Repülő robotokkal helyettesíthetik a munkaerőt a magyar földeken: jövőre élesedhet az új törvény

agrarszektor.hu
Őszre elkészülhet a dróntörvény, a használatukkal kapcsolatos jogi környezetet azonban még rendezni kell hozzá. Fontos lenne, hogy mielőbb megszülessen a döntés, ezzel ugyanis új korszakba léphetne a magyar mezőgazdaság. Ugyanakkor ha megtörténik a törvényi rendrakás, akkor sem örülhet minden gazda, hiszen a kis eszközöket csak akkreditált pilóták vezérelhetik majd.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A dróntörvény idén őszre készülhet el, és habár a drónok egyre népszerűbbek az agráriumban is, a használatukhoz még rendezni kell a szükséges jogi környezetet - írja a Sonline.hu-ra hivatkozva az Infostart. A kis gépek legnagyobb előnye, hogy olyan helyekre is bejutnak, ahová a nagy gépek nem, így kiválóan lehet permetezni velük, ráadásul környezetkímélők is. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, több akadály is nehezíti a drónok növényvédelmi felhasználását. Az egyik ilyen például, hogy ezek a kis eszközök egyelőre még nem rendelkeznek típusminősítéssel, emellett hátravannak még a drónos kijuttatásra alkalmas hatóanyagokra, formulációkra, valamint a hatékonysági dózis felső és alsó határának megállapítására vonatkozó tanúsított kísérletek is. A tervek szerint ezek a vizsgálatok idén lezajlanak, és az év végére lezárulhat a drónos permetezést szabályozó rendelettervezet megvitatása is.

Kránitz József, az Eurosmart Kft. drónos üzletág fejlesztési igazgatója szerint sürgető a törvényi rendrakás, épp a permetezés körüli szabályozások miatt, ugyanis akadnak olyan területek, ahol csak egy bizonyos részt kell lefújni és nem az egészet, erre azonban csak a drónok felelnének meg. A drónok emellett a vadkárbecslésben, az öntözésben és egyéb munkákban is képesek lehetnek kiváltani az emberi erőt, ez pedig óriási segítség lehet egy olyan időszakban, amikor egyre égetőbb a munkaerőhiány.

Jelenleg légtérhasználati engedély kell a drónokhoz, és csupán kísérleti jelleggel lehet őket használni. Ugyanakkor ha elkészül a dróntörvény, az alapján kizárólag akkreditált pilóták vezérelhetnek majd ilyen eszközöket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?