Az aszály elvette a gazdák kedvét a traktorvásárlástól is: 10 százalékos a zuhanás

agrarszektor.hu
Az elmúlt évben ismét csökkentek a traktoreladások Európában, amiben vastagon benne van a bevételkiesést okozó aszály. Nagy érvágást jelentett a géppiacon, hogy éppen az olyan fontos termelőországokat sújtotta a szárazság, mint Németország, Lengyelország vagy Olaszország.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 21. országra kiterjedően elvégzett statisztikai összesítések alapján 2018-ban 142.299 db traktor talált gazdára Európában, ez 10,2 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző évi eladások. A statisztikában nem szereplő országok (Görögország, Írország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Luxemburg) traktorpiaci forgalmát becsülve a teljes európai traktorpiaci értékesítés meghaladja a 154.000 darabot, amely alatta marad a 21 ország 2017. évi forgalmának, amely 158.441 darabot kóstált.

Néhány országtól eltekintve jellemző volt az eladások drasztikus csökkenése, amely minden bizonnyal a tavalyi aszálynak és a jövedelmek kedvezőtlen alakulásának tudható be. A legnagyobb, kétszámjegyű traktorpiaci forgalomcsökkenés Dániában, Ausztriában, Finnországban, Lengyelországban, Olaszországban, Németországban és Svédországban következett be.

Különösen az évi 10.000 darab feletti forgalmat lebonyolító országokat, amelyek az európai piac háromnegyedét teszik ki, érintette kedvezőtlenül a traktoreladások csökkenése.

A legnagyobb traktorpiaccal rendelkező Németországban mintegy 6000 darabbal, Olaszországban 4260 darabbal, Franciaországban 2500-zal, Lengyelországban 1700-zal és Spanyolországban 1150 géppel vásároltak kevesebbet tavaly a gazdaságok, mint az azt megelőző évben. Relatíve stabilabb piacnak tekinthető a belga, a cseh, a bolgár, a magyar, a norvég, a portugál, a svájci, a litván és szlovén traktorpiac.

Dr. Hajdú József

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?