Megszólaltak a szakemberek: ez hátráltatja a legjobban a magyar mezőgazdaságot

agrarszektor.hu
A munkaerőhiány jelentősen hátráltatja a magyar mezőgazdaságot, és úgy tűnik komoly problémák vannak az utánpótlás-neveléssel, valamint a szakképzett tanárok kiképzésével is - hangzott el a Portfolio Agrárium 2019 konferencián Kecskeméten. A magyar mezőgazdasági géppiac tavaly szinte szárnyalt, jól látszik azonban, hogy a gazdák döntően akkor vásárolnak gépeket, amikor támogatás is van hozzá.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magyar lízingpiac folyamatos növekedésben van az utóbbi években, a kihelyezések volumene 2018-ban már meghaladta a 690 milliárd forintot, ami 2008 óta a legmagasabb értéknek felel meg - kezdte előadását Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Ez európai viszonylatban is magasnak számít, 2014-hez képest ugyanis 13 százalékos növekedést jelent.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
Nyikos Katalin

A járművek után a mezőgazdasági gépek finanszírozása a legnagyobb volumenű - mondta a lízingszövetség elnöke. 2018 első kilenc hónapjában a mezőgazdasági gépbeszerzések értéke 129,8 milliárd forint volt, amiből a lízingcégek közel 60 milliárd forintot finanszíroztak. 2018 az előzetes várakozások ellenére 14 százalékos növekedést hozott, ami rekordnagyságú, az újrafinanszírozások értéke ugyanis 82 milliárd forint volt összesen. 

Balról jobbra: Öllős Gábor, Nyikos Katalin, Magyary Péter, Illés Zoltán, Kemény Gábor

Nyikos Katalin a lízingszövetség kihívásaival kapcsolatban elmondta, hogy a használtgép-finanszírozás magasabb kockázatot jelent számukra, ugyanakkor szorosabb együttműködést igényel a forgalmazókkal. A precíziós gazdálkodáshoz alkalmas gépek és rendszerek finanszírozását is a kihívások között említette az elnök. Emellett kitért arra is, hogy a Közös Agrárpolitika közelgő változásai hatással lesznek a hiteltörlesztési képességekre, növekedni fog a finanszírozási igény, amely előtérbe helyezi majd az alacsony fedezettségű konstrukciókat.

Magyary Péter

Jól látszik, hogy a magyar mezőgazdasági géppiac értékben magas szinten stabilizálódott az elmúlt évben, az ágazatnak pedig kifejezetten jó a jövedelemtermelő képessége - mondta Magyary Péter, a KITE Zrt. finanszírozási igazgatója. Jellemző azonban, hogy amikor támogatásra várnak a gazdák, akkor nem vásárolnak gépet, amikor azonban megérkezik a támogatás, akkor hatalmas volumenben megkezdődnek a beszerzések. A precíziós gazdálkodás Magyarországon is egyre népszerűbb, döntően azonban inkább a nagyobb cégek és üzemek használják ezt a technológiát - hangsúlyozta a finanszírozási igazgató.

A szakma teljesen nyitott arra, hogy a technológiai fejlesztéseket finanszírozza - közölte Nyikos Katalin. A szántóföldi ágazatban a legnagyobb a finanszírozó erők szerepe, ezt a szerkezetet nem nagyon tudjuk befolyásolni, így ez valószínűleg a jövőben is megmarad majd. 

Öllős Gábor

Az elkövetkező időszakban biztosan élénkülni fog majd a használt gépek piaca, és egyre több gazda tartana igényt a hosszú távú bérleti megoldásokra - emelte ki Öllős Gábor az Axiál Financial Services Kft. ügyvezetője. A géppiacon komoly problémát okoz ugyanakkor a szürke importőrök térnyerése, kérdés azonban, hogy a piac hajlandó-e felismerni azt, hogy ennek megoldásához arra lenne szükség, hogy megfizessék azt az értékkülönbözetet, amit a nagyobb gépeladó cégek teremtenek. Azzal kapcsolatban, hogy mik hátráltatják jelenleg a magyar mezőgazdaságot, az ügyvezető elmondta, hogy a munkaerőhiány jelenti most a legnagyobb problémát.

Illés Zoltán

Az a gazda cserél gépet, amelyik valóban használja és üzemelteti is azt - hangsúlyozta Illés Zoltán az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Tavaly sokan előrehozták a gépcserét, mert volt rá támogatás, de ez döntően a kisebb gazdaságokra volt jellemző. A gazdák részéről egyre nagyobb az igény a rövidebb futamidejű finanszírozásra, hiszen a mezőgazdaságban az első félév általában egy pénzszegény időszak a termelők számára, pedig a mezőgazdasági gépekre ekkor lenne szükség a földeken. Az Agrotec ügyvezető igazgatója egyetértett Öllős Gáborral abban, hogy a munkaerőpiaci helyzet krikitus, és az utánpótlás-neveléssel is komoly problémák vannak, a tanárok kiképzése ugyanis jelentős feladatot szül, így pedig nehéz jól képzett nemzedéket nevelni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?