Itt a nagy gyomkalauz: így irthatod ki a legagresszívabb gazokat a kertedből

Itt a nagy gyomkalauz: így irthatod ki a legagresszívabb gazokat a kertedből

agrarszektor.hu
A különböző gazokkal bizony nem egyszerű szembe szállni, sőt, vannak olyan gyomnövények, amiket szinte lehetetlen kiirtani. Az úgynevezett agresszív fajokra érdemes különösen odafigyelni, hiszen megfojtják a saját kertünkben termesztett növényeket is. Az alábbi útmutató segítségével viszont a kár és a bosszúság is megelőzhető, valamint könnyen beazonosíthatóak lesznek a gyomok és felvehetjük velük a harcot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kerttulajdonosok gyommentes, rendezett kertekről álmodoznak, ám a gyomnövények sok fejtörést okozhatnak - írja a bhg.com. Szerencsére több alternatíva is létezik, amivel el lehet távolítani a gazokat, sok esetben még vegyszerhez sem kell nyúlni, egy egyszerű kesztyű vagy egy kis mulcs bőven elegendő.

1. Pitypang

A lista rögtön egy kakukktojással kezdődik, ugyanis a pitypang egy igen megosztó növény. Vannak, akik gyomként tekintenek rá, sokan azonban csodanövénynek tartják. A gyepre veszélyes lehet, mert a földön heverő levélrózsák alatt a fűcsomók kipusztulnak, ami által foltos lehet a pázsit. Mechanikusan a legcélszerűbb irtani, ásóval kell kiemelni, azonban fontos odafigyelni, hiszen a szétdarabolt gyökérből több növény lesz!

2. Fehér here

A fehér herét a kerek, fehér virágcsomóiról lehet a legkönnyebben felismerni, kedveli a napfényt, a kertekben is a kevésbé árnyékosabb részeken terjednek el leginkább. Plusz nitrogént juttat a talajba, így valamivel hasznosabb, mint a többi gaz. Legegyszerűbb módon kézzel vagy posztemergens (állománykezelési) gyomirtással távolíthatóak el.

3. Kerek repkény

A kerek repkény, más nevén földi borostyán a parkok és a kertek árnyékosabb oldalán helyezkedik el, és leginkább késő tavasszal jelenik meg. Lila virágcsomói és kagylós levele alapján könnyen felismerhetjük őket. Célszerű kézzel eltávolítani a talajból, illetve tavasszal vagy ősszel a posztemergens gyomirtás is segíthet a kiirtásában.

4. Kövér porcsin

Ez a növény a száraz, napos területeket kedveli a leginkább, húsos leveleiről és sárga virágáról könnyen fel lehet ismerni. A többi növényhez hasonlóan egyszerűen kézzel érdemes kihúzni a talajból, valamint a posztemergens gyomirtás ajánlott.

5. Sárga selyemmályva

A selyemmályva elsősorban szántóföldi gyomnövény, főként kukoricaültetvényekben nő, de azutak mentén és kertekben is megtalálható, hiszen a tápanyagban gazdag, megművelt talajokat kedveli. Méretét tekintve akár 1 méter magasra is megnőhet, virágai élénk sárgák vagy narancssárgák. Eltávolítására a kézzel való kihúzás vagy a posztemergens gyomirtás is jó opció lehet.

6. Kicsiny gombvirág

Mára már az egész országban elterjedt növény, az egyik legkárosabb gyomnövényke egyike, mindemellett igen gyorsan növekszik. Mára már az egész országban elterjedt, a kertekben és a szőlőkben fordulnak elő leginkább, júliustól egészen a fagyokig. Permetezéssel és kézzel is el lehet őket távolítani.

7. Disznóparéj

A disznóparéj kedveli a napot, főként a naposabb tájakon fordul elő, de a kertekben egyaránt megtalálható sok esetben. Szőrös kis zöld virágairól könnyen felismerhető. Permetezés és kézi eltávolítás ajánlott, illetve tavasszal a talaj takarása is jó opció lehet.

8. Mezei aszat

Réteken, útszéleken, parlagon hagyott földeken tömeges, de a települések körül és vetésekben is sűrűn előfordul. Akár másfél méter magasra is megnőhet, tüskés, zöldes-szürke leveleiről és élénk lila virágzatáról könnyedén azonosítható. Talajtakarással, kézi eltávolítással és gyomirtással lehet védekezni a gyomok ellen.

9. Amerikai alkörmös

Ez a növény Amerikából került Európába, hazánkban inváziós fajként van számontartva, tehát veszélyezteti a honos/őshonos fajok életterét. A napos időjárást kedveli, fagyérzékeny, de a gyökeréről könnyen újra kihajthat. Akár a 3 méteres magasságot is elérheti, világoszöld levelei, fehér virágai és sötétlila bogyóiról ismerhető fel. Bogyói és gyökere erősen mérgezőek az emberek és a legelő állatok számára is. Ha a gyom megnő, kézzel érdemes kihúzni a talajból, illetve mulcsréteggel is meg lehet akadályozni a növekedését.

10. Fekete csucsor

Ez a gyomnövény az egész világon elterjedt, Magyarországon parlagokon, szántókon, szőlőben, de főleg kapásokban fordul elő a leggyakrabban, de a kertekben is találkozhatunk vele. Élénk fehér, közepes méretű virágai és sötétzöld leveleiről ismert, valamint lila vagy piros bogyóiról is. Erősen mérgező növény, ezért az irtására különösen oda kell figyelni. Talajtakarással, kézzel és gyomirtással távolítható el.

11. Tarackbúza

A tarackbúza a kertek naposabb és árnyékosabb részein is jól érzi magát, sokan kiirthatatlan gyomnövényként tekintenek rá. Leginkább vastagabb fűszálakra hasonlít, virágai pedig búzaszerűek. A nedvesebb talajokból érdemes kézzel kihúzni, azonban figyelni kell arra, hogy a gyökér minden része el legyen távolítva.

12. Bársonyos árvacsalán

Az egész világon elterjedt, hazánkban az egyik leggyakoribb gyomnövények számít. Útszéleken, szántóföldeken, réteken és kertekben egyaránt megtalálható. Apró, lila virágairól és csipkés szélű, bársonyos leveleiről könnyedén felismerhető gyom. Kézzel, gyomirtóval és talajtakarással érdemes megakadályozni a terjedését.

13. Tyúkhúr

A tyúkhúr Európában őshonos, hazánkban is gyakran találkozhatunk vele. Apró, fehér virágai vannak, sok esetben sűrű, zöld "szőnyeget" alkot. Magas szaponin tartalma miatt nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat a legelő állatoknál. Talajtakarással, kézzel és gyomirtóval egyaránt eltávolítható.

14. Parlagfű

A parlagfű sokak egyik legnagyobb ellensége, hiszen allergiás reakciókat idézhet elő. Magyarországon szinte bárhol megtalálható, leginkább a páfrányhoz hasonlít, a napfényt, a meleget és a csapadékot kedveli a legjobban, de kiváló a szárazságtűrése is, a talajra pedig viszonylag igénytelen. Eltávolításuk gondot okozhat, hiszen gyomirtóval sem lehet kiirtani, sőt, az is lényeges, hogy mikor kezdünk neki az irtásnak. Ha már csak pár tövet is észlelünk, el kell távolítani. A legjobb megoldás, ha kézzel kitépkedjük tövestül, arra azonban fontos odafigyelni, hogy kesztyűbe végezzük ezt, hiszen kiütést is okozhat. Ha valaki allergiás rá, bízza szakemberre az irtást!

15. Nagy bakszakáll

Ez a gyomnövény is a napos területeket kedveli a legjobban, jellegzetes külseje miatt könnyen felismerhető. Sárga virága van, leveleinél hosszabbak a fészekpikkelyei, ami által olyan, mintha tüskék állnának ki a szirmok alól. Termése pitypangszerű. Talajtakarással, kézzel és gyomirtóval lehet eltávolítani a kertekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55