Mi lesz a magyar tojással? Egyre több termelő hagyja ott az ágazatot

Mi lesz a magyar tojással? Egyre több termelő hagyja ott az ágazatot

Katasztrofális a helyzet a magyar tojástermelésben. Az előállítás költségei külön-külön és egyenként is rengeteget drágultak az utóbbi időszakban, ám a termelők ezt nem tudják érvényesíteni az átvételi árakban. A tojástermelés ma erősen veszteséges Magyarországon, ennek következtében pedig egyre több termelő hagy fel átmenetileg, vagy akár véglegesen is a tevékenységgel. Az Agrárszektor a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségéhez fordult, hogy megtudja, milyen hatások befolyásolják most az ágazatot, mire számíthatnak a termelők a karácsonyi időszakban, és hogy látszik-e valami fény az alagút végén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Katasztrofális a helyzet a magyar tojáságazatban, amelynek helyzetét a sertéstenyésztéssel és a tejtermeléssel azonos szinten látja a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség). Dr. Molnár Györgyi, a Szövetség mezőgazdasági titkárának elmondása szerint az elszálló takarmányárak és a többi előállítási költség (üzemanyag, villanyáram, csomagolás, munkabér) növekedése elképesztően megdrágították a tojástermelést, de az átvételi árak nem követik az önköltségek emelkedését. Ezt pedig a termelőknek maguknak kell megfinanszírozniuk. A szakember szerint aki erős, az próbál talpon maradni, és önköltségen, vagy az alatt eladni az áruját, de sokan leálltak a termeléssel. Van, aki csak átmenetileg szünetelteti a tevékenységét, de a Tojásszövetség olyanokról is tud, akik végleg felhagytak a tojástermeléssel.

Van még egy költségcsökkentő megoldás, amivel tudnak élni a termelők: ennek a lényege, hogy nem egy fiatalabb, hanem egy öregebb állományt állítanak be a termelésbe, de ennek meg az a hátránya, hogy ez kevesebb tojás előállításával jár

- magyarázta dr. Molnár Györgyi.

Az, hogy egyre csökken a termelők száma az ágazatban, azért is óriási probléma, mert Magyarország tojástermelése évtizedek óta egyre csökken. Míg 1990-ben 4679,1 millió darabot állítottak elő, ez 2020-ben már csak 2540,6 millió tojás volt. És minden jel arra mutat, hogy ez a trend idén is folytatódott. Közben pedig a magyarok tojásfogyasztása néhány éve ismét elkezdett nőni, ahogy azt az Agrárszektor is megírta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára elmondta, hogy idén az is problémát jelentett, hogy az Agrárminisztérium valamiért nem tudta megjelentetni az állatbetegségek megelőzésére kiírható támogatást, pedig ez nagyon fontos lenne a szalmonellamentes állományok és a szalmonellamentes tojás előállítása miatt. Ehhez azonban az kell, hogy vakcinázni tudják az állományokat, amit ebben az évben szintén a saját zsebükből kellett kifizetniük a termelőknek. A szakember elmondta, hogy jövőre viszont újra lesz ilyen támogatás, így megint pályázhatnak rá az ágazat szereplői.

Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke a napokban egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy április óta a termelők tojásonként 5-6 forint veszteséget szenvednek el, és ez ma is tart. Ezt most megerősítette dr. Molnár Györgyi, aki azt is elmondta, hogy tavaly egy nyugodt időszakban az áruházláncok hagytak egy nagyobb hézagot a termelői ár és a fogyasztói ár között. Most azért, hogy emelkedjenek nagyon az árak, ebből az árkülönbözetből faragnak le, hogy a fogyasztók ne érzékeljék olyan markánsan az áremelkedéseket. Ezzel viszont az a probléma, hogy a termelőket se fizetik meg rendesen - mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy az áruházláncok is nyomás alatt vannak, de ezt megpróbálják áthárítani a termelőkre.

Ami az ALDI azon bejelentését illeti, hogy 2022. januárjától csak magyar termelőktől származó tojást fognak forgalmazni, dr. Molnár Györgyi elmondta, hogy a Tojásszövetségnél nagyon örültek az áruházlánc döntésének, mert mindennél fontosabb, hogy a magyar fogyasztók hazai termékeket tudjanak vásárolni, és ez az új helyzet a termelőknek is nagy segítséget fog jelenteni, ráadásul biztosítja, hogy a tojás rövid ellátási láncon keresztül jusson el a termelőktől a fogyasztókig, ami a környezetvédelem szempontjából sem mellékes körülmény. A szakember beszélt arról is, hogy a külföldi tojás akkor szokott megjelenni a magyar üzletek polcain, ha az Európai Unióban valami válság van, például egy túltermelés. Ilyenkor a hazainál olcsóbb import tojásnak árletörő hatása van. Dr. Molnár Györgyi megerősítette, hogy Magyarország tojásból 85%-ban önellátó, és - ahogy fogalmazott - vannak rejtett tartalékok az ágazatban. Az ALDI múlt heti bejelentése itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami a következő heteket illeti, dr. Molnár Györgyi kifejtette, hogy a húsvét mellett a karácsonyi a másik kiemelt időszak, ilyenkor nagy forgalomra számít az ágazat. A termelők nem akarnak sokat, csak megfelelő árakat szeretnének, amelyek fedezik a költségeiket. Talán megáll a takarmányárak emelkedése, de ez egyáltalán nem biztos - mondta a Tojásszövetség mezőgazdasági titkára, hozzátéve, hogy a takarmányok mellett az energia, a csomagolás és úgy általában minden ára növekszik. A termelői szférában azonban nincs rezsicsökkentés, de aki korábban jó időben szerződött hosszú távra, az most, lehet, jól járt vele.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?