2023. december 12. kedd Gabriella
Új technológia törhet be a magyar agráriumba: ez sok folyamatot egyszerűbbé tehet

Új technológia törhet be a magyar agráriumba: ez sok folyamatot egyszerűbbé tehet

agrarszektor.hu
Az agráriumban rengeteg adat keletkezik, amelyek jellemzően a felhőben kötnek ki. A blockchain technológiával mind a feltöltő, mind a feldolgozó biztos lehet benne, hogy hiteles, eredeti adatokkal dolgozik - mondta Solymos Gyula, a 4iG műszaki-vezérigazgató-helyettesi tanácsadója az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt a technológia további lehetséges felhasználásairól és arról a platformról, amelyet a 4iG kezdett el fejleszteni.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Solymos Gyula az Agrárszektor 2020 Konferencián elmondta, hogy a blockchain technológiát digitális adatok hitelesítésére lehet használni, és egyfajta bűvös kockának tekinthető az informatikában. A szakember szerint a technológia az agráriumban nagyon széles körben lenne használható, adatok, dokumentumok hitelesítésére, de az ágazat számára az úgynevezett smart contractok is érdekesek lehetnek, amelyekkel bizonyos feladatokat automatizálni lehetne. Solymos Gyula kifejtette, hogy az agráriumban rengeteg adat keletkezik, nem csak szenzorok által, hanem munkagépek, munkaeszközök is generálják őket, de ide lehet venni a hozamadatokat és a környezeti információkat is. Ezek jellemzően a felhőben kötnek ki, amelyeket ha egy blockchain technológia közbeiktatásával hitelesítenek, akkor a feltöltő biztos lehet benne, hogy az az adat kerül be a felhőbe, amelyet az adat eredetileg létrehozott, és a későbbiekben is ez lesz feldolgozva.

Egyre gyakrabban lehet arról hallani, hogy különböző cégeknek feltörik a szerverét és illetéktelenek jutnak hozzá a különböző adatokhoz, ezért nagyon fontos, hogy ezek biztonságosan, megmásíthatatlanul és lekérdezhető módon legyenek tárolva, a hitelességük pedig igazolható legyen. Solymos Gyula szerint a blockchain technológia erre teljesen alkalmas, és akkor is az ember segítségére lehet, amikor valaki egyik felhőszolgáltatótól a másikhoz, vagy egy saját tárolóra szeretné átvinni az adatait.

Solymos Gyula beszélt arról, hogy a smart contractok segítségével új integrátori és szolgáltatói együttműködések alakulhatnak ki. A felek digitális szerződésben rögzítik, milyen munkavégzésért milyen díjazás jár, és amikor az egyik fél igazolja, hogy elvégezte a feladatot, lefut a program, és automatikusan megtörténik a kifizetés, külön banki átutalás indítása nélkül. A szakember szerint a megoldás egy újfajta közösségi gazdálkodást is el tud indítani: ennek során a felek megállapodhatnak abban, hogy egy bérbe adott földnek a bérleti díja például a közös hozam alapján osztódik meg a bérbeadó és az azt megművelő között. Így a bérleti díj tekintetében sokkal kisebb kockázatot vállal akár az, aki megműveli a földet, a bérbeadó pedig nagyobb jövedelmet szerezhet jó hozam esetén.

A technológia előnye az is, hogy nemcsak a tisztán digitális adatokkal működik, kézzel írt dokumentumok is hitelesíthetőek, csak egy hash-értéket kell képezni a digitalizált dokumentumról, ami aztán feltölthető a blockchainbe, és a továbbiakban ellenőrizhető a hitelessége. Solymos Gyula szerint ennek nagy szerepe lehet a fényképek és különböző anyagok digitalizálásában, például ha történik egy káresemény, és azt a gazda befotózza, és elküldi hivatalos csatornákon keresztül a biztosítónak, az ezek alapján digitális úton már el tudja rendezni a dolgot.

Természetesen nem érthet mindenki a blockchain technológiához, és nem is kell, mert ugyanúgy, ahogy a felhőszolgáltatásokat is szolgáltatótól vesszük igénybe, a 4iG is elkezdett építeni egy blockchain-platformot, amelynek segítségével a már meglevő alkalmazásokhoz, interfészeken keresztül biztosítani tudjuk az adatok hitelesítését

- mondta Solymos Gyula.

A szakember elmondta, hogy a 4iG kész új alkalmazások, illetve új smart contract alapú folyamatoknak, és alkalmazások megalkotására is, amire a platformjuk megfelelő alapot tud biztosítani. Elmondása szerint a cég nemcsak technológiai fókuszú, szemléletük túlmutat az IT megoldásokon. A cég hisz az együttműködésekben, a közös innovációkban, és abban, hogy az üzletfeleik tudják legjobban megmondani azt, hogy milyen megoldásokra van szükségük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33