Jelentősen emelkedhet a hús ára

agrarszektor.hu
Az első, vagy a második negyedévben mindenképpen megjelenik a fogyasztói árakban is a drága takarmány és a termelői, feldolgozói költségek növekedése, állítják szakemberek.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ország nagy részén belvíz van, biztos, hogy drágulni fognak idén a takarmányok - mondta a sertéstenyésztéssel is foglalkozó Rácz Károly jáki gazdálkodó a vasnepe.hu-nak. Tavaly ősszel a mély, sáros talajon dupla annyi üzemanyag fogyott, mint más években. Tavaly aratáskor még 28-30 ezer forint körül lehetett a takarmánybúza, árpa tonnáját beszerezni, azóta az árak elszabadultak. Most nyolcezer forint körül van a búza mázsája, a kukoricáé pedig hatezer forint körül. Januárban tört ki a német piacon a dioxin-botrány, ami még lejjebb nyomta a sertéshús-árakat, mert a magyar piacon megjelent egy csomó külföldi sertés.

A sertést most kilónként 300 forint alatti élősúly-árban veszik át, a Vas megyei községből az ország másik végébe, egy debreceni vágóhídra viszik a sertéseket, az utaztatás további pluszköltségeket jelent.

A hazai vágóhidak nagy részében külföldről érkezett disznókat vágnak, a feldolgozó ilyenkor nem fizet áfát, ha magyar állattartótól vásárol, akkor viszont kell áfát fizetnie - vagyis jobban jár a feldolgozó, ha külföldinek vág, magyarázza a termelő. Magyarországon négymillió körüli a sertésállomány, de még ez is sok. Az is igaz, hogy a vásárlóerő csökkent az országban, a szinte rendszeresen kirobbanó élelmiszerbotrányok ezt még jobban visszavetik.
- Nem jó dolog az, hogy nálunk a falusi kisüzemekből eltűnt a sertés, aminek több oka is van. Ausztriában az alkotmányban rögzítették, hogy a vidék szerves része a haszonállattartás. Nálunk is most komoly alkotmányozási vita folyik a politikusok között, de erről szó sem esett, pedig lehet, hogy benne kellene lennie ennek a kitételnek.

Csejtei László helyi kereskedő elmondta, hogy a hús esetében sokkal érzékenyebbek az árra a vevők, mint más terméknél. Tavaly volt, hogy duplájára nőtt a zöldség és a gyümölcs ára, mégis megvették. De ha a hús ára száz-kétszáz forintot emelkedik, azonnal visszaesik a kereslet - magyarázta a kereskedő a vaspnepe.hu-nak.

A sertés esetében azért tudjuk alacsonyan tartani az árakat, mert háromszáz forint alatt van az élősúlyár most még, de mindenki mondja, hogy az ár el fog szabadulni még az év első részében. A baromfi nemrég drágult, de ez még nem a vége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?