2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Nincs kitörő öröm az MFB nagy hitelcsomagja miatt

agrarszektor.hu
Nem kedvezőbb a jelenleg piacon lévő pénzügyi konstrukcióknál az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 80 milliárd forintos mezőgép-finanszírozási programja gépkereskedői vélemények szerint. A pénzügyi csomag feltételeihez hasonló vagy jobb hitel- és lízingkondíciókat képes nyújtani bármely kereskedelmi bank, és az MFB-s program ügymenete is bonyolultabb.

Nem olyan kedvezőek az MFB nemrég meghirdetett nemzeti gépfinanszírozási programjának feltételei a jelenlegi piaci körülmények között, mint ahogyan azt hangoztatják - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Illés Zoltán, a cseh Andrej Babis politikus-üzletember érdekeltségébe tartozó komáromi Agrotec Magyarország Kft. ügyvezetője. Szerinte bármennyire is nagy hangsúlyt fektet az MFB a marketingre, végeredményben a piac dönti majd el, hogy a program mennyire életképes. A magyarországi hiteligénylők számára ugyanakkor nem sok előnnyel bír a hitelprogram a jelenleg piacon lévő, más pénzügyi konstrukciókhoz képest - állapította meg.

EZ IS ÉRDEKELHET
Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a Magyar Fejlesztési Bank a közelmúltban jelentette be, hogy három termékből álló nemzeti mezőgép-finanszírozási programot indít. A kedvezményes kamatozással igényelhető hitel- és lízingtermékek kerete 80 milliárd forint, amelyből mezőgazdasági gépek gyártására, forgalmazására és vásárlására lehet igényelni forrásokat, tehát a programban a gépgyártók és a mezőgazdasági termelők is forrásokhoz juthatnak.

A három finanszírozási terméknél a kamat mértéke háromhavi EURIBOR (Európai irányadó bankközi kamatláb) + 3,3 százalék, vagy EURIBOR plusz 2,63 százalék lehet, ami - vélte Illés Zoltán - nem számít kiemelkedőbb ajánlatnak a kereskedelmi bankok hitelkonstrukcióihoz képest. Az Agrotec ügyfélköréből - fogalmazott az ügyvezető - bármely gazdálkodó ugyanilyen vagy hasonló kondíciókat kaphat, ha felkeres egy pénzintézetet, akár hitelről, akár lízingről van szó.

Illés Zoltán szerint a kereskedelmi bankoktól közvetlenül igényelhető hitelek ügymenete is egyszerűbb az MFB-s konstrukcióknál, amelyeknél sok a benyújtandó plusz dokumentum, emellett pedig tulajdonosi fedezetet is kérnek, amely gépvásárlásnál jelenleg már egyáltalán nem jellemző a piacon, és előnytelenebb is.

Mivel nem kínálnak kiugróan jó feltételeket, így az állami bank programja valószínűleg nem fejt majd ki nagy piacgerjesztő hatást.

Elképzelhető, hogy a hitelprogramot, illetve a kondíciókat régebben tervezte meg a Magyar Fejlesztési Bank, és akkor ez még versenyképesnek számíthatott - érvelt az ügyvezető. Úgy vélte, a finanszírozási csomaggal inkább a magyar gépgyártókat és -forgalmazókat próbálják meg támogatni, illetve hitellehetőségekhez juttatni. Az Agrotecet ugyanakkor e hitelprogram sem pozitívan, sem negatívan nem érinti, mivel a cég kereskedőként ennél lényegesen kedvezőbb kondíciókkal juthat hitelekhez, ha szüksége van rá - közölte Illés Zoltán.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06