkímélőbb közlekedést jelent szántóföldön. Amennyiben megoldható, akkor kerülni kell a nedves, erősen felázott talajon történő munkavégzést, mert minél nedvesebb a talaj, annál alacsonyabb annak hordozóképessége, és annál gyorsabban szenvedhet káros talajtömörödést. A NAK ezért arra hívta fel a gazdálkodók figyelmét, hogy elsősorban talajszerkezet károsításának megelőzésére és a magyar talajok védelmére összpontosítsanak járószerkezeteik megfelelő üzemeltetésével, majd ezt követően keressenek megoldást a talajszerkezet javítására. A megelőzés mindig kifizetődőbb, mint az okozott károk javítása, annak fényében pedig különösképpen, hogy a technológia szinte minden traktor abroncsában rendelkezésre áll!

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?