Új rekord: több száz milliárd forintért vettek mezőgépeket tavaly a magyar gazdák

Új rekord: több száz milliárd forintért vettek mezőgépeket tavaly a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A tavalyi rekord után az idén is folytatódott a mezőgéppiac bővülése, különböző erő- és munkagépek mellett az öntözőberendezések iránt is egyre növekvő érdeklődés mutatkozott az első félévben. A gép- és alkatrészforgalom tavaly meghaladta a 236 milliárd forintot is. A koronavírus-járvány ugyanakkor az egészéves keresletet negatívan befolyásolhatja.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tovább dübörög a hazai mezőgéppiac, a korábbi évek felfutása után még mindig nagy a kereslet a különböző munka- és erőgépekre. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint a gazdák minden eddiginél többet költöttek gépparkjuk megújítására az elmúlt évben, írta meg a Magyar Nemzet. A mezőgépek értékesítése tavaly újabb rekordot ért el, a gép- és alkatrészforgalom ugyanis meghaladta a 236 milliárd forintot. Az előző évek tendenciáihoz képest azonban a keresletet a különböző támogatások helyett sokkal inkább a szakmai szempontok és a tényleges igények hajtották. A múltévi lendület ez év elején is kitartott, a koronavírus-járvány hatása azonban a szakemberek várakozásai szerint ebben a szektorban is éreztetheti hatását. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások mintegy 93 milliárd forint értékben vásároltak az év első felében új mezőgazdasági gépeket és eszközöket, ez hozzávetőlegesen 1%-os emelkedésnek felel meg.

Az alkatrészpiac ennél jobban szerepelt. A különböző alkatrészekre 30,4 milliárd forintot fordítottak a termelők, ami 12%-os növekedésnek felel meg a múlt év első hat hónapjához viszonyítva. A piac centralizáltságát jól mutatja, hogy a három legnagyobb agrárgép-kereskedő az összes magyarországi mezőgépeladás közel 58%-át bonyolította le, részesedésük pedig a tavalyi szinthez képest is tovább nőtt.

Bár az összes eladott mezőgazdasági gépet vizsgálva még mindig traktorból fogyott a legtöbb - a forgalom mintegy 34%-át adta -, ugyanakkor némely kategóriák esetében az előző évekhez képest csökkent a kereslet. A nagyobb teljesítményű, értékesebb traktorokból azonban a tavalyinál többet adtak el a kereskedők. A gabonakombájnok iránti kereslet változatlan maradt idén is, az év első felében összesen 176 új arató-cséplőgép került a gazdaságokba.

A munkagéppiac a NAIK AKI statisztikája szerint az első fél évben hullámzó képet mutatott; míg a mezőgazdasági célú szállító járművek eladása megtorpant, 14%-kal csökkent a kereslet 2020 első hat hónapjában. Az öntözésfejlesztés iránt ugyanakkor úgy tűnik, hogy egyre nagyobb az igény. A különböző öntözőgépek eladása nőtt, a termelők mintegy 2,1 milliárd forint értékben telepítettek lineár, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket gazdaságaikba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02