Már Magyarországon is kapható a sorközművelő, autonóm robot

agrarszektor.hu
Már a februári Prega konferencia előszelét érezhettük a tegnapi AgroMashExpón, amikor a robotika agráriumban elérhető vívmányait vonultatták fel egy látványos műsor keretében a Fórumszínpadon. Idéntől már hazánkban is kaphatóak a kertészeti munkákat önállóan végző agrobotok, hamarosan jönnek a permetező drónok és már csak egy algoritmus kérdése a szőlőmetszés automatizálása.

Az expón megtudhattuk, hogy a kollaboratív robotok, azaz kobotok, az emberrel együtt végeznek például csomogaló, válogató munkákat. A kiállításon éppen kertészeti termékeket dobozolt szorgalmasan egy robotkar.

Láthattunk autonóm munkára képes fűnyíró robotot és felügyelettel hókotrásra is alkalmas példányt, de a legnagyobb érdeklődést minden bizonnyal azok a keskeny nyomtávval dolgozó kertészeti robotok váltották ki, amelyek talajművelési, gyomirtási munkákat végeznek, méghozzá teljesen önállóan. Ezeket az agrobotokat egy francia cég fejleszti (Naio), gyártja és forgalmazza. A mezőgazdasági robotok három éve vannak kereskedelmi forgalomban, és nagyjából 100-150 darab működik belőlük főként Franciaországban, Németországban és Angliában. Kelet-európában elsőként Magyarországon váltak elérhetővé ezek a gépek, a felsőpakonyi  székhelyű (Pest megye) P+K 3000 Kft. forgalmazásában.

A nagyobb kertészeti robotok 15 centis sortávú, hidas felépítésű gépek, egyszerre 3-4 sort tudnak megművelni, míg a kisebbek a fóliaházak sorközeiben haladnak. A legnagyobbak pedig a szőlősorok ápolását végzik, szintén hidas felépítésűek, naponta 4-5 hektárral is végeznek - ismerette a kínálatot  a cég ügyvezetője, Kéki László. Mind mondta, nemsokára permetezni és metszeni is képesek lesznek ezek a szerkezetek.

A metszés nehéz feladat, de már csak egy jó algoritmusra van szükség hozzá, amelyik pontosan kiszámolja, hogy hány vesszőt, hány rügyet hagyjon a gép, és pontosan hol végezze el a metszést."

És hogy nézhet ki mindez a gyakorlatban?

A bemutatón ízelítőt kaptunk a traktorok távdiagnosztikai megoldsásaiból és a permetezésre alkalmas, 25 kilogrammnál kisebb tömegű drónokból is. A tömeghatár az uniós szabályozás szempontjából fontos, ugyanis 25 kg felett csak speciális feltételekkel lehet légi permetezést végezni, ez alatt azonban a pilóta tudására és a repülés körülményeire is lazábbak az előírások.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?