2023. március 23. csütörtök Emőke

Csak így lehet drónt reptetni Magyarországon: itt vannak a szabályok

agrarszektor.hu
Évről évre egyre több építóipari és mezőgazdasági vállalkozás használ drónt Magyarországon, és habár egy ilyen eszköz ára milliós nagyságrendű, egy-három éven belül megtérülhet a befektetés. A mezőgazdaságban többnyire a növényvédelemben használják a légi eszközöket, a becslések szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek egy gazdaságban, emellett a munkaerőhiány miatt is praktikusak a gazdák számára.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Mintegy másfél-két millió forintba kerülnek az adatgyűjtésre alkalmas drónok, de a nagyobb járművek ára sok tízmillió forint is lehet, ugyanakkor egy ilyen eszközbe történő befektetés egy-három éven belül meg is térülhet - mondta a Világgazdaságnak Ludvigh Károly, az ABZ Drone Kft. műszaki és szervizvezetője. Kiemelte, jellemzően kétféle pilóta nélküli légi jármű van, az egyik szenzorokkal információt, adatokat gyűjt, a másik ipari feladatokat lát el, ezt az utóbbit használják főleg a mezőgazdaságban. Itt főleg a növényvédelemben, permetezésre és adatgyűjtésre használják a légi eszközöket, a technológiaváltással pedig jelentős költségek takaríthatók meg. A permetszerek mennyiségének pontos használatával például 50 százalék megspórolható, továbbá a drónok nem okoznak taposási kárt, ami hagyományosan 5-8 százalék is lehet. A becslések szerint a pilóta nélküli járművek használatával 30-40 százalékkal csökkenthetők a fenntartási költségek, ráadásul a munkaerőhiány miatt is praktikus a gazdálkodóknak a drónok használata.

A drónok húsz szervizügyéből átlagosan egy mögött áll a drón elromlása, a légi járművek sérüléseinek 95 százaléka pilótahibákra vezethető vissza - hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette, cégük drónpilótaképzéssel is foglalkozik, hiszen egy akár 15-20 millió forintba kerülő eszköz használatához képzett szakemberre van szükség. A repülés útvonalát egyébként a művelet helyszínétől és a használt légi jármű tömegétől függően kell különböző szinteken bejelenteni. A négy kilogrammnál kisebb drón esetén lakott területen kívüli használatnál applikációs bejelentkezéssel lehet repülni. Lakott területen történő repüléskor és nagyobb gép esetén a Hungarocontrol Zrt.-től kell légtérengedélyt kérni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09