Óriásit ment a legendás német traktor: ettől mindenkinek leesik az álla

Óriásit ment a legendás német traktor: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu
A traktorhúzás egy amerikai eredetű, technikai sport, ami az 1980-as években érkezett Európába, és különösen az északi országokban népszerű. Mivel ebben a sportban vannak korlátozásoktól mentes osztályok, így gyakorlatilag bármit lehet, csak a fantázia szab határt az építéseknek. Ugyanakkor, a minden elképzelhető és elképzelhetetlen módon felturbózott csodamasinák mellett a hétköznapi és a veterán traktorok is megmérettethetik magukat. Legutoljára pedig a németországi Volkmarst Traktor Pulling versenyen egy nagypapakorú Lanz Bulldog vitte el a pálmát, ugyanis olyan teljesítményt nyújtott, ami minden fiatalabb gépnek becsületére vált volna.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az eredetileg Amerikából induló, de Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő traktorhúzó versenyeken nemcsak napjaink legnagyobb teljesítményű gépei, vagy épp a direkt ezekre az eseményekere épített tuningjárművek kerülnek megmérettetésre, hanem a régebbi gépek tulajdonosai is kipróbálhatják, mit bírnak öreg masináik. És nemrég a Németországban megrendezett Volkmarst Traktor Pulling versenyen egy igazi "vénség" hajtotta végre a legnagyobb bravúrt - írta meg a Totalcar. A kétütemű motor hajtotta Lanz Bulldog ugyanis olyan teljesítményt nyújtott, amivel több fiatalabb gépet is leiskolázott.

A minimum 60 éves, kissé elavultnak tűnő Bulldog a felvételek tanúsága szerint ugyanis simán elhúzta a ráakasztott szánt, méghozzá a táv végéig. Ez utóbbit a szaknyelven full pullnak hívják, tehát ilyenkor a trakor nem azért áll meg, mert nem képes tovább menni, hanem mert vége a pályának. Erre az öreg járgányra joggal mondhatja bárki, hogy igazi tűzokádó: az egyhengeres, kétütemű motor óriási lángokat lőtt ki, miközben a nagy súllyal küzdött.

A Lanz Bulldog a Heinrich Lanz AG által Mannheimben gyártott traktorok sorozata volt. A gyártás 1921-ben kezdődött a Lanz HL modellel, a Bulldog különböző változatait pedig egészen 1960-ig gyártották. Ez a modell az egyik legnépszerűbb német traktor volt, amelyből gyártási ideje alatt több mint 220 ezer darabot állítottak elő. A „Bulldog” elnevezést Németországban még ma is széles körben használják a traktorok szinonimájaként, különösen Bajorországban.

Magyarországon is egyre népszerűbb a traktorhúzás

Bár a traktorhúzó versenyek szülőhazája - nem meglepő módon - Amerika, az utóbbi években Európában is egyre népszerűbbek ezek a megmérettetések, különösen Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban, illetve - Közép-Kelet-Európában egyedüliként - Magyarországon is. Ahogy Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesület elnöke korábban elmondta,

Magyarországon immár huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat. Ez a verseny a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és hangerejéről szól.

(Videó forrása: Tractors Paradise TV)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?