Idén kifullad a nagy boom, de pánik nem lesz

Major Katalin
Sok gépvásárló arra vár, hogy megjelenjenek az új gépbeszerzési támogatások - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Harsányi Zsolt, a hazai piacon 25 százalékos részaránnyal bíró Axiál tulajdonos-ügyvezetője, akivel a közelmúltbeli AGROmashEXPO kiállításon beszélgettünk. Számos gazdálkodó viszont támogatások nélkül is megvásárolja a gépeket, mert e beruházások gyorsan megtérülnek. Bár a Növekedési Hitelprogram (NHP) továbbra is gerjeszti a keresletet, Harsányi Zsolt szerint a mezőgazdasági géppiacon összességében az idén már nem várható a tavalyihoz hasonló dinamikus növekedés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

agrárszektor.hu: Milyen eredményekkel zárta az Axiál az elmúlt évet?

Harsányi Zsolt: 2014 az egész hazai mezőgazdasági gépforgalmazási piac számára kiváló év volt, és ebből mi is a súlyunknak megfelelő, kb. 25 százalékos részt tudtunk kihasítani. A cég forgalma jóval meghaladta a 70 milliárd forintot. A kiváló eredmény több tényező együttes jelenlétének köszönhető: mind a gépvásárlási támogatások, mind a Növekedési Hitelprogram (NHP) támogatta a keresleti oldalt.

agrárszektor.hu: Mik a terveik 2015-ben? Milyen év vár a mezőgazdasági gépforgalmazókra idén?

H. Zs.: A szerviz és az alkatrészellátás továbbra is fontos szerepet kap a cégcsoporton belül, és a korábbihoz hasonlóan fog működni. Az év második felében elvileg megjelennek majd az újabb támogatások, amelyre sok gépvásárló vár. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint sok olyan gazda is van, aki támogatás nélkül is megvásárolja a gépeket, amelyekre nagy szüksége van, mert tisztában van azzal, hogy gyorsan megtérülő beruházásról van szó. Az NHP idén is támogatja majd a piacot és egyértelműen gerjeszti azokat a támogatás nélküli vásárlásokat, amelyek egy jó gazdasági, finanszírozási helyzetben kivitelezhetőek. A gépvásárlás alapvetően a gazdálkodói tevékenység jövedelmezőségétől függ, ha a mezőgazdasági vállalkozóknak jól megy, akkor vesznek gépet, ha nem, akkor nem annyira.

agrárszektor.hu: Hogyan befolyásolják az elmúlt időszak agrárszektort érintő szabályozói változásai a mezőgazdasági gépek piacát?

H. Zs.: Először is, mindenki szeretné látni, hogyan működik az új kereteken belül a földpiac és a földbérlet, illetve milyenek lesznek a földalapú támogatások kifizetései. Ezzel kapcsolatban a tervek már megvannak régóta, de hogy az unió mire fog rábólintani, még nem tudjuk. A végeredmény pedig be fog épülni a hétköznapokba, és a gazdák tudatába: mindenkit az érdekel, hogy mennyi lesz a támogatás, és milyen feltételekkel dolgoznak majd, hiszen azt tudomásul kell vennünk, hogy a mezőgazdaság mindig is támogatásfüggő volt. Látni kell, hogy a mezőgazdaságban megközelítőleg 500 milliárd forintnyi támogatást osztanak szét évente, míg az ágazat csupán 150-200 milliárd forint körüli adózás előtti nyereséget tud produkálni.

agrárszektor.hu: Hol lát növekedési lehetőséget a hazai géppiacon?

H. Zs.: Valójában nem látok csodákat, nem számítok dinamikus növekedésre. Azt gondolom, hogy a szerviz és alkatrészellátás tartósan ezen a szinten fog maradni.

agrárszektor.hu: A versenytársak háza táján az utóbbi időszakban több jelentős változás zajlott le. A KITE esetében tulajdonosváltás történt, a New Holland márka pedig új forgalmazóhoz került, miután a gyártó felmondta az IKR-rel kötött forgalmazási szerződést. Hogyan befolyásolta ez az átrendeződés a piacot és az Axiál helyzetét?

H. Zs.: Az átmeneti időszakok a stabilan működő cégeknek mindig előnyt jelentenek. Igaz, az említett változásokat követően mára a versenytárs cégek helyzete is stabilizálódott. Tudomásul kell venni, hogy a verseny egyre nagyobb, mindenki egyre nagyobb részt szeretne kihasítani a tortából, és mindig attól lehet elvenni, akinek van. A versenytársaink is azért dolgoznak, hogy a piaci részesedést elvegyék másoktól, például tőlünk. Ezért mindenkinek tennie kell a dolgát, az Axiálnál mi is a saját dolgunkkal vagyunk elfoglalva, azzal, hogy hogyan lehet még jobban szolgáltatni, még jobb munkát végezni.

 

agrárszektor.hu: A közelmúltbeli budapesti AGROmashEXPO kiállításon egy új rendszer, egy gépfüggetlen RTK hálózat bemutatásával rukkoltak elő. Mire szolgál ez a rendszer?

H. Zs.:
45 fixen telepített RTK bázisállomással nyitjuk meg a gépfüggetlen RTK hálózatban rejlő lehetőségeket az automatikus kormányzási rendszerek eszközeinek használói előtt. Ez egy márkafüggetlen, és mindenki számára elérhető szolgáltatás, amely arra szolgál, hogy a navigációs műholdvétel kiegészítéseként egy földi korrekciós rendszert biztosítson a szántóföldi precíz munkavégzéshez. A bázisállomások segítségével a hálózatba kötött RTK rendszer nagy pontosságú korrekciós jelet küld bármely gép GPS eszközére. Ez lehetővé teszi, hogy akár pár év múlva is tudjunk mezőgazdasági tevékenységet folytatni a szántóföldön pont ugyanazon a helyen - plusz-mínusz 2 cm-re.

agrárszektor.hu: Mióta dolgoznak a rendszer fejlesztésén, és mennyibe került a beruházás?

H. Zs.: Fejben már régóta megvolt ez a rendszer, tavaly tavasszal pedig kaptunk rá támogatást, így felgyorsult a folyamat, a telepítést márciusban fejezzük be. A beruházás több mint 200 millió forintba került.

agrárszektor.hu: Az Axiál 2014-ben kötvényt bocsátott ki. Miért döntöttek a forrásbevonás ilyen formája mellett?

H. Zs.: A tapasztalatok szerint Nyugat-Európában mindenki kötvényt bocsát ki, és Magyarországon is vannak olyan mezőgazdasági termelők, akik éltek ezzel a lehetőséggel. Szeretnénk a forrásainkat diverzifikálni, arra törekszünk, hogy ne csak bankhitelünk, illetve szállítói hitelünk legyen, hanem azt a forrást is bevonjuk, amely a magyar partneri körünknél rendelkezésre áll, és az Axiál sikereiből ők is részesüljenek. Ha jól működik a cég, komolyabb kötvénykamatot tudunk fizetni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03