Megőrülnek a magyar gazdák ezekért a gépekért: úgy veszik őket, mint a cukrot

Megőrülnek a magyar gazdák ezekért a gépekért: úgy veszik őket, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Az egyéni gazdaságok és társas vállalkozások 160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és felszereléseket, alkatrészekre pedig több mint 54 milliárd forintot fordítottak 2021 első kilenc hónapjában. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) elektronikus adatgyűjtéséből az is kiderült, hogy a termelők továbbra is erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, a mezőgazdasági géppiacon pedig továbbra is a traktorok a legkeresettebb termékek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 2021 első kilenc hónapjában - derült ki az AKI ASIR legfrissebb statisztikai jelentéséből. E szerint a mezőgazdasági gépek és eszközök forgalma mintegy 16%-kal haladta meg az előző év ugyanazon időszakának eladásait. Alkatrészekre pedig több mint 54 milliárd forintot fordítottak a termelők, ami szintén 16%-os növekedést jelentett a bázisidőszakhoz képest.

A mezőgazdasági ágazat szereplői továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 62%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34%-os, a gabonakombájnok pedig 14%-os arányt képviseltek. A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből 2021 első kilenc hónapja alatt az előző év hasonló időszakához képest 330-cal többet, azaz összesen 2166 új kerekes traktort vásároltak, 52,3 milliárd forint értékben. Az új traktorok között a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória egységei adták.

Az Agrárszektor 2021 augusztusában megkérdezte a KITE Zrt.-t az év első felének gépbeszerzési tapasztalatairól. Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese akkor elmondta, hogy a magyar vásárlók elsősorban a tavaszi munkákra alkalmas 150 LE körüli 6 hengeres kategóriába tartozó gépeket keresték, illetve meglepő módon már tavasszal megjelent az érdeklődés a 250+ LE kategóriába tartozó gépekre is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?