Luxus lett a malachús a horvátoknál: felpörgött a vásárlás a magyar határon

Luxus lett a malachús a horvátoknál: felpörgött a vásárlás a magyar határon

agrarszektor.hu
Komolyan a zsebükbe kellett nyúlniuk idén azoknak a horvátoknak, akik ragaszkodtak az ünnepi hagyományaikhoz. A szomszédunkban ugyanis óriásit nőtt a malachús ára, ezért Magyarországra járnak át vásárolni. A horvát családok többsége számára elképzelhetetlenek az ünnepek malachús nélkül, ráadásul ők nemcsak szilveszter napján esznek malacot, hanem karácsonyra is. Az afrikai sertéspestis miatt azonban sokan kénytelenek lesznek felhagyni most ezzel a tradícióval.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legnagyobb problémát az áruhiány okozza, Zágráb ugyanis októberben elrendelte minden háztáji sertés kényszervágását, a fertőzött farmok 10 kilométeres körzetében pedig minden állatot elaltattak. Utóbbi intézkedés több mint 50 ezer disznót érintett. Az intézkedések hatására eltűntek a kistermelők, a versenyben maradt nagyok pedig nem képesek ellátni a piaci igényeket. Emiatt a nagyobb áruházak külföldről hozzák be a húst, de az drága és a horvátok zöme a minőséggel sem elégedett. Tavaly decemberben egyébként egy kilogramm malachúsért általában kevesebb mint 5 eurót kellett fizetni az adriai országban, most viszont ugyanennyi, rosszabb minőségű húsért 12 eurót is elkérnek a kereskedők - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éppen ezért sok horvát inkább kihagyja az ünnepi menüből a malacot. Azok vannak némileg szerencsésebb helyzetben, akik a magyar vagy a szlovén határ közelében élnek, hiszen ők sokszor a határ túloldalán vásárolják meg a jó minőségű malacokat. Mohácson például már 1300 forintért lehet kapni kitűnő minőségű malachúst, aminek az ára sok helyen már inkább horvátul és euróban is ki van írva, mivel a horvátországinak töredéke. De hasonló tendencia figyelhető meg egyébként a többi határ menti magyar településen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?