Váratlan hírek érkeztek a benzinárakról: ezt jobb, ha minden gazda tudja

Váratlan hírek érkeztek a benzinárakról: ezt jobb, ha minden gazda tudja

agrarszektor.hu
A benzinárstop 2022. december 6-i eltörlése után most aktualizálásra kerültek a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigényléssel kapcsolatos tudnivalók. Ezek azok a tudnivalók, amelyeket minden mezőgazdasági őstermelőnek tudnia kell, ha nem akar súlyos pénzeket bukni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hatályos jogszabályok szerint a mezőgazdasági őstermelő (az őstermelők családi gazdasága esetében annak képviselője) jogosult a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylésnél az elszámolható gázolaj mennyisége évente maximum 97 liter/ha lehet - írta meg a FruitVeB. Amennyiben a naptári éven belül változik a megművelt földterület, felújított erdő, halastó területe, úgy ennek arányában változik a visszatéríthető adó összege, tehát a hektáronként legfeljebb figyelembe vehető gázolajmennyiség egytizenketted része és a terület használatának hónapjai szorzataként számított, egész literre kerekített mennyiség vehető legfeljebb figyelembe.

Területnövekedés esetében, ha például van egy 100 hektáros terület, amelyhez június 15-én további 10 hektárt vásárolunk, ebben az esetben a visszatéríthető gázolaj mennyisége a következő: hat hónapig (januártól júniusig) 100 hektárnyi területre jutó gázolaj mennyiséggel kell számolni, és ugyancsak hat hónapig (júliustól decemberig) pedig 110 hektárra jutó mennyiséggel kell számolni, és ezeket össze kell adni. Fontos azonban, hogy a számításnál a megkezdett hónapot a területet a hónapban elsőként használónál kell figyelembe venni!  

Területcsökkenés esetében, ha például van egy 100 hektáros terület, amelyből június 15-én eladunk 10 hektárt, ebben az esetben a visszatéríthető gázolaj mennyisége a következő: az első félévben 100 hektárnyi területre jutó gázolaj mennyiséggel kell számolni, míg a második félévben 90 hektárnyi gázolaj mennyiséget kell számolni, és ezeket összeadni. A számításnál a megkezdett hónapot itt is a területet a hónapban elsőként használónál kell figyelembe venni.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy a jövedéki termék adóval növelt beszerzését igazoló bizonylat kiállításának napján érvényes adómérték alapján igényelhető vissza a beszerzett és fel is használt gázolaj adója, tehát a számla keltekor érvényben lévő jövedéki adómértéket kell mindig figyelemebe venni! Főszabály szerint a gázolaj utáni adómérték a kőolaj világpiaci árához igazodik, ez azt jelenti, hogy ha a kőolaj világpiaci ára magas (meghaladja az 50 dollár/hordó értéket), akkor a jövedéki adó mértéke 110350 forint/ezer liter szerinti adómérték alkalmazása esetén a visszaigényelhető adó mértéke a 97 liter/hektár/év megfizetett adójának 82%-a. Abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára alacsony (nem haladja meg az 50 dollár/hordó értéket), akkor a jövedéki adó mértéke 120350 forint/ezer liter szerinti adómérték alkalmazása esetén a visszaigényelhető adó mértéke a 97 liter/hektár/év megfizetett adójának 83,5%-a.

Az adómérték meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy 2 fajtakódú gázolajat különböztetünk meg jelenleg a piacon:

  • egyrészt a 016-as fajtakódú gázolajat, amelyre nem vonatkozott a hatósági árszabás, ebben az esetben a fenti főszabály szerint kell(ett) eljárni;
  • másrészt a „2710 20 11 KN” kódú dízelgázolaj (088-as fajtakód), amelyre vonatkozott a hatósági árszabás.

A „2710 20 11 KN-kódú dízelgázolajat” a 2022. december 06-ig hatályos jogszabályok hatósági áras termékként definiálták, amelynek legmagasabb, beszállító által alkalmazható bruttó nagykereskedelmi eladási ára 480 forint/literben került megállapításra, és amelynek jövedéki adója a Kormány rendelkezéseinek köszönhetően, ebben az időszakban, 2 lépcsőben is csökkentésre került, azonban 2022. december 6-án 23.00 órától a benzinárstop eltörlésével újra mindenki piaci áron tankolhat. Ezzel párhuzamosan a jövedéki adó tekintetében is korrigálás történt, vagyis visszaállt a hatósági ár bevezetését megelőző állapot. Ennek megfelelően a gázolaj jövedéki adó-mértéke újra 110,35 forint/l-ben került rögzítésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?