Megőrülnek a magyar gazdák ezekért a gépekért: úgy veszik őket, mint a cukrot

Megőrülnek a magyar gazdák ezekért a gépekért: úgy veszik őket, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Az egyéni gazdaságok és társas vállalkozások 160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és felszereléseket, alkatrészekre pedig több mint 54 milliárd forintot fordítottak 2021 első kilenc hónapjában. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) elektronikus adatgyűjtéséből az is kiderült, hogy a termelők továbbra is erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, a mezőgazdasági géppiacon pedig továbbra is a traktorok a legkeresettebb termékek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 2021 első kilenc hónapjában - derült ki az AKI ASIR legfrissebb statisztikai jelentéséből. E szerint a mezőgazdasági gépek és eszközök forgalma mintegy 16%-kal haladta meg az előző év ugyanazon időszakának eladásait. Alkatrészekre pedig több mint 54 milliárd forintot fordítottak a termelők, ami szintén 16%-os növekedést jelentett a bázisidőszakhoz képest.

A mezőgazdasági ágazat szereplői továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 62%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34%-os, a gabonakombájnok pedig 14%-os arányt képviseltek. A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből 2021 első kilenc hónapja alatt az előző év hasonló időszakához képest 330-cal többet, azaz összesen 2166 új kerekes traktort vásároltak, 52,3 milliárd forint értékben. Az új traktorok között a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória egységei adták.

Az Agrárszektor 2021 augusztusában megkérdezte a KITE Zrt.-t az év első felének gépbeszerzési tapasztalatairól. Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese akkor elmondta, hogy a magyar vásárlók elsősorban a tavaszi munkákra alkalmas 150 LE körüli 6 hengeres kategóriába tartozó gépeket keresték, illetve meglepő módon már tavasszal megjelent az érdeklődés a 250+ LE kategóriába tartozó gépekre is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03