Ezek a mérnökök nagyban játszanak - Ilyen a 40-soros szemenként vető munka közben! (+videó)

agrarszektor.hu
A Fendt nem régiben mutatta be új, startertrágya kijuttatására is alkalmas, óriás méretű szemenkénti vetőgépét, amelyet kifejezetten a brazil piacra, az ottani gazdaságméretekre és talajviszonyokra fejlesztett ki - írja a landtechnikmagazin.de. A Momentum akár a 18 méteres munkaszélességet is eléri, méghozzá úgy, hogy eközben minden egyes vetőelem a lehető legpontosabban tartja a mélységet. A gép starterként akár 5.300 kg műtrágyát is magával visz a vetőmag mellett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Fendt mérnökei abból indultak ki, hogy a brazil piacon "jól mutat", ha az elérhető legnagyobb vetőgépet ők kínálják. Az már biztos, hogy ennél nagyobb kapacitású, straterezésre is alkalmas szemenként vető soha nem volt még a  brazil piacon. A Momentum az első gép a Fendt életében, amelyet teljes egészében Németországon kívül fejlesztettek és gyártanak.

A Momentum három modellel jelenik meg, egy 24-, egy 30- és egy 40-soros változattal, a sortávolság alapesetben 45 centi. A gép munkaszélessége ennek megfelelően 10,2, 13,5, illetve 18 méter lehet. Ha két-két sort kiiktatunk, akkor a sortávolság 50, illetve 76 centire növelhető. A két kisebbik vetőgépen egy 4000 kg-os startertartály helyezkedik el, míg a 40-sorosra egy 5.300 kg-os került.

A Fendt különösen büszke rá, hogy szállítási helyzetben a gép szélessége nem haladja meg a 4,3 méter, és ehhez mégcsak szerelni sem kell. A gyár ezzel a legkarcsúbb vetőgépet hozta létre a maga nemében. A stratertartályt és az oldalkereket leszerelve róla pedig még kisebbé válik. A gép futóművét és a talajt is kíméli, hogy duplakerekekkel szerelték a munkaeszközt.

A Smart Frame szabályozásnak köszönhetően minden egyes sorban folyamatosan biztosított a megfelelő talajkapcsolat és a mélységtartás, ami az egyenletes kelés záloga. A munkagép a Precision PlantingTM DeltaForce vetőelem-terhelési rendszerét alkalmazza. A szerkezet különlegessége, hogy a vetőaggregátok több szekcióban,  egyenként két-két hidraulikus munkahengerrel szabályozva, különálló tartószerkezettel kapcsolódnak a gerendelyhez. Ez az, a mi az egyenletes csorosznyanyomást biztosítja a tarlómaradványok átvágásához és a mélységtartáshoz.

A starter kiszórását a vApply Granular rendszer teszi lehetővé, amelyik egy kijuttatási térkép alapján másodperce pontosan, soronként követi és szabályozza a vetés és a tápanyag-kijuttatás megvalósulását. A Fendt szerint a Momentum 10 km/h-ás munkasebesség felett is tartani tudja a 99,6 százalékos pontosságot. Hogy mikor kerül a csodamisana az európai piacra, arról egyelőre nem szól a fáma.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?