Aki a nagyot szereti: árpaaratás orosz kombájnnal

Agrárszektor
Nem nagyüzem Polgár Ákosé, és sokféle kultúra osztozik a területen. A földviszonyok viszont erős gépeket kívánnak. Az árpaaratás miatt jöttünk ide, de nem gondoltuk, hogy rögtön két ritkaságba is belefutunk: egy 450 lóerős Versatile traktorba és egy 380 lóerős Rostselmash (RSM) kombájnba. Ne gondoljuk, hogy a gazda igénytelen, egyszerűen tisztában van az ár-érték aránnyal. Egyebekben csak Fendt traktorok sorakoznak az udvarán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Polgár Ákos Győr közelében, Kónyban műveli a földet családjával. A gazdaság csak a helyi viszonyok között számít nagynak: egy 350 hektáros üzem a Kisalföldön már komoly birtoknak számít. Ám Polgár Ákos pontosan tudja, hogy ekkora területből csak akkor hozható ki számottevő jövedelem, ha a tömegkultúrák háttérbe szorulnak a munkaintenzívebbek mögött. Az üzem nagy része mikroszórófejes vagy csévélődobos rendszerrel öntözhető.

Polgár Ákos: Volt már vidámabb is az árpa aratásakor

"A gépesítési szempontokat természetesen figyelembe kellett venni a kultúrák összeválogatásakor. A burgonya, a sárgarépa és a hagyma például ugyanazzal a gépsorral kezelhető." A helyi, cserepedésre hajlamos, réti öntéstalajok nem a legideálisabbak a gyökérzöldségeknek, de úgy tűnik, így is megfelelő minőségű a termény. A hagyományos linolsavas napraforgó mellett mindig van valamennyi iregi csíkos is a gazdaságban. Bár a madáreledel-piac hullámzó, amikor jól megy, bőven feledteti a szűkebb éveket a gazdával. Kukoricából is tart érdekességeket a Polgár-család: lila és fekete magvú is akad, utóbbi Peruból érkezett az országba. "Mindent kipróbálok, amire nyitott a piac. Állítólag a fekete kukoricának más a beltartalma, ezért négyszer annyit fizetnek érte, mint a szokvány árukukoricáért. Igaz, harmadannyit terem. Majd meglátjuk. 5 hektárt áldoztam most erre a kísérletre."

A 60 hektár őszi árpa a vetésváltás miatt, valamint a korai betakaríthatósága és könnyű értékesíthetősége okán szerepel a palettán. Kevés inputtal megtermelhető, bőven termő gabona, amelynek minőségi paramétereibe - a búzával összevetve - kevésbé kötnek bele a felvásárlók. Idén azonban a szeles viharok földre fektették a táblát, a kalászokban a fuzáriumtoxinnal is gond lehet. A másik probléma az április-májusi forróságból fakad: kicsi a szemek hektolitersúlya. A harmadik gondot betakarításkor kapják a nyakukba: a megfeküdt állománnyal küzdő kombájnban éppen most jelentkezik az anyagfáradás: eltörik a tengelye.

RSM 161: Nagy cséplési teljesítmény

Így viszont az agrárszektor.hu szerencséjére előkerül egy RSM 161 kombájn egy Power Stream 700-as vágóasztallal. Nem ez az első orosz márka a gazdaságban: egy 450 lóerős Versatile traktor láttán már gyanút fogtunk: itt valami nagy szerelem lehet a keleti márkák iránt… Amikor a másik Versatile gép - azaz a kombájn - bekanyarodik az udvarra, megkapjuk a választ. A 380 lóerős óriást már Cummins motor (Tier IV) hajtja, magtartálya több mint 10 ezer liter, amire szüksége is van, hiszen elképesztő cséplési teljesítmény rejlik a belsejében. A cséplődob átmérője 800-750 mm, a magleválasztó 3,3 m2, a rostafelület 7,1 m2, a szalmarázó pedig 6,1 m2. Vágóasztala 7 méter széles, automata talajkopírozó rendszerrel bír. A fülke kényelmi funkciói megegyeznek a nyugati társakéval. Az, hogy a kombájn még nem "túlelektronizált", kifejezetten előnyös a gazda szerint. Ha valami baj van vele, még "halandó" ember is hozzányúlhat megjavítani, nem kell őrt állni mellette a mezőn, amíg megérkezik az alkatrész a győri gyárból. A Versatile szervizhálózata ugyan még nem éri utol a nyugati márkákét, és az értékét sem tartja olyan jól, mint egy amerikai vagy német gyártmány, de az árkülönbség feledteti ezt.

Átfürkészik a 7 méteres vágóasztalt

"Én imádom a Fendtet is" - mutat a gazdaság többi traktorára Polgár Ákos. "Sokáig tartottam magam ahhoz az elvhez, hogy európai ember európai gépet vegyem. De itt 10 milliókrólvan szó. Egy ekkora kombájnt, mint ez, nem tudnék megvenni 70 millió forint alatt. Ez pedig nagyjából 55 millióba kerül, és az én elvárásaimnak tökéletesen megfelel. Ár-érték arányban nem tudok jobbat" - lelkesedik a gazda, majd ő is beszáll a kombájn átvizsgálásába, beállításába. Hamarosan kikanyarodunk az útra.

Már nem fapados

Hogy hogyan aratja egy Rostselmash az itt-ott borzas árpát, ezen a videón nézhetik meg:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?