Reklámfilm az első üzemi traktorról 1920-ból (videó)

agrarszektor.hu
A gazdaság igazi mindenesei voltak az első traktorok. A kor mércéi szerint elképesztő gyorsan és pontosan dolgoztak, miközben a cséplőgép meghajtását is rájuk lehetett bízni. Egy bajor archív reklámfilm dicsekszik az új masinák képességeivel.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az 1920-as években gurultak ki az első olyan erőgépek a gyárakból, amelyekkel már ekét, tárcsát vagy fogast is lehetett húzni. Sőt, olyan multifunkcionálisak voltak, hogy egy ékszíj segítségével a cséplőgépet is meg tudták hajtani. Ebben az időben a falvak lakosságát reklámfilmekkel igyekeztek meggyőzni arról, hogy az új masina hasznos és biztonságos is. A bajor tévé archívumából került elő ez a szépen felújított mozgókép.

Egy 45 lóerős Daimler dolgozik a filmben. Vagyis egy kétlovas ekefogathoz képest 20-szor nagyobb teljesítménnyel szántotta a  földet, egy nap alatt akár 8 hektárral is végzett. Az 5 méter hosszú gép 4 tonnát nyomott, mögötte az ekék irányban tartását plusz egy személy - a gerendelyen kormányozva - segítette. Maga az erőgép könnyen soron maradt, hiszen az első kerék az árokban haladva nyomvonalon tartotta. Ahogy a film büszkén bemutatja: menet közben akár le és fel is lehetett szállni  a traktorra - a sebessége ezt amúgyis lehetővé tette. Ami igazán izgalmas az az, hogy a gépet pár mozdulattal át lehetett szerelni  például egy 30 lóerős cséplőgép meghajtására is.

Íme a kétperces felvétel:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?