Csak így lehet drónt reptetni Magyarországon: itt vannak a szabályok

Csak így lehet drónt reptetni Magyarországon: itt vannak a szabályok

agrarszektor.hu
Évről évre egyre több építóipari és mezőgazdasági vállalkozás használ drónt Magyarországon, és habár egy ilyen eszköz ára milliós nagyságrendű, egy-három éven belül megtérülhet a befektetés. A mezőgazdaságban többnyire a növényvédelemben használják a légi eszközöket, a becslések szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek egy gazdaságban, emellett a munkaerőhiány miatt is praktikusak a gazdák számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy másfél-két millió forintba kerülnek az adatgyűjtésre alkalmas drónok, de a nagyobb járművek ára sok tízmillió forint is lehet, ugyanakkor egy ilyen eszközbe történő befektetés egy-három éven belül meg is térülhet - mondta a Világgazdaságnak Ludvigh Károly, az ABZ Drone Kft. műszaki és szervizvezetője. Kiemelte, jellemzően kétféle pilóta nélküli légi jármű van, az egyik szenzorokkal információt, adatokat gyűjt, a másik ipari feladatokat lát el, ezt az utóbbit használják főleg a mezőgazdaságban. Itt főleg a növényvédelemben, permetezésre és adatgyűjtésre használják a légi eszközöket, a technológiaváltással pedig jelentős költségek takaríthatók meg. A permetszerek mennyiségének pontos használatával például 50 százalék megspórolható, továbbá a drónok nem okoznak taposási kárt, ami hagyományosan 5-8 százalék is lehet. A becslések szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek, ráadásul a munkaerőhiány miatt is praktikus a gazdálkodóknak a drónok használata.

A drónok húsz szervizügyéből átlagosan egy mögött áll a drón elromlása, a légi járművek sérüléseinek 95 százaléka pilótahibákra vezethető vissza - hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette, cégük drónpilótaképzéssel is foglalkozik, hiszen egy akár 15-20 millió forintba kerülő eszköz használatához képzett szakemberre van szükség. A repülés útvonalát egyébként a művelet helyszínétől és a használt légi jármű tömegétől függően kell különböző szinteken bejelenteni. A négy kilogrammnál kisebb drón esetén lakott területen kívüli használatnál applikációs bejelentkezéssel lehet repülni. Lakott területen történő repüléskor és nagyobb gép esetén a Hungarocontrol Zrt.-től kell légtérengedélyt kérni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?