Érik az üzemanyagválság Európában: krízis várható a következő hónapokban?

agrarszektor.hu
Nem tartja elképzelhetetlennek az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, hogy nyáron üzemanyag-hiányos időszakok lehetnek Európában. Mint fogalmazott, mivel a koronavírus-járvány alatt nagyon nagy mennyiségű finomítói kapacitást zártak be, ezért az elmúlt fél-egy év során nagyon gyorsan nőtt a kereslet az üzemanyagokra.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője nem tartja elképzelhetetlennek, hogy nyáron üzemanyag-hiányos időszakok lehetnek Európában. A szakértő kifejtette, hogy mivel jelenleg a globális dízel- és benzinkészletek jó pár éves mélyponton vannak, és ez igaz az Európai Unióra is, nem zárható ki ennek a lehetősége - olvasható az Infostart oldalán.

Nagyon gyorsan nőtt a kereslet az üzemanyagokra az elmúlt fél-egy év során, miután a koronavírus-járvány alatt nagyon nagy mennyiségű finomítói kapacitást bezártak. Jelentős kínálatszűkület alakult ki, közben a kereslet erős

- fejtette ki Pletser Tamás.

Az elemző elmondta, hogy egyelőre még nem lehet látni, hogy az orosz kereskedelmi tilalom inkább a keleti vagy inkább a nyugati európai vidéket sújtja-e, mivel a hatások csak 3 hónapos késéssel jelentkeznek. Pletser Tamás szerint az már látszik, hogy az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen háromszögben olyan alacsony szintre csökkentek a készletek, hogy a készletezési díjak is teljesen bezuhantak.

Nincs mit tárolni, nincs mit készletezni. Ez pedig - ha igaz a teljes nyugati régióra - kihat a keleti régióra is

 - tette hozzá Pletser Tamás.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az európai embargóra adott piaci reakcióról is beszélt. Elmondása szerint olaj- és olajtermékár-emelkedés keletkezett. A dízel és a nyersolaj közötti árrés soha nem látott magasságba emelkedett, 70-80 dolláros szintekre hordónként - mutatott rá Pletser Tamás. Arra a kérdésre, hogy lesz-e változás az olajkitermelési adatokban, arról a szakértő azt mondta, a beruházások sokasodnak, viszont azért látható főként a tengerentúlon egyfajta boszorkányüldözés az olaj és a gáz ellen, ami miatt "pozitív" az árvárakozás az olajra és a gázra nézve. Pletser Tamás szerint a magyar árbefagyasztás nem hat erre a szituációra, az viszont biztos, hogy a jelentős hatósági és piaci árkülönbség nehéz helyzetbe hozza a Molt, az árbefagyasztás az ellátásnak tehát nem tesz túl jót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?