Mi lesz a magyar tojással? Egyre több termelő hagyja ott az ágazatot

Mi lesz a magyar tojással? Egyre több termelő hagyja ott az ágazatot

Katasztrofális a helyzet a magyar tojástermelésben. Az előállítás költségei külön-külön és egyenként is rengeteget drágultak az utóbbi időszakban, ám a termelők ezt nem tudják érvényesíteni az átvételi árakban. A tojástermelés ma erősen veszteséges Magyarországon, ennek következtében pedig egyre több termelő hagy fel átmenetileg, vagy akár véglegesen is a tevékenységgel. Az Agrárszektor a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségéhez fordult, hogy megtudja, milyen hatások befolyásolják most az ágazatot, mire számíthatnak a termelők a karácsonyi időszakban, és hogy látszik-e valami fény az alagút végén.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Katasztrofális a helyzet a magyar tojáságazatban, amelynek helyzetét a sertéstenyésztéssel és a tejtermeléssel azonos szinten látja a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség). Dr. Molnár Györgyi, a Szövetség mezőgazdasági titkárának elmondása szerint az elszálló takarmányárak és a többi előállítási költség (üzemanyag, villanyáram, csomagolás, munkabér) növekedése elképesztően megdrágították a tojástermelést, de az átvételi árak nem követik az önköltségek emelkedését. Ezt pedig a termelőknek maguknak kell megfinanszírozniuk. A szakember szerint aki erős, az próbál talpon maradni, és önköltségen, vagy az alatt eladni az áruját, de sokan leálltak a termeléssel. Van, aki csak átmenetileg szünetelteti a tevékenységét, de a Tojásszövetség olyanokról is tud, akik végleg felhagytak a tojástermeléssel.

Van még egy költségcsökkentő megoldás, amivel tudnak élni a termelők: ennek a lényege, hogy nem egy fiatalabb, hanem egy öregebb állományt állítanak be a termelésbe, de ennek meg az a hátránya, hogy ez kevesebb tojás előállításával jár

- magyarázta dr. Molnár Györgyi.

Az, hogy egyre csökken a termelők száma az ágazatban, azért is óriási probléma, mert Magyarország tojástermelése évtizedek óta egyre csökken. Míg 1990-ben 4679,1 millió darabot állítottak elő, ez 2020-ben már csak 2540,6 millió tojás volt. És minden jel arra mutat, hogy ez a trend idén is folytatódott. Közben pedig a magyarok tojásfogyasztása néhány éve ismét elkezdett nőni, ahogy azt az Agrárszektor is megírta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Tojásszövetség mezőgazdasági titkára elmondta, hogy idén az is problémát jelentett, hogy az Agrárminisztérium valamiért nem tudta megjelentetni az állatbetegségek megelőzésére kiírható támogatást, pedig ez nagyon fontos lenne a szalmonellamentes állományok és a szalmonellamentes tojás előállítása miatt. Ehhez azonban az kell, hogy vakcinázni tudják az állományokat, amit ebben az évben szintén a saját zsebükből kellett kifizetniük a termelőknek. A szakember elmondta, hogy jövőre viszont újra lesz ilyen támogatás, így megint pályázhatnak rá az ágazat szereplői.

Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke a napokban egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy április óta a termelők tojásonként 5-6 forint veszteséget szenvednek el, és ez ma is tart. Ezt most megerősítette dr. Molnár Györgyi, aki azt is elmondta, hogy tavaly egy nyugodt időszakban az áruházláncok hagytak egy nagyobb hézagot a termelői ár és a fogyasztói ár között. Most azért, hogy emelkedjenek nagyon az árak, ebből az árkülönbözetből faragnak le, hogy a fogyasztók ne érzékeljék olyan markánsan az áremelkedéseket. Ezzel viszont az a probléma, hogy a termelőket se fizetik meg rendesen - mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy az áruházláncok is nyomás alatt vannak, de ezt megpróbálják áthárítani a termelőkre.

Ami az ALDI azon bejelentését illeti, hogy 2022. januárjától csak magyar termelőktől származó tojást fognak forgalmazni, dr. Molnár Györgyi elmondta, hogy a Tojásszövetségnél nagyon örültek az áruházlánc döntésének, mert mindennél fontosabb, hogy a magyar fogyasztók hazai termékeket tudjanak vásárolni, és ez az új helyzet a termelőknek is nagy segítséget fog jelenteni, ráadásul biztosítja, hogy a tojás rövid ellátási láncon keresztül jusson el a termelőktől a fogyasztókig, ami a környezetvédelem szempontjából sem mellékes körülmény. A szakember beszélt arról is, hogy a külföldi tojás akkor szokott megjelenni a magyar üzletek polcain, ha az Európai Unióban valami válság van, például egy túltermelés. Ilyenkor a hazainál olcsóbb import tojásnak árletörő hatása van. Dr. Molnár Györgyi megerősítette, hogy Magyarország tojásból 85%-ban önellátó, és - ahogy fogalmazott - vannak rejtett tartalékok az ágazatban. Az ALDI múlt heti bejelentése itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami a következő heteket illeti, dr. Molnár Györgyi kifejtette, hogy a húsvét mellett a karácsonyi a másik kiemelt időszak, ilyenkor nagy forgalomra számít az ágazat. A termelők nem akarnak sokat, csak megfelelő árakat szeretnének, amelyek fedezik a költségeiket. Talán megáll a takarmányárak emelkedése, de ez egyáltalán nem biztos - mondta a Tojásszövetség mezőgazdasági titkára, hozzátéve, hogy a takarmányok mellett az energia, a csomagolás és úgy általában minden ára növekszik. A termelői szférában azonban nincs rezsicsökkentés, de aki korábban jó időben szerződött hosszú távra, az most, lehet, jól járt vele.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?