Ez durván megéri: hiánypótló eszközt fejlesztett a gazdáknak egy holland cég

Megfizethető árú, külső szenzoros okosplatformot dobott piacra a Farm21 nevű holland start-up cég. A szenzortelepek darabonként 79 euróba, azaz alig több mint 28 ezer forintba kerülnek.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az amszterdami székhelyű vállalkozás a napokban jelentette be, hogy már megvásárolhatóak az általuk fejlesztett mezőgazdasági okosplatformok, valamint az ezekhez kapcsolódó szenzorok, írta meg a Future Farming. A cég állítása szerint már egyetlen Farm21 terepi szenzorcsomag is képes három mélységben mérni a talaj nedvességtartalmát és hőmérsékletét, valamint a levegő hőmérsékletét és páratartalmát.

A szenzortelep megfizethetően alacsony ára (egységenként 79 euró, azaz valamivel több mint 28 ezer forint) garantálja, hogy a gazdák több mérési pontot is ki tudjanak jelölni a földjeiken. A Farm21 szerint ugyanis minél több szenzor dolgozik egyszerre ugyanazon a területen, annál jobb lesz az adatok minősége és pontossága. Az adatokból pedig olyan következtetéseket vonhatnak le, ami segíthet nekik a terméshozamok javításában és a kiadásaik csökkentésében.

A Farm21 azt is elárulta, hogy az érzékelőket úgy tervezték, hogy képesek legyenek drótnélkül kapcsolatra. Az adatokat a LoRa nevezetű, nagy hatótávolságú, alacsony energiaigényű hálózaton továbbítják. A Farm21 számos országban több kereskedelmi LoRa-szolgáltató céggel is partnerségi viszonyt ápol, hogy minél nagyobb lefedettséggel állhasson az ügyfelei rendelkezésére. Ez azt is jelenti, hogy a gazdák a helyi LoRa-rendszeren belül kiépíthetik a saját, kisebb hálózatukat.

A Farm21 előre beállított, a szenzorokhoz csatlakoztatható külső hozzáférési eszközt is fejlesztett. Egy ilyen “kapu" 2-5 kilométeres hatótávval rendelkezik, ezen belül képes a szenzorok számára az adatforgalmat biztosítani. Mivel a rendszer alacsony energiaigényű, egy szenzortelep egyetlen cserélhető elemmel képes egy éven keresztül óránként adatokat továbbítani.

Az adatokat a külső adattovábbító eszköz juttatja el a Farm21 platformjára. Az algoritmus ezekből az adatokból konkrét tanácsokat és előrejelzéseket készít, amelyeket a gazdák minden okoskészülékükön megtekinthetnek. A cég havonta küld ki frissítéseket és fejlesztéseket a rendszer és a felhasználói élmény javítására.

A termékünk és a platformunk fejlesztésének évei alatt sok gazdával és tanácsadóval működtünk együtt, és megpróbáltunk annyit tanulni tőlük, amennyit csak lehetséges. Ezt a tudást akarjuk felhasználni a jövőbeli fejlesztések során, hogy további hozzáadott értékekkel, termékekkel és tanácsokkal segíthessük a gazdákat

- mondta Thomas Houwers, a Farm 21 társalapítója és vezérigazgatója.

Thoamas Houwers azt is elmondta, hogy a cégük nem kezeli és nem tárolja az összegyűjtött adatokat, azokkal kizárólagosan a gazdák rendelkeznek. Rajtuk áll, hogy megosztják-e azokat tanácsadó szakemberekkel vagy a kollégáikkal. A cég rövidtávú céljai között a tanácsadó funkció javítása szerepel, például azáltal, hogy a platform a várható időjárást is figyelembe véve nyújtson prognózisokat a gazdák számára. Ez a fejlesztés várhatóan 2020 közepére fog elkészülni, és a Farm21 reményei szerint sokat fog javítani a tanácsok és előrejelzések minőségén.

(Címlapkép forrása: Farm21)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09