Precíziós gazdálkodás: egy rossz szaktanácsadóval lehet a legnagyobbat bukni

agrarszektor.hu
Nincs egyszerű helyzetben az a gazdaság, amely a legmodernebb technológiáknak megfelelve szeretné a lehető leghatékonyabban művelni a földjét. A precíziós gazdálkodás komplexitása miatt érdemes lehet inkább kisebb lépésekkel elindulni, és akár éveket várni egy-egy nagyobb beruházás előtt. A 2018-as Agrárszektor Konferencián, a témában jártas szakértők egyetértettek abban, miszerint az egyik legfontosabb tényező, hogy a gazda ismerje a saját földjét, a következő lépés pedig egy olyan szaktanácsadó megtalálása, akinek nem az értékesítés a célja, hanem az, hogy megoldást, valamint megfelelő eszközt találjon az aktuális problémára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A precíziós gazdálkodás egyik alappillére, hogy a gazdák tudatában legyenek a földjeik tulajdonságaival - emelte ki előadásában Lajos Mihály, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezető igazgatója. Nem egyszerű azonban meghatározni, hogy egy precíziós javaslatnál mely paraméterek lehetnek igazán fontosak, mely kezelésekre van szüksége egy gazdaságnak, és melyek azok, amit egyszerűen ki kell lökni a rendszerből. Az ügyvezető igazgató szerint az agrárdigitalizáció nem csak technikai sport, és sokan elkövetik azt a hibát, hogy a legdrágább eszközöket veszik meg, pedig nem a méret a lényeg, hanem a konzisztencia. Nem az a fontos ugyanis, hogy hány paramétert veszünk figyelembe, hanem az, hogy ezek relevánsak legyenek.

Lajos Mihály

Karpjuk György, az AgroPilot Kft. ügyvezető igazgatója szerint az egyik legaktuálisabb téma jelenleg, hogy hogyan érdemes eszközt választani. A folyamatos gépcsere miatt újabb és újabb gépekkel dolgoznak a gazdaságok, az ISOBUS rendszer is már sok helyen elterjedt, nem mindegy azonban, hogy milyen eszközt választanak a gazdák az adott feladatra. A rendszerszintű gondolkodás nagyon lényeges a precíziós gazdálkodásban, és érdemes 2-3 éves időtávban előre tervezni. Az AgroPilot egy olyan univerzális kezelőfelüleletet fejlesztett ki, amely abban az esetben ha a gazda differenciálni szeretnék a tőszámot és a műtrágyát, stabil kijuttatást biztosít, nem szükséges azonban hozzá a hálózat és a kormányzás lecserélése, mindössze a kijuttatás-vezérlés kerül egy új monitorra. Ezáltal a különálló gépek egységben dolgozhatnak, a kijuttatási térkép alapján pedig helyspecifikusan lehet gazdálkodni - tájékoztatott az ügyvezető igazgató. 

Gál Andor, a Telenor Magyarország Zrt. üzleti megoldás menedzsere előadásában elmondta, hogy mivel a gazdaságokban használt eszközök egymás között kommunikálnak, és összegyűjtik a mérési adatokat, szükséges, hogy megfelelő legyen a hálózati kiépítettség. A mobilhálózatokban is van különbség, ha lakott területekről, vagy városon kívüli övezetekről beszélünk. Egy nagyobb városban az épületek árnyékolásával is meg kell küzdeni, arról nem is beszélve, hogy a hálózatoknak el kell bírniuk minden olyan eszközt, végpontot, ami képes csatlakozni a hálózathoz, és amelyeknek a száma lassan akár a száz milliárdot is elérheti.

Ma már elvárás a járművekben, hogy meg lehessen nézni mennyi a kijuttatott termény, mennyi ideig dolgozott a gépkezelő, látható legyen az útvonal, vagy akár egy tematikus térkép arról, hogy hol voltak belvizek, amiket ki kellett kerülnie a munkagépnek - tette hozzá Mehlhoffer István, a ITineris Informatikai Kft.ügyvezető igazgatója. Ehhez azonban már kétoldalú kommunikációra van szükség, amihez elengedhetetlen a 4G kiépítése. Emellett nagyon fontosak a motorüzemi adatok (üzemanyag, fogyasztás) is, de ami még lényegesebb, az a flottakövető rendszer, vagyis, hogy másodpercenként tudjunk adatokat rögzíteni a gépek tartózkodási helye alapján - mondta.

Balról jobbra: Virág István, Mesterházi Péter Ákos, Mehlhoffer István, Lőwi Barna, Lukács László, Lajos Mihály

Ki van lemaradva?

A kerekasztal-beszélgetés során a szakértők elsőként arra a kérdésre válaszoltak, hogy mennyire érzik tudatosnak a gazdákat és a szolgáltatókat. Lajos Mihály szerint mindkét oldalon vannak hiányosságok. A végfelhasználók nem kezelik megfelelően az eszközöket, a kínálati oldalon pedig az értékesítésre az udvarlás nélküli penetráció stílusa jellemző, ami remélhetőleg szofisztikáltabbá fog válni a következő időszakban. Véleménye szerint a jó szaktanácsadó nem csinál bohócot a partneréből. Amikor a termelő tanácsadót választ, figyelembe kell venni az adottságokat, eladási kényszerből ugyanis nem szabad a felesleges termékeket erőltetni, és ha ezek teljesülnek, akkor a gépészet, az IT és az agronómia jó szolgáltatás tud majd nyújtani együtt - hangsúlyozta.

Lukács László

Ugyan a növénytermesztésben már kezd tartalommal feltöltődni a precíziós gazdálkodás, de vajon állattenyésztőként is lehet precíziósan gazdálkodni - tette fel a kérdést Lukács László, a Global Agrinno Kft. ügyvezetője, aki szerint a precíziós gazdálkodás definíciójával is problémák vannak. A szakértő szerint a gazdálkodó attitűdben már régóta megvan ez az igény, amit most már technológiai megoldásokkal is ki tudnak elégíteni, és inkább a szolgáltatók azok, akik nem értik meg a gazdákat, akiknek viszont lenne igényük az újításra. Lukács László elmondta, hogy nagyon sok olyan szolgáltatót lát a piacon, aki csak abban érdekelt, hogy eladja a terméket, de nem biztos, hogy meg akarja érteni a gazda problémáját.

Lőwi Barna

Lőwi Barna, az Austro Diesel Gmbh. marketing igazgatója szerint a precíziós gazdálkodás elterjedésének a felhasználó a korlátja, a szakemberek tudása ellenben minden megteremt ahhoz, hogy használható legyen ez a módszer. Véleménye szerint a gazdálkodói oldalnál van a labda, ma ugyanis Magyarországon sok olyan cég van, amely megfelelő terméket kínálhat a gazdálkodóknak, és minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy a precíziós gazdálkodás 1-5 éven belül európai szintű legyen. A legfontosabb, hogy adott mennyiségű termőföldről kell a leghatékonyabban, a legtöbb terményt lehozni. Hozzátette, hogy nem kell egy-két hét alatt döntenie a termelőknek, az a jó, ha a tájékozódás után felméri a saját földjéz, és ez alapján dönti el, hogy mire van szüksége.

Mehlhoffer István

Mehlhoffer István azt tapasztalta, hogy a felhasználók nem tudják, hogy a precíziós gazdálkodás megtérül-e, ők ugyanis pontos költségcsökkenést szeretnének látni arról, hogy megéri-e megvásárolni ezeket az eszközöket. Amíg azonban nincsenek ilyen jellegű kimutatások, addig inkább óvatosan bánnak az újításokkal. A szakértő szerint a magyar gazdákra az a jellemző, hogy nem rendszerben gondolkoznak.

Mesterházi Ákos Péter

Egy nagyon felbolydult piacról beszélünk, hirtelen elszabadultak a vágyak, sok a változó, de ezeknek a rendszerszintű használata még nagyon bonyolult - mondta Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft. csoportvezetője, aki szerint akkor lesz bevett gyakorlat, ha a termelők látják a megtérülést és közben az eszközök használata is egyszerű lesz számukra. A felhasználók ugyanakkor egyre több információval rendelkeznek a precíziós gazdálkodásról, erősödik a keresleti oldal, ami viszont lehet, hogy némileg gerjesztett is. Mesterházi Ákos Péter ahhoz hasonlította a helyzetet, mint amikor valaki a rajtvonalon áll, és úgy akar lefutni egy maratont, hogy még soha nem futott, csak a busz után. Szerinte a jó szaktanácsadó először mindig kérdez, a gazdálkodó ismeri ugyanis a legjobban a saját területét.

Virág István

Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodás termékmenedzsere szerint mindkét félnek megvan a felelőssége abban, hogy elterjedjen az új eszközök használata és a módszertan. Kisebb dolgokkal is el lehet indulni, az azonban mindenképpen szükséges, hogy a gépkezelőtől a tulajdonosig, mindenkinek a közös érdeke legyen a precíziós technika bevezetése. Arra a kérdésre, hogy miként lehet jó szaktanácsadót választani elmondta, hogy az eladónak tudnia kell ajánlani egy univerzális megoldást a gazda meglévő erőgépének tulajdonságai és az integrált rendszere alapján.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?