Megállíthatatlanul hódítanak a drónok a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A Yamaha vállalat drónja is végezhet mostantól mezőgazdasági repüléseket az Amerikai Egyesült Államokban. A japán cég gépét már több országban is alkalmazzák, de az USA-ban eddig csak szigorú előírások mellett lehetett kereskedelmi drónokat használni mezőgazdasági célokra. A lépéssel a Yamaha drónja lesz az első, amelyet annak ellenére is használhatnak, hogy huszonöt kilogrammnál nagyobb össztömegű.

Mostantól a Yamaha pilóta nélküli repülőgépét is használhatják mezőgazdasági célokra az amerikai gazdák - közölte a forbes.com. Eddig ugyanis nem repülhettek Észak-Amerikában az olyan kereskedelmi drónok, amelyek huszonöt kilogrammnál nagyobb össztömegűek. Így a közelmúltban engedélyezett Yamaha gépe lett az első olyan USA-ban is használt kereskedelmi drón, amely az eddigi korlátozások ellenére is repülhet.

Az RMAX elnevezésű, hagyományos "helikopter" jellegű, tehát nem 6- vagy 8 rotoros drón össztömege akár 99 kilogramm is lehet, míg végsebessége elérheti a 72 km6h-t is. Szakemberek szerint ugyan az RMAX mezőgazdasági alkalmazása kivétel, a lépés csak azt bizonyítja, mennyire lemaradt az USA egyéb országokkal szemben, amelyek már hosszú évek óta használják a kereskedelmi drónokat. Így például a most engedélyezett típust Japánban már közel húsz éve alkalmazzák, a világon pedig összesen 2600 darabot használnak belőle. A Yamaha állítása szerint ma már több mint 2,4 millió hektárt kezelnek csak Japánban ezzel a drónnal. Már Dél-Koreában és Ausztráliában is elfogadták a használatát, és még sehonnan sem érkezett panasz. Annak ellenére, hogy a Yamaha engedélyt kapott, ez a drón típus nem minden mezőgazdasági munkát lesz képes elvégezni az USA-ban, mivel például a vegyszerezéshez külön engedélyt kell majd kapnia. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?