Nagy ötlettel állt elő a John Deere: meglepő csavarral turbóznák fel a traktoraikat

Nagy ötlettel állt elő a John Deere: meglepő csavarral turbóznák fel a traktoraikat

agrarszektor.hu
A 2022-es CES (Consumer Technology Show) kiállításon önvezető traktorral rukkolt elő a John Deere. A csavar a történetben az, hogy a mezőgazdasági gépgyártó nem egy vadonatúj, korábban nem létezett önjáró modellt alkotott meg, hanem egy olyan hardveres és szoftveres eszközkészletet, amellyel már létező, korábban azonban nem önvezető traktorok tehetőek teljesen autonómmá, ezzel rengeteg időt, pénzt és energiát spórolva meg a gazdáknak. A Las Vegasban bemutatott technológia hamarosan már bizonyíthat az amerikai szántóföldeken, azonban az európai debütálásra még várni kell.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022. január 5-8. között rendezték meg Las Vegasban a CES 2022 kiállítást, ahol a John Deere bemutatta a következő lépést a traktorok evolúciójában. A legújabb technológiával ellátott John Deere 8R traktor működtetéséhez ugyanis már nem szükséges az, hogy a gépkezelő a traktorfülkében üljön, és onnan irányítsa a járművet. A gazdáknak a jövőben már csak ki kell vezetniük a gépet a táblára, majd a megfelelő beállításokat követően a John Deere Operations Center Mobile segítségével elindíthatják az önvezetést, ahogy arról Deanna Kovar, a John Deere gyártásért és precíziós rendszerekért felelős alelnöke a The Verge-nek nyilatkozta. Amíg a traktor dolgozik, a gépkezelő akár el is hagyhatja a fülkét, de még a szántóföldet is, és más munkát végezhet, miközben a gép helyzetét és munkáját egy mobileszközről folyamatosan ellenőrizheti, valamint hozzáférhet az élő videóképekhez, adatokhoz, lehetővé téve különböző beállításokat is a távolból, így például - egyebek mellett - változtathatja a traktor sebességét, szabályozhatja a munkamélységet.

Az önvezetésre képes John Deere traktor két modullal és összesen hat pár sztereókamerával lett felszerelve, amelyek 360 fokos érzékelést biztosítanak a jármű körül. A kamerákból beérkező képeket gépi érzékelési algoritmusok elemzik, amelyek képesek észlelni és felismerni a traktor útjába kerülő váratlan akadályokat, valamint pontosan kiszámítani a távolságokat. Ennek köszönhetően a gép akár egy szempillantás - 100 milliszekundum - alatt eldönti, hogy a traktor tovább haladjon-e vagy megálljon, függően az észlelt akadálytól. Ezen kívül viszont a gazdának csak akkor kell foglalkozniuk a géppel, amikor újra meg kell tankolni azt.

Megtanítottuk az algoritmusnak, hogy a madarak el tudnak repülni, ezért miattuk nem kell megállítani a traktort. De ha mondjuk egy kutya kerül a gép útjába, akkor az azonnal megáll. Nem akarunk folyton riasztásokat küldeni a gazdáknak, azt akarjuk lehetővé tenni a számukra, hogy más feladatokra összpontosítsanak

- hangsúlyozta Deanna Kovar.

Amennyiben bármiféle probléma vagy elakadás merülne fel, arról a gép kezelője azonnal értesítést kap. Ha pedig hálózati vagy informatikai probléma merülne fel, akkor a traktor azonnal megáll. Emellett a gépkezelő is bármikor visszaülhet a fülkébe, és a traktor irányítását visszavéve manuálisan is végezheti tovább a munkát.

Az eszközkészlet, amellyel korábban megvásárolt traktorokat is önvezetővé lehet tenni, az ősz során válik elérhetővé az Egyesült Államokban. Ami Európát illeti, az itteni gazdáknak még várniuk kell, mert a John Deere egyelőre nem tervezi az önvezető traktor európai piacra dobását, mivel jelenleg az uniós szabályozás nem engedi az önvezető járművek használatát.

Az Agrárszektor megkereste a KITE Zrt.-t, mint a John Deere magyarországi forgalmazóját, hogy megtudja, onnantól kezdve, hogy egy ilyen eszköz a kereskedelmi forgalomban is megjelenik, általában mennyi idő kell ahhoz, hogy a magyar felhasználók részére is elérhetővé váljon. A vállalat elmondása szerint mivel a rendszer európai honosítási eljárása még nem kezdődött el, ezért nem tudják megmondani, hogy ez az eszköz előreláthatólag mikor kerülhet kereskedelmi forgalomba Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy amikor egy gép, eszköz vagy rendszer a magyar felhasználók számára is elérhetővé válik, akkor az már azonnal magyar nyelvbeállítással, illetve magyar nyelvű kezelési útmutatóval történik-e, a KITE Zrt. közölte, hogy a hatályos uniós szabályozás (a 2006/42 EC Európai rendelet) alapján gépek és eszközök az európai piacon csak abban az esetben forgalmazhatók, ha azok kezelési és karbantartási útmutatói elérhetők azon a nyelven, amely a céltagország hivatalos nyelve. A vállalat azt is elmondta, hogy a hazai felhasználók igénylik a magyar nyelvű szoftverek és útmutatók használatát és ezek biztosítása kötelező is a forgalmazók számára, de természetesen vannak olyan felhasználók is, akik már a magyar nyelvű leírás megléte nélkül is megvennék a termékeket.

(Címlapkép forrása: KITE Zrt.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?