2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Most már biztos: komoly hátrányba kerülhetnek azok a gazdák, akik ezt nem lépik meg

agrarszektor.hu
A digitalizáció térnyerésének köszönhetően egyre több és több adat termelődik a mezőgazdaságban is, ezek azonban ma még kevésbé hasznosulnak - mondta a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián Oltyán Gábor, aki Tech Senior Manager, Chief Data Scientist a PwC Magyarországnál. Hozzátette, a legtöbb iparágban egy vállalat számára most már komoly versenyhátrányt jelent, ha nem dolgozza fel a keletkezett adatokat, és fel kell készülni arra, hogy hamarosan a mezőgazdaságban is az lesz majd előnyben, aki használja az adatokat.

A digitalizáció térnyerése minden ágazatban, így a mezőgazdaságban is tovább gyorsult az utóbbi időben, ezáltal pedig a precíziós gazdálkodás is még nagyobb figyelmet kapott - közölte Oltyán Gábor a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Kiemelte, mind a növénytermesztésben, mind pedig az állattenyésztésben rengeteg digitális eszköz áll rendelkezésre, ilyenek a különböző szenzorok, a navigációs eszközök, a műholdak, a drónok, melyek mind abban segítik a gazdálkodót, hogy akár az állatjólét, akár a növényegészségügy javításával növelni tudják hatékonyságukat. Ugyanakkor ezek az eszközök nagyon sok adatot is állítanak elő, és egy nagyon erős exponenciális növekedés látható az emberiség által előállított adatmennyiségben az elmúlt években. 

Az adatra úgy kell gondolni, mint egy nyersanyagra, amit fel kell dolgozni, finomítani kell, valamit értéket kell belőle előállítani. Jelenleg kevéssé hasznosul még az az adatmennyiség, amit előállítunk, pedig renteget keletkezik belőle.
Oltyán Gábor

Hogyan tudunk az adatokból értéket előállítani a mezőgazdaságban?

A szakember több példát is említett arra, hogyan lehet az adatokat hasznosan felhasználni a mezőgazdaságban. Az egyik ilyen a PwC FaST, ami egy kifejezetten az adatokra és azok felhasználására épülő megoldás, olyan, amely a fenntarthatóságban tudja támogatni a gazdákat. Egy felhőalapú közös platformra épül, ami egyrészt egy adattároló, hiszen különböző műholdas, illetve földi megfigyelésű adatokat tud tárolni, márészt egy olyan kommunikációs csatorna, amely segíti a gazdákat a teljesítmények fokozásában, valamint példuál a műtrágyaköltségek csökkentésében úgy, hogy egy mobilapplikáción keresztüli platformot biztosít nekik. 

Oltyán Gábor egy másik példaként a PwC DPS-t említette, amely kifejezetten arra fókuszál, hogyan lehet a drónok által előállított adatokból értéket előállítani. Az alkalmazás különböző dróntípusokat tud támogatni, a fókusz pedig az adatok feldolgozásában, illetve az adatelemzésben van, ezzel ugyanis automatizálni tudjuk a tevékenységeket, de például a támogatásokhoz kapcsolódó dokumentációt is elő tudjuk állítani, valamint a termőterület állapotát is rendszeresen tudjuk monitorozni.

A PwC SmartCow, vagyis az úgynevezett okostehén projekt kifejezetten a precíziós állattenyésztésre fókuszál, és a szenzorokból nyert adatokból nyújt teljes körű információkat a gazdáknak - tájékoztatott a szakember. Manapság a legfejlettebb gazdaságokban is csak néhány szenzor található, olyan megoldásra van tehát szükség, amelyet néhány szenzorból mesterséges intelligencia és adatelemzés segítségével sokkal több lehetőségre fel lehet haszálni. 

Ahogy egyre többen kezdték el felhasználni az adatokat a különböző iparágakban, egyre inkább megszűnt az ezáltal megszerezhető versenyelőny sőt, versenyhátrány jelent meg, hiszen azok a vállalatok akik nem kezdték el feldolgozni az adatokat, hátrányba kerültek. Ez a folyamat több szektorban végbement már, és a következő időszakban óhatatlanul le fog zajlani a mezőgazdaságban is.

A Portfolio Agrárszektor 2021 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotók: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?