Ki gondolta volna? - Feltalálták az eperszedő robotot

agrarszektor.hu
Az eperszedés kényes műveletéről sokáig azt hitték, talán sohasem lehet gépesíteni. Egy tesztelés alatt álló robot azonban ebben is segítséget nyújthat a termelőknek, és nem is akárhogyan, hiszen 30 idénymunkást képes egymaga kiváltani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az önjáró eperszedő robotot kifejlesztő Harvest CROO Robotics céget - aligha meglepő - egy floridai epertermesztő és robotikai mérnök barátja alapította. Az ambiciózus tervek szerint jövő télen már ezzel fognak szüretelni, emberi munkaerő alkalmazása nélkül. A hideg évszak említése nem tévedés, az Egyesült Államok délkeleti csücskében, a karibi térség szomszédságában ugyanis októberben ültetik az epret, a betakarítás pedig november közepén kezdődik a kedvező klíma miatt.

A szedőrobot GPS navigációs rendszerrel, lézer alapú távérzékeléssel (LIDAR), valamint számos kamerával és szenzorral van felszerelve a precíz munkavégzés érdekében. Floridában jól tudják, hogy a szín nem minden, a vörösebb eper nem feltétlenül jelent érettebb gyümölcsöt. Ez pedig megkönnyíti a betakarítást, hiszen a robotnak nem szín alapján kell kiválogatnia a megfelelő szemeket, inkább a méret a fontos.

A biztos gördülést és sima kanyarodást a négy kormányzott kerék teszi lehetővé. A robot függőleges mozgásokra is képes, így igazodik az eltérő tőmagasságokhoz. 16 robotkarjával egyszerre hat sort tud átfogni, de csak a középső négyről szüreteli le a termést. 8 másodperc kell neki egyetlen tő összes eprének kíméletes leszakításához, a napi területteljesítménye pedig bő 3 hektár, így 30 idénymunkást képes kiváltani.

A leszedett termést a gép másodszorra is átnézi, és osztályzás után becsomagolja. Kíméletes a gyümölcshöz, amely így egyáltalán nem károsodik a betakarítás során.

Az Egyesült Államokban az epertermesztők ma már közel 1 milliárd dollárt fizetnek ki a munkások évi bérére (ez a harmada az összes költségnek), van tehát igény a robotokra, amelyek beszerzése csupán egyszeri befektetést kíván. Nem veszik el az emberektől a munkát, hiszen megfelelően képzett és gyakorlott alkalmazottakból már az USA-ban is komoly hiány mutatkozik. A robotok ráadásul hétvégén is "ráérnek", nem kérnek bérpótlékot, és humán kezelő sem szükséges az irányításukhoz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58