Tabajdi: csökkenteni kell a takarmányfüggőséget

agrarszektor.hu
Az unió takarmányból származó éves fehérjeszükségletének csak a 30 százalékát tudja belső termelésből fedezni, az importkiszolgáltatottság tíz-húsz éven belül biztonságpolitikai kockázattá válhat - jelentette ki Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Európában a '90-es évektől folyamatosan csökken a fehérjetartalmú takarmánynövények vetésterülete, így az uniós állattenyésztés évek óta importra szorul. Az Unióban egyedül Franciaország tudta növelni a termelését, mert ott külön támogatásban részesítették az ágazatot.

Az importfüggőség miatt az Európai Unió állattenyésztése jelenleg rendkívüli mértékben kiszolgáltatott a takarmány-alapanyagok világpiaci áringadozásának. A fehérjeimport-függőség csökkentésére több megoldás lehetséges. Az egyik az uniós mezőgazdasági támogatási rendszer átalakítása, hogy célzott támogatásokkal jobban ösztönözzük a szója illetve fehérjenövények termelését.

Tabajdi szerint a világpiaci árak, és az Európában jellemző termőhelyi adottságok miatt a gazdáknak sokkal jobban megéri búzát, vagy kukoricát termelni, mint szóját illetve fehérjenövényeket, a jelenlegi növénytermesztési támogatásokat tehát gyökeresen át kellene alakítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?